A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 89,6 MHz

 

 

csütörtök, 2014. augusztus 21-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása
Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg augusztus 21.-i, 15 órási híradónkat:

Hírek

*
A tizenharmadik Interetno fesztivál nyitóceremóniáját holnap este nyolc órakor tartják a Városháza előtti téren. A szervezők azonban már ma, a fesztivál nulladik napján is gazdag programokat kínálnak a közönségnek. Etnopolis már felépült, a kirakodóvásár délben nyitja kapuit, délután négy órakor az Aranykapu játszóházba várják a gyermekeket. Tizenkilenc órakor veszi kezdetét a borfesztivál, húsz órától pedig a világzenei kisszínpadon az Ethnokor zenekar ad koncertet. Este nyolc órakor a Róna táncegyüttes a palicsi Vigadóban ad műsort.
*
A már megszokott augusztus 20–ai ünnepségek sorából természetesen Magyarkanizsa sem maradhat ki, és habár ebben az évben a rendezvényt az ünnepnapot követően tartják meg, a programok gazdagságán és színvonalán ez mit sem változtat. A rendezvény ezúttal is a város központjában lesz megtartva a városháza előtti parkban, illetve a Fő utcán, amelyet ezúttal Demjén Ferenc hangja fog betölteni. Kísérőprogramként a Vajdasági Képzőművészeti Kör tárlata egész hétvégén megtekinthető a városháza előcsarnokában, gasztrosátrak üzemelnek a kisparkban, a gyermekeket ugyanitt vidámpark várja, emellett pedig a lezárt Fő utca teljes hosszán elnyúlik a már megszokott kirakodóvásár. Szombaton 19 órától a helyi Bolero és az M–Plusz táncklubok lépnek fel, amit valódi szamurájkard–bemutató követ. 19 óra 45 perctől a Magyarkanizsa testvérvárosából, Kiskunhalasról érkező Halas táncegyüttes mutatkozik be, utána táncház következik, 21 órától pedig utcai retro–disco szól a hangfalakból DJ Maxy jóvoltából.
*
A vasárnapi központi ünnepségre is tartalmas programokkal készülnek Magyarkanizsán. Délelőtt 9 órától délig a kisparkban gazdag családi programok várják az ide látogatókat. Kézműves–foglalkozásokat tartanak a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény pedagógusai, közben 9 óra 30 perctől Szent István életét bemutató bábelőadás lesz megtekinthető, 10 órától pedig Kerekítő–foglalkozás a kisgyermekek jókedvre kerekítése érdekében mondókákkal, bábos tornával és egyebekkel. A gyerekprogramokat 11 órától a Kolompos együttes autentikus népzenei koncertje koronázza meg jó hangulatú, játékos, táncos, zenés mulatsággal. 13 óra 30 perctől a községi művelődési egyesületek mutatkoznak be, valamint az Interetno Fesztivál fellépőinek vendégszereplését is láthatják, amikor Lettország és Macedónia mutatkozik be. 17 óra 30 perckor következik a Legszebb kenyér elnevezésű verseny díjkiosztása, ezt pedig az ünnepélyes kenyérszelés követi a polgármester ünnepi beszédével. 18 óra 30 perctől a zentai Tisza Menti Fúvószenekar lép fel, 20 órától pedig Demjén Ferenc Kossuth–díjas énekes. A fellépések között gólyalábasok, tűzzsonglőrök fogják szórakoztatni a közönséget, Demjén Ferenc koncertjét pedig látványos tűzijáték követi 22 órától. Az est utolsó felvonásában a szabadkai Chick Norris Band lép színpadra, akik latin–amerikai ritmusokkal átitatott pop– és discozenéjükkel csalják majd táncba a még bulizni vágyókat.
*
Magyarkanizsa önkormányzata szombaton és vasárnap a hagyományokhoz híven idén is megrendezi a Szent István–nap és Újkenyér–ünnep elnevezésű rendezvényt Magyarkanizsa város főterén. A műsor és a kísérőprogramok forgalomkorlátozást igényelnek a Fő utca teljes hosszán és a Városháza épülete előtt. A színpad felállítása, valamint a vásár és az ünnepi műsor biztonságos lebonyolítása érdekében szombaton hajnali 5 órától teljes forgalmi tilalom lesz érvényben a város Fő utcáján, valamint a Városháza előtti szakaszon – hétfőn reggel 5 óráig. Az idei műsort ünnepi felvonulás is kiegészíti, ezért forgalomkorlátozás lesz érvényben vasárnap 9 és 10 óra között a katolikus templomtól a Damjanich és a Bolmán utcán át a Fő utcáig.
*
Keresett lett és kelendő az idén a homokvidéken termett alma. Oroszországba nőtt meg az érdeklődés az itteni gyümölcs iránt, felvásárlók járják a környéket és már szüretelik, szállítják is ki a termést. A termelők elmondása szerint a nagy kereslet ellenére az árak nem sokat változtak. Az elmúlt években – amikor a hat–hét évihez viszonyítva csökkent a kivitel – 20 – 30 eurocentért kelt az alma, most az exportáruért 30 – 40 eurocentet fizetnek. Mivel a termesztési költségek 20 cent körül alakulnak, most jövedelmező a kivitel, de nem annyira, mint amikor hét–nyolc évvel ezelőtt beindult az orosz piac. Akkor 50 – 60 eurocentet is kaptak a gyümölcstermesztők az almáért.
*
A Villanygazdaság áramszolgáltató részlege ma kezdi meg a 2013–as évi elmaradások megfizettetését. Az elmaradás mellett a fogyasztókat a büntető kamatok, valamint az eljárási díj megfizettetésére is kötelezik, ez az összeg a 30 ezer dinárnál kisebb tartozás esetében minimum 4200 dinár költséget jelent, az ennél nagyobb tartozások esetén pedig százalékos arányban határozzák meg. Az áramszolgáltató továbbá értesíti a polgárokat, hogy az augusztusi villanyszámlán már nem lesz feltüntetve a televízió előfizetés. – írja a Blic.
*
A horgosi határátkelőn a szerb vámosok ma lefoglaltak húsz lőfegyvert a hozzájuk való töltényekkel együtt – közölte a vámügyi igazgatóság. A fegyvert egy 40 éves montenegrói állampolgárságú férfinál találták meg, aki Montenegróból Hollandiába tartott. A gyanúsan viselkedő férfi gépkocsijának átvizsgálásakor 20 pisztolyt és 76 darab lőszert, továbbá fegyvertisztító–készletet találtak. A fegyvereket és a töltényeket a férfi 25 nejlontasakba csomagolva az üzemanyagtartályban próbálta meg kicsempészni. A lőfegyvereket és azok tisztító–készletét a belügyminisztérium illetékesei lefoglalták.
*
--vissza--In Memoriam

*
Életének 65–ik évében rövid, súlyos betegségben elhunyt Zlatko Jovanov, a "Subotičke novine” fotóriportere. Kollégánk a hetvenes évek elejétől 2006–ig dolgozott a hetilapban, amikor az akkor alapított "Subotičke” szerkesztőségének lett a tagja, majd visszatért a régi hetilapba és két évvel ezelőtti nyugdíjaztatásáig dolgozott ott. Zlatko Jovanovot újságíró berkekben az egyik legjobb szabadkai fotósként emlegették, munkái rendszeresen megjelentek más lapokban is, de dolgozott monográfiák elkészítésén is. Kollektív tárlaton többször vett részt, önállóan azonban csak szerkesztőségében állította ki munkáit. Hamvasztása Újvidéken lesz.
*
--vissza--Sport

*
A szabadkai Spartacus Úszóklub és a szerb kadét válogatott tagja, Jovana Đurić a Kínában zajló Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékokon az előkelő, 19. helyen végzett 800 méteres gyorsúszásban. Elismerésre méltó a teljesítménye, ugyanis a világ minden tájáról érkező 27 úszó közül Jovana Đurić volt a legfiatalabb.
*
--vissza--Időjárás

*
Holnap a több órás Napsütés mellet időnként megnövekszik a felhőzet, és egy–egy zápor is kialakulhat. A hűvös hajnal után délután 25 fok körül alakul a hőmérséklet.
*
--vissza--Pénteki műsorajánló

*
Szabadkai Rádió – péntek, augusztus 22.
*
9.30 – 10.00: Alkotó – művelődési magazin: A szeptemberi Presser–koncertről beszélgetünk Negyela László Márkkal, a Zsinagóga kurátorával /ism./
*
10.08 – 11.50: Nyáridő – Nyár, utazás, kalandok: művészek módjára
*
13.05 – 14.50: Délidő – Eleink: A magyar nemzet néprajzát Némedi Imrétől hallhatják
*
15.30 – 16.00: Településről településre – problémák és megoldási lehetőségek Csantavéren
*
16.08 – 18.00: Derűs délután – Kabaréműsorok: Te figyelj! és Vámmentes Kabaré
*
18.20 – 19:30: Antikvárium – Pintér Ferenc zenés műsora
*
19.30 – 20.00: Német nyelvű műsor --vissza--Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2014