A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 89,6 MHz

 

 

péntek, 2015. február 27-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása
Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg február 27.-i, 15 órai híradónkat:

Hírek
Szabadkán tartózkodik ma doktor Nebojša Stefanović belügyminiszter. Délután a rendőrség szabadkai igazgatóságán fogadták, az ott folytatott megbeszélés után nyilatkozik a sajtónak, este pedig beszédet mond "A rendőrség és a közösség, a polgárok biztonsága” elnevezésű tribünön, amelyet 18 órai kezdettel tartanak meg a Városháza Dísztermében.
*
Másfélmillió euróval támogatja Magyarország a szabadkai Zsinagóga felújítását. Ez ötször több pénz, mint amennyit korábban, még 2013–ban ajánlott fel a magyar kormány. Ezzel megteremtődtek a feltételek arra, hogy a több évtizede tartó rekonstrukciós folyamat befejeződjön 2017–re – jelentette ki a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke, Szabados Róbert. A Magyarország által felajánlott összegből a Zsinagóga környékét is rendbe hozzák. Az udvart beparkosítják, a kerítést pedig felújítják. A Zsinagóga olyan fényben pompázhat 2017–től mint megnyitásakor, 1902–ben. Az utóbbi években egyébként az épület külsejét intenzíven rekonstruálták az önkormányzati, a tartományi, a köztársasági és a nemzetközi támogatásoknak köszönhetően.
*
Hétfőtől megdrágul a gáz. A háztartásoknak a gáz köbméterenkénti ára ezentúl 51 dinár 74 parába kerül majd, adó nélkül; míg a kisebb üzleti felhasználóknak 49 dinár 19 parát kell fizetniük egy köbméterért. A gázár módosításról szóló rendeletet a Szerbiai Energetikai Ügynökség is jóváhagyta – áll a SuboticaGas közleményében.
*
Idén is megszervezik a felvételi előkészítőket a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban azon általános iskolás diákok számára, akik az intézményben szeretnék folytatni tanulmányaikat. Az iskola idén is olyan 7. és 8. osztályos tanulók jelentkezését várja, akik a természettudományok vagy a képzőművészet iránt érdeklődnek. A képzőművészeti előkészítőt holnap (szombaton) tartják meg – 9 órára várják a gyerekeket és a szülőket is. Mivel a felvételi előbb van, mint a többi iskolában tartandó minősítő vizsga, így amennyiben valakinek nem sikerül bejutnia a Tehetséggondozó Gimnáziumba, akkor nyugodtan pályázhat más iskolákba is. Érdeklődni a 024/816–700–as telefonszámon, vagy a bolyai@bolyai–zenta.edu.rs e–mail címen lehet, illetve személyesen az iskola titkárságán, a Posta utca 18–as szám alatti épület 2. emeletén, Zentán.
*
Mindazoknak a polgároknak, akiknek a bankok korábban törvénytelenül, saját belső politikájukra hivatkozva felemelték a hitelekre felszámolt kamatot, most kötelesek a befizetett többletkülönbséget beleszámolni a további törlesztőrészletekbe, így egyeseknek csökkenhet a havi visszafizetendő összegük. A 2011–ben, a felhasználók jogait megóvó kormányrendelet meghozatala előtt felvett hiteleknél egyes esetekben ezertől, akár 5 ezer euróig terjedő többletkamatot számoltak fel a bankok. A Szerb Nemzeti Bank döntése alapján az új rendelet életbelépésétől a bankoknak 30 nap áll rendelkezésükre, hogy újraszámolják a törlesztőrészleteket, és értesítsék ügyfeleiket – ez április elejére várható – olvasható a Blic honlapján.
*
Idén is számíthatnak a földjüket bérbe adó, 65 évnél idősebb mezőgazdasági termelők és földműves nyugdíjasok a tartományi mezőgazdasági titkárság anyagi támogatására. Attól függően, hogy fiatal, vagy idősebb termelőnek adták bérbe termőföldjüket és a bérlő közvetlen szomszédja–e, 8–tól 11 ezer dinár hektáronkénti egyszeri pénzjuttatásra jogosultak. A tartományi titkárság az idős termelőknek legfeljebb 10 hektár bérbe adott szántó után fizeti ki a támogatást.
*
A tartományi mezőgazdasági titkárság idén 27 pályázatot hirdetett, illetve hirdet meg a termelők támogatása céljából. Jelentős eszközökkel járulnak hozzá a gazdaságok fejlesztéséhez oly módon, hogy a beruházások eszközeinek felét, vagy ennél is nagyobb hányadát megtérítik. Az elmúlt két évben két és fél milliárd dinárral járultak hozzá a beruházások pénzeléséhez, 1.700 bejegyzett gazdaságot segítettek. Ennek eredményeként 15 ezer hektáron építettek ki öntözőrendszert, 580 hektár gyümölcsöst fedtek be jégvédelmi hálókkal és 400 ezer négyzetméter fóliasátrat létesítettek. Idén újdonságként a tároló kapacitások kiépítését támogatják összesen 50 millió dinárral. Azok a termelők számíthatnak a beruházás 50 százalékos vissza nem térítendő támogatásokra két és fél millió dinár összegig, akik függőleges, fémtárolókat vásárolnak és szerelnek fel. A pályázaton csak magántermelők vehetnek részt.
*
A györgyéni orvosi rendelő ezentúl kedden és csütörtökön dolgozik. A nagyfényi ambulancia hétfőn délután, szerdán délelőtt, pénteken pedig váltakozó műszakban fogadja a pácienseket, az Új Zsednik–i rendelő munkaidejétől függően. Azokon a napokon, amelyeken a györgyéni rendelő nem dolgozik, a pácienseket a nagyfényi ambulanciában fogadják.
*
Az idén harmadik alkalommal szervezték meg a Színház van az én utcámban címet viselő Winteretno Fesztivált. A magyar teátrum jegyében zajló programsorozat keretében ma este zenés darabot láthat a szabadkai közönség – Visszajössz hozzám Te még, ha jön a nyár címmel. A Békéscsabai Jókai Színház – Szécsi Pál és Domján Edit legendás szerelmére épülő előadást Nagy Róbert és Komáromi Anett tolmácsolja.
*
Konc Gábor lesz a vendége a szombat esti Winteretno Fesztiválnak a Népkör Magyar Művelődési Központban. Délelőtt 10–től Teátrumi mocorgóval vagyis játszóházzal, kézműves és kreatív foglalkozások várják a kicsinyeket. 10,30–tól a Ramazuri Bábszínház lép színpadra, Ki játszik ilyet című zenés interaktív játékával. A darab után foglalkozás várja a gyerekeket. 19 órától, a Turay Ida Színház: Gyorsvonat című darabját Koncz Gábor, Jászai Mar– és Kossuth–díjas, Érdemes művész adja elő. Buzzati novelláján keresztül saját életútját mutatja be a művész. Az előadás örömről, bánatról a hovatartozásról, szerelemről és családról szól.
*
Sanja Romić és Nataša Srdić–Jahn oboa–zongora koncertje nyitja meg szombaton az idei Femus Fesztivált, egyben a rendezvényt szervező Szabadkai Electe Egyesület negyedik zenei évadát. A hangversenyt szombaton tartják meg 20 órától a Városháza dísztermében, műsoron többek között Schumann, Ravel és Bartók művei szerepelnek. A Femusz Fesztivál utolsó mozzanatára másnap, vasárnap kerül sor, amikor is a szabadkai közönségnek fiatal zenei tehetségek mutatkoznak be. A szakzsűri első, második illetve harmadik díjat ítél majd oda a fellépők között. Továbbá elismerésben részesítik a legsikeresebb pedagógust és korrepetitort.
*
Urlikáris hét elnevezéssel szervez rendezvényt a szabadkai Képzőművészeti Találkozó és Szabadka Város Ifjúsági Hivatala. Az Ulrik kultúrális aktivizmus fejlesztésével foglalkozó csoport által szervezett esemény megnyitója szombaton 19 órakor lesz a Rajhl Ferenc palotában. A rendezvényre a belépés díjtalan.
*
A Szabadkai Gyermekszínház színpadán a Hamupipőke című, négy éven felülieknek szóló előadást magyar nyelven szombaton 11 órától, míg szerb nyelven vasárnap 11 órától mutatja be a társulat. A Probudilica – Keltető című babaelőadást pedig szombaton 17 órától láthatja a közönség. A műsortervről és a jegyrendelésről a 063/10 777 43–as telefonszámon lehet érdeklődni.
*
27. alkalommal rendezik meg a Gazdag Ág elnevezésű hagyományápoló vetélkedőt holnap Oromhegyesen. A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület által szervezett rendezvényen 11 csoport fellépését tekintetik meg az érdeklődők a helybeli faluházban este hat órai kezdettel.
*
A zentai Gyermekbarátok és a Kéz a kézben civil szervezet közös programmal készül a farsangi mulatságra, ahol a jelmez, vagy álarc kötelező. Minden érdeklődő gyermeket szeretettel várnak a szervezők a Tópart helyi közösségbe (február 28–án) szombaton, 9 órára.
*
"Uccu bizony megérett a meggy” címmel Tizenhetedik alkalommal szervezik meg Zentán a Hagyományaink Ünnepét, melyen bemutatkoznak a község hagyományőrző és hagyományápoló csoportjai. A program a meggyes ételek bemutatójával a Művelődési Házban, szombaton, 17 órakor kezdődik.
*
Sport
*
Holnap játssza első hazai mérkőzését a Szuperliga tavaszi folytatásában a Spartacus labdarúgó csapata. Szombaton 13 óra 30 perckor a Városi Stadionban a fővárosi OFK Belgrád lesz az ellenfele a kék–galamboknak. --vissza--Időjárás
A szakemberek a hét végére is borult időt igérnek, helyenként esővel. Gyenge északi szél mellett a hőmérséklet reggel 4 fokra süllyed, napközben 8 fokig emelkedik. --vissza--Hétvégi és hétfői műsorajánló

*
Február 28. szombat
*
9.15 – 11.00 Piknik: Téma: Másság és azonosság – a homoszexualitásról beszélgetünk dr. Sági Zoltán, neuropszichiáterrel – pszichoterapeutával
*
12.10 – 17.00 Ifjúsági sáv, benne: 12.10 – 13.00 Radio Hot Top 13.00 – 14.50 Turmix – szórakoztató talk–show 15.15 – 17.00 Fiatalokról fiataloknak – ifjúsági műsor
*
17.00 – 18.00 A rock mesterei – Pintér Ferenc műsora
*
18.00 – 20.00 Húzd rá, prímás! – lakodalmas szombat este Piuković Norberttel
*
Március 1., vasárnap
*
8.00 – 8.55 Térerő – a határon túli magyar rádióstúdiók közös műsora Kolozsvárról
*
9.10 – 11.00 A zene szárnyán – Dukai István nosztalgia műsora
*
11.00 – 11.50 Faluműsor: A tartományi mezőgazdasági titkárság pályázatait és idei munkatervét ismertették Szabadkán; Megkezdték a tejprémium kifizetését, a szerbiai kormány döntött az idei agrártámogatásokról
*
13.00 – 18.00 Szól a nóta, száll az üzenet – a hallgatók zenés üdvözletei, közben:
*
15.05 – 15.20 Vasárnapi ajándék – irodalmi műsor: Kalmár Zsuzsanna: Kosztolányi Dezső–Nyelv és Lélek 1.rész 15.20 – 15.40 Vándorbot – honismereti műsor: Szabadka urbanizmusa, 17. rész
*
19.00 – 24.00 Vasárnapi vigadó – kívánságműsor Piuković Norberttel
*
Március 2., hétfő
*
9.30 – 10.00: Körkép – Az 1941 és 1948 közötti kutatásokat és emlékezetgyűjtéseket összegzi Hajnal Jenő, az MNT elnöke /ism./
*
10.07 – 11.50: Hétköznapok: Start! – sportműsor: Születésnapi félmaratont rendezett a TRON Rekreációs Atlétikai Egyesület; Hétvégi sportösszefoglaló
*
13.05 – 14.50: Délidő – Lemezparádé: a műsor, melyben csak a zene számít. Francia slágerek Tomislav Jakovljević ajánlásával /ism./
*
15.30 – 16.00: Településről településre – Bajmok helyi közösség tervek és remények 2015–re
*
16.00 – 18.00: Csevegő délután – Provokatív: szórakoztató műsor, nem csak nőknek!
*
18.20 – 20.00: Szól a zene – zenés műsor --vissza--Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2014