A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 89,6 MHz

 

 

péntek, 2015. augusztus 28-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása
Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg augusztus 28.-i, 15 órai híradónkat:

Hírek
Néhány napon belül megszűnhet a Szabadkai Rádió egész napos magyar nyelvű műsora. A 89.6 MHz megaherc használatáról szóló szerződést felmondta az Újvidéki Rádió, ugyanakkor a frekvencia–használati jogot információink szerint átadta a szabadkai Pannon RTV–nek. A Pannon szeptember 14–étől egy új adót indít Szabadkai Magyar Rádió néven azon a hullámhosszon, ahol most még a Szabadkai Rádió hallható. Az új rádió műsorát, beleértve a híradókat is, a Pannon RTV jelenlegi szerkesztői szerkesztik majd. Felajánlották ugyanakkor rádiónk magyar munkatársainak, hogy igazoljanak át a Pannon RTV–be. Szerkesztőségünk 2 tagja, illetve a rádió további 1 marketinges munkatársa élt az alkalommal, a többség azonban úgy döntött, hogy hű marad a 47 éve működő intézményhez. Maglai Jenő szabadkai polgármester átirattal fordult az Újvidéki Rádió igazgatójához, hogy vizsgálja felül döntését és október 31–ig, a privatizációs folyamat befejezéséig engedélyezze a frekvencia további használatát. Amennyiben ennek a kérésnek nem tesznek eleget, akkor a Szabadkai Rádió magyar nyelvű műsorai szeptember 14–étől a 104.4 MHz–en lesznek hallhatóak szendvicsműsor keretében a szerb és horvát nyelvű adással, napi 6 óra időtartamban. Az adás csak Szabadka város területén lesz hallható, a környező magyarlakta településeken és községekben nem.
*
A Tartományi Migrációs Tanács delegációja, köztük Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár látogatott el ma az egykori téglagyár épületéhez, akihez csatlakozott Maglai Jenő Szabadka polgármestere is. A Tartományi Migrációs Tanács szerdán ült össze, ahol megállapították, hogy Magyarkanizsa a legérintettebb északi település, hiszen a legnagyobb számú menekült ebben az önkormányzatban jelenik meg. A Magyarkanizsán, Horgoson és Martonoson kialakult helyzet kezelésére 14 millió dináros összeg odaítéléséről döntöttek a Magyarkanizsai önkormányzatnak – mondta el Nyilas. A zöld felületek, közterületek karbantartása az egyik tényező amelyre a pénzt elköltheti az önkormányzat, emellett pedig a vásártéren lévő tranzitzóna infrastruktúráját kell rendbe hozni, fenntartani annak működését, hiszen olykor kétezren is tartózkodnak egyszerre ezen a helyszínen. Emellett további két jármű használatát is pénzelni tudja a község, egyet az egészségház és egyet a Komunalac Közművállalat számára. Szabadkának mint önkormányzatnak nincs hatásköre a migránskérdésben, de mivel a mi területünkön történik, igyekeznek együttműködni a felsőbb hivatalos szervekkel – mondta el Maglai Jenő polgármester. Az elkövetkező időszakban árubeli segítségre van szüksége az önkormányzatnak, vízre, élelmiszerre és fertőtlenítőszerekre. A köztársaság felé már eljuttatták a kérelmet, de hamarosan a tartományhoz is hasonló kéréssel fordulnak. Maglai elmondta továbbá, hogy a téli hónapokra való felkészülés már elkezdődött. A napokban folytattak tárgyalásokat az Egyesült Nemzetek képviselőjével, ahol elhangzott, hogy Szabadka nem nyitott arra, hogy befogadóközpontot hozzanak létre a menekültek részére a város területén. Ehelyett egy 50–200 főt ellátó segélypontot terveznek kialakítani az egykori téglagyár területén. Komoly nyomás volt az önkormányzaton a hét elején, amikor napi szinten 1500–2000 ember érkezett Szabadkára. Az előállt helyzetet az illetékes szervek kiváló együttműködésüknek köszönhetően hatékonyan tudták kezelni – tette hozzá Maglai.
*
A városi tanács mai ülésén támogatta a Városi Közigazgatás munkahelyi besorolásával foglalkozó szabályzat kiegészítéseit és változtatásait tartalmazó dokumentumot. Végzést hoztak az iskoláskor előtti intézményekben a gyermeklétszám meghatározásáról, illetve végzést hoztak a téli vendéglői teraszok felállításának tervéről.
*
Szeptember elseje Szabadka város napja. Ebből az alkalomból egy szombattól keddig tartó ünnepségsorozatra kerül sor Szabadkán. A szombati programok a következők: délelőtt 10 órakor nyílik meg az Új városházán a Vasútmodell kiállítás, amelyet az érdeklődők egészen 19 óráig látogathatnak majd. A Kiskunhalas–Szabadka Barátság Kerékpártúra résztvevőinek fogadására is szombaton kerül sor 11 órakor. A Szabadkai Gyermekszínház magyar nyelvű előadását, a Holle anyót ezen a napon két helyszínen is bemutatják, délelőtt 10 órától a Kisradanováci Helyi Közösség épületében, délután fél 4–kor pedig a Hajdújárási Helyi Közösség termében. Különböző műhelyfoglalkozásokat is szerveznek a kicsiknek. 16–tól 18 óráig Palicson az állatkertben, 17–től egészen 21 óráig pedig a város főterén. 18 órától a Szabadkai Városi Múzeumban Hulló István előadására, a Szabadság téren pedig szabadkai zenekarok koncertjére várják az érdeklődőket. A szombati programokat a hajnalig tartó Orange party zárja a Corvin Mátyás utcában.
*
A Városnapi ünnepségsorozat keretében vasárnap is látogatható lesz az Új városházán a Vasútmodell kiállítás 10–től 19 óráig. A gyermekeknek műhelyfoglalkozásokat szerveznek a Palicsi Állatkertben 16–tól 18 óráig, a Szabadság téren 17–től 21 óráig. Este fél nyolctól 24 óráig szabadkai zenekarok koncertjeit követhetik figyelemmel az érdeklődők a város főterén, 21 órától pedig 3D vetítésre kerül sor a Jadran épületének homlokzatán.
*
A Szabadka Város Napja alkalmából szervezett ünnepségsorozat hétfői programjai délután kezdődnek. A gyermekeknek szóló műhelyfoglalkozásokat 16–tól 18 óráig a Palicsi Állatkertben, 17–től 21 óráig pedig a Szabadság téren szervezik meg. A Lifka Sándor Art moziban 17 órától A muzsika hangja című, amerikai életrajzi drámát, 20 órától a HELP című angol filmalkotást, 22 órától pedig egy francia filmet vetítenek az Alphaville–t. Kiállításokat is látogathatnak az érdeklődők hétfőn. 18 órától a Városi Ajándékbotban nyílik meg Nada Matijašević kertészmérnök: Szecesszió a palicsi parkban című kiállítsa, a Szabadkai Kortárs Galériában pedig a Hogyan, ha nem? című kiállítás megnyitójára kerül sor 19 órától. A Jadran homlokzatán a 3D vetítés 21 órától kezdődik. Az esti koncertek a város főterén 20 óra 30 perctől kezdődnek a Garavi Sokak együttes fellépésével, 22 óra 30 perctől pedig Lajkó Félix koncertezik barátaival.
*
Kedden a vársnapi programok a fúvószenekar fellépésével kezdődnek délelőtt 9 órakor a Városháza díszbejáratánál, amit fél 10–kor zászlófelvonás követ. 10 órától tartják a Városi képviselő–testület díszülését. A gyermekeknek szóló műhelyfoglalkozások ezen a napon is meg lesznek tartva, 16–tól 18 óráig a Palicsi Állatkertben, 17–től 21 óráig pedig a város főterén. 18 órától Nagy Kiserős Melinda, szabadkai építészmérnök tart előadást a Városi Múzeumban, Mit jelent egy városnak a szecesszió? címmel. A Lifka Sándor Art Moziban három filmet vetítenek: 18 órától egy magyar alkotást A szerelmes biciklistákat, 20 órától az Üzlet a korzón című csehszlovák drámát, illetve 22 órától a Három című jugoszláv filmet. Este hét órától a Városháza dísztermében a Vajdasági Kamarazenekar koncertezik, valamint ugyanebben az időpontban veszi kezdetét a Szabadkai Városi Könyvtárban egy irodalmi performansz és nyilvános költészet óra is. A programsorozatot 21 órától a Szabadkai Filharmónia hangversenye zárja, a karmester Stanko Jovanović a szólisták Dušan Svilar és Kovács Nemes Andor.
*
A Bunyevác Kultúra Napjai címmel zajlik kétnapos rendezvény Bajmokon a hétvégén. Pénteken 19 órai kezdettel a néhai Mijo Mandić neves újságíróról–, íróról–, tanárról forgatott filmet mutatják be az Egység Művelődési Egyesület székházában. Ezt követően művelődési program kezdődik illetve bemutatják a Fesztivál–értesítőt, amely a múlt évi rendezvény történéseit összegzi. Szombaton szintén az Egységben Bunyevác Nemzeti Ízek címmel kezdődik gasztronómiai vásár. A mintegy 50 hagyományos étel 9 óra 30–tól készül, majd 10–től nyílik meg hivatalosan is a rendezvény. A szakzsűri kihirdeti majd a legszebb hagyományos szakácsnői viseletet, a legszebb asztali díszítést, a legnépesebb társaságot, illetve a legjobb szakácsot is megnevezik. A szervezők 14 óráig körülbelül 200 résztvevőre számítanak, és mintegy 100–1500 látogatóra. A rendezvény fő étkét a taranát 150 dinárért árulják majd.
*
Nemzetközi önkéntes tűzoltó találkozó házigazdája lesz péntektől vasárnapig Pacsér. A vendéglátó falu mellett a magyarországi Kisújszállás, a romániai Szentegyháza, az ausztriai Eberschwang és a lengyelországi Wilamowice tűzoltói jelezték részvételüket egy–egy csapattal. Szombaton délelőtt kirándulnak a résztvevők Topolyára–, illetve Bácskossuthfalvára. 19 órától az ifjúsági otthonban szervezett díszülésre várják a szomszéd falvak illetékesei mellett a szabadkai parancsnokság képviselőit is.
*
Ismét sertéskiállítás és lóverseny színhelye lesz szombaton Pacsér. A rendezvény 9 óra 30 perckor kezdődik a lóversenypálya melletti füves területen. Délig mezőgazdaságigép–bemutatót szerveznek, majd pedig a magtermelőké lesz a terep. A lóverseny 13 órakor kezdődik. A szervező Mikra Coop várja a rendezvényen főzni szándékozó 10 fős csoportok jelentkezését, amelyek számára 3 kg húst biztosítanak. Jelentkezés a 069–52–53–010–es elérhetőségen.
*
Vasárnap 33. alkalommal rajtol el a szamárverseny Királyhalmon. A szervezők idén is gazdag programot állítottak össze, melynek fő attrakciója a szamaragolás és a fogathajtás lesz. A rendezvény délután egy órakor veszi kezdetét az ünnepélyes megnyitóval, amit rögtön fél kettőtől a szamaragolás követ majd. 14 óra 30 perctől gyermekek számára szerveznek kerékpárversenyt, a fogathajtás pedig 15 órakor indul. 16 órától a királyhalmi Civil Apple szervez gyermekeknek ügyességi versenyeket. A szamárverseny eredményhirdetését 17 órakor tartják. Az eredményhirdetés és a tombolasorsolás után 18 órakor kötélhúzóversenyre, 19 órakor pedig gumicsizma dobáló versenyre várják az érdeklődőket. A jó hangulatról a noszai "Piros ingesek” együttes gondoskodik.
*
Ajvár–bajvívó versenyt szerveznek a hétvégén Martonoson. A verseny célja megtalálni a legjobb szerbiai ajvár–receptet és eldönteni, hogy ki készíti a legízletesebb paprikapépet. A versennyel egy időben egész napos program várja az érdeklődőket, elsősorban a gyermekeket: lesznek interaktív gyermekjátékok és oktató–nevelő előadás az egészséges étkezésről. A legjobb ajvárt egy háromtagú zsűri választja ki. A helyi győztesek megszerzik a jogot a döntőben való részvételre, az ott legjobban szereplő csapat pedig elnyeri a megtisztelő szerbiai ajvár–mester címet. Az érdeklődőket vasárnap 12 órától várják a Martonos Helyi Közösség épülete előtt megrendezésre kerülő versenyre.
*
Kihirdették a Köztisztasági Közvállalat, Legszebb kert–, balkon, terasz és lakó környezet elnevezésű pályázatának nyerteseit, amelyre ebben az évben 35–en jelentkeztek. A legsikeresebb 11 pályázónak ajándék csomagot nyújtottak át, illetve az idei évben elismerő oklevél helyett egy a saját kertről kinagyított és bekeretezett fényképet. A legszebb lakóépület cím nyertese Gombás Gabriella, a legszebb terasz Stojkovski Matilda nevét dicséri, és a legszebb kert kategóriát megosztva nyerték Kucsera Géza és Kiss Árpád.
*
Folytatódik a napraforgó betakarítása a szabadkai határban. A valamivel kevesebb mint 7 ezer hektáros terület negyedéről helyezték biztonságba a termést. A birtokok a terület 40 százalékán takarították be eddig az olajnövényt, a magángazdaságok földjeik 15 – 18 százalékán végeztek a munkával. A terméseredmények eltérőek, két és fél – három tonna körül alakul a hozam hektáronként.
*
A Subotica–trans Utasszállító Közvállalat értesíti a polgárokat, hogy a Proletár brigád utcában végzett munkálatok miatt a 2a busz holnap (szombat), 6 és 18 óra között csak a Szerb soron lévő Zorka utcáig közlekedik.
*
A Subotica–trans Utasszállító Közvállalat értesíti a polgárokat, hogy holnap (szombat) reggel 8 órától normalizálódik a helyzet a Maksim Gorkij utca és a Matija Gubec kereszteződésénél. Ennek ellenére a Matija Gubec utca továbbra is le lesz zárva, ezért egyes buszjáratok menetvonala módosul. A 1 és 1a, a 3–as, a 6–os és a 10–es jelzésű autóbuszok a Strossmayer utcán keresztül közlekednek a Lifka mozinál lévő megállóig. Nem lesznek használatban az egyes Postánál és a Matija Gubec utcánál lévő megállók. A 16–os autóbusz a hagyományos útvonalon halad majd. Ami a peremvárosi járatokat illeti, a nagyfényi, újzsedniki, dušanovói, györgyéni és békovai járatok menetvonalában nem lesz változás, míg a Bajmokra és Tavankútra utasokat szállító autóbuszok a Strossmayer utcán át fognak a Lifka megállóig közlekedni.
*
A magyarkanizsai Községi Közigazgatási Hivatal Általános ügyek és társadalmi tevékenységek főosztálya értesíti az általános és középiskolás gyermekük után családi pótlékban részesülő szülőket, hogy a szolgálathoz be kell nyújtaniuk a 2015/16–os tanévre kiállított iskolalátogatási igazolást, valamint a családi pótlék megállapításáról korábban kiállított határozatot is. Az igazolás hétköznap 9 és 14 óra között a városháza ügyfélszolgálatán adható át. Ha a gyermek szeptember elsejétől már nem tanul tovább, akkor a szülőknek ugyancsak az ügyfélszolgálaton kell írásbeli nyilatkozatot tenniük. További tudnivalókról a 873–084–es és a 874–689–es telefonszámon lehet érdeklődni.
*
Az elmúlt 24 órában 1900 illegális bevándorlóval– köztük 375 gyermekkel szemben intézkedtek a Csongrád megyei rendőrök tegnap. A legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületén állították elő, többségük szír–, afgán– és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. Bács–Kiskun megyében tegnap 118 llegálisan tartózkodó külföldivel szemben indítottak idegenrendészeti eljárást. --vissza--Időjárás
A hét végére visszatér a kánikula, sok napsütésre rekkenő hőségre számíthatunk, gyenge keleti, észak–keleti széllel. A hőmérséklet reggel 16 fokra süllyed, napközben 35 fokig emelkedik. --vissza--Hétvégi és hétfői műsorajánló

*
Szombat, augusztus 29.
*
08.00 – 10.00: Lemezparádé: a műsor, melyben csak a zene számít /ism./
*
10.00 – 11.50: Radio Hot Top – külföldi és magyar slágerlista Piuković Norberttel
*
12.10 – 13.00: Népzenei összeállítás
*
13.00 – 14.50: Provokatív: beszélgetős műsor – nem csak nőknek
*
15.10 – 16.10: A rock mesterei – Pintér Ferenc zenés műsora
*
16.10 – 18.00: Derűs Délután – Kabaréműsorok: Te, figyelj! és Vámmentes Kabaré /ism./
*
18.10 – 20.00: Húzd rá, prímás! – lakodalmas szombat este
*
Vasárnap, augusztus 30.
*
08.00 – 08.55: Térerő – a határon túli magyar rádióstúdiók közös műsora /ism./
*
09.10 – 11.00: A zene szárnyán – Dukai István zenés nosztalgiaműsora
*
11.00 – 11.50: Faluműsor – Jók az előfeltételek a repce vetéséhez; Időszerű növényvédelmi teendők
*
13.00 – kb.22.00: Szól a nóta, száll az üzenet – a hallgatók zenés üdvözletei
*
15.10 – 15.20: Vasárnapi Ajándék – irodalmi műsor:Verset mond Csernik Árpád színművész /ism./
*
15.20 – 15.45: Vándorbot – honismereti műsor:Ivan Antunovićra, vagyis Antunovics Jánosra emlékezünk
*
kb.22.00 – 00.00: Vasárnapi Vigadó – kívánságműsor Piuković Norberttel
*
hétfő, augusztus 31.
*
09.30 – 10.00:Riportermikrofon – A hitelek csapdája – beszélgetés Vakula Istvánnal /ism./
*
10.08 – 11.50: Nyáridő – utánpótlás vízilabdatornát rendeztek Szabadkán; Hétvégi sportösszefoglaló
*
13.05 – 14.50: Délidő – Lemezparádé: a műsor, melyben csak a zene számít: régi és új magyar slágerek
*
15.30 – 16.00: Körkép – Beszélgetés az iskolakezdés kapcsán Petkovics Mártával, az MNT oktatási ügyekkel megbízott felelősével
*
16.08 – 18.00: Derűs Délután – Kabaréműsorok: Te, figyelj! és Vámmentes Kabaré /ism./
*
18.20 – 20.00: Szól a zene – Tomislav Jakovljević zenés műsora --vissza--Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2014