A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 89,6 MHz

 

 

kedd, 2014. november 25-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása
Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg november 25.-i, 15 órai híradónkat:

Hírek
Ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Zorana Mihajlović kormányalelnök mai sajtótájékoztatóján kiemelte a családon belüli erőszak elleni harc fontosságát. Elítélendőnek nevezte, hogy az idei évben 21 nőt öltek meg családon belüli erőszak által, igaz ez a szám sokat csökkent az elmúlt években. 2013–ban 46 nő esett áldozatul. Összesen 2712 nő kért menedéket családon belüli erőszak miatt. – írja a Blic.
*
Évente több mint 10 ezer nőt bántalmaznak csak Szerbiában – legalábbis a nők érdekeit védő szervezetek adatai szerint. Tavaly több mint 40 élettársi kapcsolatban élő nőt öltek meg az országban, idén mostanáig 21–et. Az érdekvédő szervezetek egyebek mellett azt követelik, hogy szigorúbb büntetéseket szabjanak ki és a zaklatást is minősítsék bűncselekménynek. Az áldozatok számára pedig az jelenthet némi segítséget, ha több krízisközpontot hoznak létre. A nők hálózata az erőszak ellen azt is kéri az államtól, hogy üzemeltessen SOS–telefonszámot, amelyet az áldozatok szükség esetén felhívhatnak.
*
Az ingatlanadó mértékéről és a kutyamenhely kibővítéséről tárgyalt ma a Városi Tanács. Az ingatlanadó kulcsa 0,40 százalék lesz azok az ingatlantulajdonosok esetében, akik ügyviteli könyveket vezetnek. Az ügyviteli könyvet nem vezető földtulajdonosok számára az adókulcs 0,30 százalék lesz. Azok az ingatlantulajdonosok számára, akik nem vezetnek ügyviteli könyveket, a 25 millió dinár érték alatti ingatlan esetében az adókulcs 0,40 százalék, a 25 millió dinár feletti ingatlanokra vonatkozóan pedig 0,60 százalék lesz. A tanácsnokok elfogadták továbbá, hogy a város ingatlant vásároljon a kutyamenhely bővítése érdekében.
*
A Szerbiai Kőolajipari vállalat értesíti polgárokat, hogy osztalékot fizet minden olyan részvényesnek akik június 20–án rendelkeztek a NIS értékpapírjaival. Az egy részvényre jutó osztalék 80 egész 2 tized dinár. Azon polgárok akik nem adták el a privatizáció során kapott Kőolajipari részvényeiket, azok most az öt részvény után összesen 340 dinárra számíthatnak. Az érintettek a Postatakarékbankban vehetik fel az összeget.
*
Jónak lenni jó elnevezéssel szervez jótékonysági akciót a kelebiai plébánia. Szegény sorsú gyermekek és családok megsegítése, illetve a Karácsony szebbé tétele céljából gyűjtenek tartós élelmiszert, tüzelőfát, ruházatot, édességet és játékokat. Az ajándékokat a kelebiai templomban lehet leadni. Bővebb tájékoztatás a 060–0–974–425–ös telefonszámon kapható.
*
"A szív nagyobb az árvíznél” jelmondattal a Majsai Úti Általános Iskola Diákparlamentje, Szülők tanácsa és munkaközössége a Vöröskereszttel karöltve ismét emberbaráti gyűjtőakciót indít az árvízkárosultak megsegítésére. A tartós élelmiszereket és tisztálkodószereket tartalmazó adományokat az iskolában lehet átadni november 28–ig, péntekig minden nap reggel fél nyolc és délután négy óra között.
*
Ingyenes számítógépes szemvizsgálatot végez tagsága számára a szabadkai Nyugdíjas Egyesület. A vizsgálat keretében lehetőség nyílik szemüvegvásárlásra többhavi részletfizetésre. A nyugdíjas tagokat holnap 9 és 11 óra között várják, az egyesület székházában.
*
A zágrábi Mladen Kopjar kortárs író és műfordító november 26–tól 28–ig Vajdaságban vendégszerepel. A Matko Vuković és az Ivan Milutinović Általános Iskola diákjai szerdán, november 26–án 17 órakor a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében találkoznak az íróval, ezután pedig 19 órakor ugyanitt a Gimnázium és a Politechnikai Szakközépiskola diákjaival tartanak író olvasó találkozót. Csütörtökön, november 27–én 9 órától a Marija Petković Sunčica óvodában a Marija Petković Sunčica, a Biser, a Petar Pan és a Bambi Óvoda növendékeivel találkozik az író. Ugyanezen a napon Mladen Kopjar 14 órakor Kisboszniában a helyi Ivan Milutinović Általános Iskolában szerepel, 16 órától pedig Tavankúton a tavankúti Matija Gubec Általános Iskola és a györgyéni Vladimir Nazor Általános Iskola diákjaival találkozik.
*
Angyalfütty című lemezével lép közönség elé Berecz András népszerű mesemondó Magyarkanizsán. A Regionális Kreatív Műhely által szervezett rendezvény holnap este 7 órakor kezdődik a Művészetek Háza nagytermében. A belépés díjtalan. Helyfoglalás a 4879–200–as telefonszámon.
*
35 éves a Népkör Kézimunka Klubja. Ebből az alkalomból kiállítás nyílik csütörtökön 17 órai kezdettel a Népkör Magyar Művelődési Központ Oláh Sándor Körgalériájában.
*
Rendőrségi közlemény
*
Harmincegy lopás, illetve nagy értékű lopás bűncselekményének a részleteit derítették fel a szabadkai rendőrök és két személy ellen bűnvádi feljelentést tettek. Az elkövetőket azzal gyanúsítják, hogy csődeljárás alatt lévő vállalatokba és családi házakba törtek be, ahonnan rézből készült esővizes csatornákat és más tárgyakat tulajdonítottak el, amelyeket újrahasznosítható anyagként értékesítettek, a pénzt pedig elköltötték. A rendőrség a tárgyak egy részét megtalálta és visszaadta tulajdonosaiknak. Lopás bűntettének gyanúja miatt további két személy ellen – akik közül az egyik kiskorú – tett bűnvádi feljelentést a rendőrség. Őket azzal gyanúsítják, hogy november 11–én a Zeneiskola épületéről levették az emléktáblát, amelyet eladtak. A rendőrök bűnpártolás miatt azt a személyt is feljelentették, aki megvásárolta a fémtáblát.
*
A Szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat értesíti felhasználóit, hogy a hálózaton végzett munkálatok miatt szünetel a vízellátás Palicson a Bohinj utcában a Trogir és a Zelengora utca közötti szakaszon holnap 9 és 13 óra között. Víz nélkül maradnak Királyhalmon is, holnap 9 és 13 óra között. --vissza--Időjárás
Holnapra jobbára napos, de hideg időt jósolnak a szakemberek, mérsékelt délkeleti széllel. A hőmérséklet reggel nulla fokra süllyed, napközben 6 fokig emelkedik. --vissza--Szerdai műsorajánló

*
09.30 – 10.00: Önkormányzati napló – vendégünk Ceglédi Rudolf, zentai polgármester /ism./
*
10.08 – 11.50: Hétköznapok – Rádióklinika: Ősi forrás családi egészségnap volt szombaton Szabadkán a Népkör MMK–ban
*
13.05 – 14.50: Délidő – Csupa Kvíz a 46 éves Szabadkai Rádió jegyében Balázs Szilviával
*
15.30 – 16.00: Alkotó – művelődési magazin: Szabadkán járt a Duma színház. Beszélgetés Kiss Ádámmal és Felméri Péterrel
*
16.08 – 18.00: Radio Hot Top – magyar és külföldi slágerlista
*
18.20 – 20.00: Ex–Yu Party – slágerek a Vardartól a Triglav csúcsáig --vissza--Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2014