A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 89,6 MHz

 

 

kedd, 2014. szeptember 30-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása
Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg szeptember 30.-i, 15 órási híradónkat:

Hírek
A Köztársasági Választási Bizottság eddig 30 listát ismertetett a nemzeti tanácsok megválasztására. A legtöbb listát a Bunyevác Nemzeti Tanács megválasztására adták át, hatot, míg a Szlovák és a Román Nemzeti Tanács megválasztásához 4–4 lista került felállításra. A Magyar és a Német Nemzeti Tanácsok megválasztására eddig 2–2 listát jelentettek be. A Választási Bizottsághoz további listákat október 10–éig lehet eljuttatni.
*
A tanügyben kialakult helyzet és a kormány intézkedései miatt egyórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett október 2–ra, azaz csütörtökre a Függetlenségi Ágazati Szakszervezet is. Mint azt Češljar Kiš Otilijától, a szakszervezet városi tanácsának tagjától megtudtuk a sztrájk csak figyelmeztető jellegű, ezért a délelőtti és a délutáni váltás első órája elmarad abban a 13 elemi– és középiskolában, amelyek a Függetlenségi Ágazati Szakszervezethez tartoznak. Szabadkán így csak a Politechnikai– és a Közgazdasági Középiskola az, ahol nem sztrájkolnak majd a pedagógusok. Češljar Kiš Otilija továbbá rámutatott arra is, hogy amennyiben a kormány nem tesz eleget követeléseiknek további munkabeszüntetésre lehet számítani.
*
Tiltakozást jelentettek be a belgrádi egyetemisták, mert elégedetlenek az egyetemi oktatásról szóló, nemrég elfogadott törvénymódosítással. Az Egyetemista Front nevű szervezet közölte, hogy a Filológiai Karon holnap hallgatói gyűlést tartanak, amelyen megállapodnak a tiltakozás kezdetének időpontjáról. Követelik, hogy 6 vizsgaidőszak legyen az eddigi 5 helyett, hogy megtarthassák a költségvetési finanszírozást a rendes tanulmányok befejezte után is, továbbá ingyenes egyetemi tanulmányokról szóló törvény elfogadását is követelik.
*
Ebben az évben 300 új, első éves egyetemi és főiskolai hallgatót részesít felsőoktatási ösztöndíjban, valamint 70 felsőbb éves hallgatónak juttat demonstrátori ösztöndíjat a Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Kormány támogatásának valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésének köszönhetően. Az ösztöndíjszerződések ünnepélyes aláírására holnap délelőtt 11 órakor kerül sor a Városháza dísztermében.
*
Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezete elnyerte a legjobb szerbiai turisztikai szervezetnek járó Turizmus Virága–díjat. A szabadkai turizmusban, beleértve Palicsot is az elmúlt két évben több mint 30 százalékos forgalomnövekedés tapasztalható. Ki kellett találni, Szabadka miként népszerűsíthető, figyelembe véve a Palicsi–tó vizének állapotát, s azt, hogy Szabadka központját csúfítja a még épülő Szabadkai Népszínház épülete is – jelentette ki Vjekoslav Ostrogonac, a Városi Tanács sporttal, ifjúsági– és idegenforgalmi ügyekkel megbízott tagja. Ivana Anđelković, Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezetének igazgatónője elmondta: "Kevés pénzre hagyatkozhattunk, ami az önkormányzatból a rendelkezésünkre áll. Ezért gondoljuk azt, hogy a szakmai zsűri az ilyen nehéz pénzügyi helyzetben kibontakozó kreativitást és innovációt díjazta". A városba leggyakrabban Magyarországról, Németországból, Olaszországból, Lengyelországból és Oroszországból érkeznek turisták.
*
Zentán, ünnepélyes keretek között nyitották meg a horvát Rasco–Tamp KFT. termelői csarnokait. A nyitó ünnepséget megtisztelte Aleksandar Vučić szerbiai kormányelnöke és Pásztor István a tartományi parlament elnöke is. A horvát cég elsődlegesen a téli útkarbantartáshoz használatos eszközöket gyárt. Mint ahogyan azt a megnyitón Csajkó Géza, igazgató elmondta ezeket a gépeket, eszközöket ebben az országban máshol nem gyártják, így egyfajta hiánypótló tevékenységgel is foglalkoznak. A gyárban jelenleg ötvenen dolgoznak, de várhatóan a munkások létszáma 100– ra növekszik majd.
*
Vajdaság Szerbia egyik legfejlettebb régiója. A tartományt egyedül Belgrád előzi meg – áll a szerb miniszterelnök által szeptember 24–én aláírt jelentésben. Az adatok szerint az ország legfejlettebb községe Palánka. A listán szereplő 20 legfejlettebb község közül 11 Vajdaságban található. Ide tartozik Magyarkanizsa, amely a 8. helyen szerepel. A kimutatások szerint Zenta és Szabadka is a fejlettebb községek közé tartozik.
*
A következő 3 évben 583 millió euróra és 21 ezer új munkahelyre számít Szerbia a külföldi befektetőktől – jelentette be Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök. A kormányfő kijelentette: 46 külföldi vállalattal folytat tárgyalásokat a szerb állam. A francia, török, német, japán, olasz és finn cégekkel való megegyezés több mint félmilliárd eurónyi közvetlen befektetést jelenthet az ország számára – hangsúlyozta Vučić. A hivatalos adatok szerint az év első hét hónapjában mintegy 700 millió eurónyi közvetlen külföldi befektetés érkezett Szerbiába. A gazdaság azonban a májusi katasztrofális árvizek miatt a tervezett másfél százalékos növekedés helyett várhatóan fél százalékkal zsugorodik.
*
Tisztújító közgyűlést tart a palicsi helyi közösség termében az Észak–vajdasági Földműves Egyesület október 10–én, a jövő pénteken 19:30 órai kezdettel. Értesítik továbbá a termelőket, hogy Szabadka Város Mezőgazdasági Fejlesztési Alapja hitelpályázatot írt ki mezőgazdasági földterület vásárlására, valamint ültetvények létesítésére. Az évi kamat 2%, a maximálisan igényelhető összeg másfél millió dinár. A pályázatra október 13–ig lehet jelentkezni. Bővebb információt az Egyesület irodájában Palicson, a Szpliti fasor 1. alatt lehet kapni vagy a 024/754–680–as telefonszámon.
*
Gyakorlatilag befejeződött az olajrepce vetése. Idén 1950 hektáron került földbe az ipari növény magja, kisebb területen, mint tavaly ilyenkor. A visszaesés oka a csapadékos időjárás. Érdeklődés volt a repcetermesztés iránt, de olyan kevés idő állt rendelkezésre a vetéshez, hogy nem sikerült teljesíteni a tervet. A repce mellett földbe került a lucerna magja is. A takarmánynövény vetését 200 hektáron tervezték, 201 hektár lett bevetve. Hamarosan – akár már holnap is – megkezdik a kalászosok vetését a határban, idén búzát több mint 19 ezer, őszi árpát 3 ezer hektáron terveznek vetni, a búzarozs, a rozs és a zab vetésterülete összesen 700 hektárt tesz ki.
*
Véget ért a napraforgó betakarítása a szabadkai határban. Idén a gyakori esőzések miatt elhúzódott a munka, kisebb–nagyobb problémák adódtak a termény rothadása miatt is, de végül sikeresnek ítélik meg a termesztést a szakemberek és a termelők is. Az olajnövényt csaknem 8 ezer hektáron termesztették, a hozam átlagon felüli, meghaladja a hektáronkénti három tonnát. A napraforgó felvásárlási árával most sincsenek kibékülve a gazdák, tavaly óta szinte semmit nem változott. Idén is valamivel több mint 29 dinárt fizettek előlegként a termelőknek, de később sem lehet számítani arra, hogy a kért 33 – 35 dinárt megkapják a földművesek.
*
Október elsejétől drágulnak a Subotica–trans Utasszállító Közvállalat szolgáltatásai. A városi járatokon például ezentúl 90 dinárért utazhatunk, elektronikus pénztárcával pedig 60 dinárért. A peremvárosi havi bérletek szintén megdrágulnak, de aki ezt a lehetőséget választja, az mától a bérlet megvásárlása után járó 10 százalékos kedvezmény helyett 20 százalékos kedvezményt kap.
*
Hétfőn megkezdik az idényszerű influenza elleni védőoltások kiosztását a városi és a külvárosi rendelőkben. A vakcinát a polgárok a délelőtti órákban 10 és 12–, míg délután 16 és 17 óra között vehetik fel. A 18 éven aluliak a Gyermekambulancián, illetve az iskolai rendelőben kérhetik a védőoltást. A vakcinát bárki felveheti, érdemes azonban előtte konzultálni a választott orvossal. A Szabadkai Egészségházak 4 ezer védőoltással rendelkezik, amit a 65 éven felüliek ingyen vehetnek fel.
*
"Napsugaras ősz” címmel tart díszülést a nyugdíjasok városi szervezete, az Idősek Nemzetközi Napja alkalmából. A rendezvényre, amely gazdag műsorral kínálkozik, holnap 16 órai kezdettel kerül sor Szabadkán, a "Bunjevačko kolo” kultúrközpont nagytermében, a Preradović utca 4–es szám alatt.
*
A gyermekhét jegyében "A nyolcadik napon” című környezetvédelmi témájú szöveg nélküli monodrámát mutatja be kisiskolásoknak Vörös Imelda, a Szabadkai Gyermekszínház színésznője. Az előadást a gyerekek a zentai Alkotóházban, szerdán, két időpontba 15 és 17 órai kezdettel tekinthetik meg.
*
Október 3–áig tart a Szoptatás hete. Szerbiában minden évben a 40. hetet a szoptatásnak szentelik, s ennek célja, hogy felhívja a figyelmet a szoptatás előnyeire. Emellett fontos a társadalmi tudat emelése a családnak nyújtott támogatások terén is – áll a szabadkai Közegészségügyi Intézet Egészségnépszerűsítő Központjának közleményében.
*
Lassan mérséklődik a levegőben lévő parlagfű pollenkoncentrációja, de még mindig eléri a tüneteket okozó közepes szintet. A pázsitfüvek, az útifű, az üröm, a csalán–, a libatop–és kenderfélék pollenje az alacsony tartományban alakul. A kültéri allergén gombák spóraszáma általában alacsony–közepes, de helyenként elérheti a magas szintet.
*
S P O R T
*
Győzött mindkét szabadkai szuperligás focicsapat a tegnapra halasztott bajnoki mérkőzésen. A Spartacus férfi csapata hazai pályán 1:0 arányban nyert a niši Radnički ellen, a Spartacus női együttese pedig Belgrádban 2:0–ra verte a bajnoki címre is pályázó Crvena Zvezdát. A Spartacus férfi csapata továbbra is negyedik a táblázaton 13 ponttal, legközelebb, szombaton pedig ismét hazai pályán játszik bajnoki meccset a Napredak ellen. A nők hét forduló után száz százalékos teljesítménnyel vezetik a bajnokságot, szombaton ismét a fővárosban játszanak bajnoki mérkőzést. Ellenfelük a Sloga Radnički lesz, ezt a csapatot hazai pályán az első fordulóban 8:0–ra győzték le. --vissza--Időjárás
Holnap a hideg és helyenként ködös reggel után jobbára napos időnk lesz, gyenge változó irányú széllel. A hőmérséklet reggel 8 fokra süllyed, napközben 22 fokig emelkedik. Szerdán az esti órákban helyenként megnövekedhet a felhőzet és csapadék valószínű. --vissza--Szerdai műsorajánló

*
9.30 – 10.00: Önkormányzati napló – Vendégünk Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere /ism./
*
10.08 – 11.50: HÉTKÖZNAPOK – RÁDIÓKLINIKA: Válságok 40–en felül. Vendégünk dr. Magyar Lóránt mentálhigiénés szakember, lelki gondozó
*
13.05 – 14.50: Délidő – Csupa Kvíz Balázs Szilviával
*
15.30 – 16.00: Alkotó – művelődési magazin: Boribon és Annipanni, azaz beszélgetés az idei Gyermekszínházi Fesztivál győztes előadásának készítőivel és szereplőivel
*
16.08 – 18.00: Radio Hot Top – magyar és külföldi slágerlista
*
18.20 – 20.00: Ex–Yu Party – slágerek a Vardartól a Triglav csúcsáig --vissza--Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2014