A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 89,6 MHz

 

 

csütörtök, 2014. július 31-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása
Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg július 31.-i, 15 órási híradónkat:

KERESSÜK TIJANÁT

2014.07.30.
Bajmokra látogatott ma Nebojša Stefanović belügyminiszter, aki a szombatra virradóra eltűnt Tijana Jurić ügyében nyomozó magyarországi rendőrökkel találkozott a településen. Tijanát a barátai társaságában látták utoljára pénteken éjjel, amikor a rátai Sportközpontba indult, hogy visszavigyen egy kölcsönkért pulóvert. Ezután veszett nyoma, csak a fehér tornacipőjét találták meg a Sportközpont mellett húzódó patak partján. A kislány édesapja Igor Jurić korábban azt nyilatkozta: biztos benne, hogy a lánya nem szökött meg, szerinte valószínű, hogy elrabolták. A szerbiai belügyminiszter a helyszínen tett nyilatkozatában elmondta: a kislányt állítólag többen is látták Magyarországon, és a telefonját is a szerb–magyar határtól két kilométerre, de még a szerb oldalon mérték be utoljára. Mindkét országban intenzíven kutatnak a kislány után a rendőrök. Stefanović nem zárta ki az emberrablás lehetőségét sem. Az illetékesek kijelentései szerint olyan nyomok is vannak, amelyek arról árulkodnak, hogy Tijana Baja felé haladt. A belügyminiszterrel együtt Bajmokra látogatott ma Milorad Veljković rendőrigazgató is. Együtt bejárták azt a területet, ahol a feltételezések szerint szombatra virradóra nyoma veszett Tijanának. Stefanović a látogatás végén köszönetett mondott mindenkinek, aki valamilyen módon részt vett a kislány keresésében, ugyanakkor továbbra is arra kérte a polgárokat, hogy amennyiben bármit tudnak Tijanáról, jelezzék azt a legközelebbi rendőrségen, és ne kezdjenek önálló kutatási akcióba, mert ezzel pillanatnyilag csak hátráltatják a nyomozás menetét.

2014.07.29.
Még mindig nem találják a 15 éves, szabadkai Tijana J.–t, akinek szombatra virradóra veszett nyoma Bajmokon. A kislány a faluban, a nagyszüleinél töltötte a nyári szünidő egy részét. Pénteken este barátai társaságában látták utoljára, akiktől valamivel éjfél előtt búcsúzott el, majd elindult a rátai Sportközpontba, hogy visszavigyen egy kölcsönkért pulóvert. Ekkor veszett nyoma. Miután nem érkezett haza időben, a telefonján pedig nem tudták utolérni, a család és a barátok azonnal a keresésére indultak, hiszen Tijana korábban soha nem késett, vagy ha mégis, azt telefonon jelezte a nagyszüleinek. Hamarosan találtak egy fehér tornacipőt a Sportközpont mellett húzódó patak partján, amelyről az ismerősei azt állítják: Tijanáé. A rendőrség és a tűzoltóság emberei is hamarosan beszálltak a keresésbe, egyelőre sikertelenül. Nem hivatalos információk alapján úgy tudjuk: szombaton délután kiszivattyúzták a vizet a Sportközpont mellett húzódó patakból és helikopterekkel is keresték az eltűnt lányt, sikertelenül. A rendőrségi nyomozás folyamatban van, de hivatalos közleményt egyelőre nem kaptunk az illetékesektől.

A lent látható térképen bejelöltük azt az útszakaszt, ahol a feltételezések szerint nyoma veszett a kislánynak. A jelölt részekre kattintva bővebb leírás jelenik meg az adott pontról.
Hírek
Ismét utcákat öntött el az özönvízszerű esőzés, fákat, villanyoszlopokat döntött ki a szél az éjszakai vihar következtében. A szabadkai Köztisztasági Vállalat illetékesétől megtudtuk, hogy a letört faágak, illetve egyes helyeken a hordalék eltakarítását folyamatosan végzik. A Vízművek és Csatornázási Közvállalat diszpécsere elmondta, hogy az éjjel több bejelentés érkezett elzáródott csatornákról, elöntött utcákról. Ezen fennakadásokat a vállalat dolgozói megpróbálják a lehető legrövidebb időn belül elhárítani.
*
A jövő év végéig nem drágulhat meg a 46 dináros áron kapható, T 500–as lisztből készült kenyér –erről döntött a Szerb kormány. Ezt az intézkedést azért tartják fontosnak az illetékesek, hogy megvédjék a szegényebb polgárok érdekeit, illetve hogy szavatolják a zökkenőmentes ellátást. A határozat szerint a pékségek és a kereskedők kötelesek biztosítani, hogy a napi termelés illetve kínálat 40 százalékát ez a fajta vekni képezze–tudósít a VRTV.
*
Titkos szavazással Lackó Róbert, magyarkanizsai informatikust, választották a magyarkanizsai községi képviselő–testület elnökévé a mai képviselőtestületi ülésen. Lackó Magyarkanizsa polgármester helyettese volt, mandátuma pedig a legutóbbi ülésen szűnt meg, miután Nyilas Mihály lemondott polgármesteri posztjáról. Lackó képviselői mandátumát ma újra megerősítették a képviselők, hiszen mintegy két éve lemondott róla, mert akkor a község elnökhelyettesévé nevezték ki. A képviselők ezen kívül a községi Idegenforgalmi szervezet megszüntetéséről is döntést hoztak és elfogadták azt a javaslatot is miszerint a község 35 millió dináros kölcsönt vesz fel az IPA projektumok előfinanszírozására és az autóbusz–állomás épületének megépítésére. A képviselők a középiskolai tanulók útiköltségének támogatását is csökkentették. Ezt a döntést spórolás miatt kellett meghozni, és ezentúl a kitűnő tanulók bérletjegyének árát 40 helyett 30 százalékban támogatja majd a község, a jeles tanulók bérleteit 30 helyett 20 százalékkal, a jó tanulók utazását 20 helyett 15 százalékban támogatják, az elégséges tanulókat pedig 10 helyett 8 százalékban támogatják majd. Ezzel a döntéssel 3 millió dinárt spórolt Magyarkanizsa önkormányzata, de a vita során felmerült az is, hogy jövőre új szabályzatot fogadnak majd el miszerint minden tanulónak egyforma támogatást nyújtanak majd.
*
Ezen a hétvégén ismételten jelentős torlódásra lehet majd számítani a határátkelőhelyeken. Mint arról az MTI tudósít, ma reggel már a röszkei határátkelőhely kilépő oldalán 3–4 órát is várniuk kellett az utasoknak, és a szabadságukra hazautazó, Nyugat–Európában dolgozó vendégmunkások miatt ez várhatóan a hétvégén is így lesz. A forgalmat a tompai és az ásotthalmi határátkelők felé terelik, de már itt is lényegbeli a várakozási idő, ezért arra hívják fel az autósok figyelmét, hogy még mielőtt útnak indulnának tájékozódjanak az illetékes szerveknél a határátkelők aktuális helyzetéről, vagy válasszák a kisebb átkelőket, azaz Tiszasziget vagy Bácsalmás felé kerüljenek. Ezek 7 és 19 óra között tartanak nyitva.
*
A szabadkai Felsőfokú Bíróság értesíti a polgárokat, hogy szerelési munkálatok miatt holnap (pénteken) nem lesz áram a Zentai út 1–es szám alatt található Alap– és Felsőfokú Bíróságon és Ügyészségen, valamint a Gazdasági Bíróságon – emiatt az ügyfeleket 9 órától fogadják.
*
A Szabadkai Gyógyszertárak értesíti a polgárokat, hogy a Zorka Helyi Közösség, Sutjeska utca 84–es szám alatt található 21–es számú gyógyszertára a nyári szabadságok miatt augusztus 4–től 16–ig nem dolgozik. A legközelebbi gyógyszertárak amelyek ebben az időszakban felkereshetők a Gerontológiai központban lévő, a Tito marsall sugárút 31–es szám alatt, valamint a Peščara Helyi Közösségben működő gyógyszertár a Šabac utcában.
*
Kevi központjában hagyományos kenyérszentelő ünnepséget tartanak augusztus 3.–án 16 órai kezdettel. 16 óra 30 perctől kocsis felvonulás indul a Móra István Művelődési Egyesület előtt, ugyanitt a Tisza–menti Fúvósok szórakoztatják majd a közönséget. 18 órától a templomban koncertek kezdődnek. Első fellépő a Német Nemzetiségi Egyesület Baráti kvintettje lesz. Ezt követően fellép Szabó Dékány Zsófia kántornő és Boros Nándor gitárművész. 19 órától ünnepi szentmisét tartanak, amit Kozma Róbert atya celebrál. 20 órától kultúrműsort tekinthetnek meg a látogatók. A program aratóbállal ér majd véget.
*
Az egyre elburjánzó kerékpártolvajlások és a kis értékű lopások elszaporodása miatt délvidéki fiatalok egy csoportja vidékünkön is meg szeretné szervezni a Tolvajkergetők szerbiai csapatát. Az internetet használó közönség előtt széles körben ismert a Tolvajkergetők neve, amely jelenleg Magyarország több nagyvárosában, illetve Kolozsváron aktív. A fő céljuk a bűnelkövetők és orgazdák lépre csalása és rendőrkézre kerítése, valamint a rablások visszaszorítása törvényes eszközökkel. Ehhez GPS–es jeladóval ellátott csali–kerékpárokat, újabban pedig már csali–laptopokat– és mobiltelefonokat használnak a csoport tagjai. Az akcióikról készült websorozat pedig az egyik legnépszerűbb magyar videótartalomnak számít a videómegosztó oldalakon. Várhatóan augusztus elején, Szabadkán kerülne megrendezésre az a közönségtalálkozó, ahol a Tolvajkergetők vidéki szervezeteinek tagjai mellett, a szervezet alapítói is részt vennének, akik mesélnek majd a legérdekesebb akcióikról, tapasztalataikról, emellett sor kerül majd több felvétel vetítésére, valamint szó esik a kulisszák mögötti titkokról is. A rendezvényre várnak mindenkit, aki követi és szereti a Tolvajkergetők munkáját és elért eredményeit. Azoknak, akik a személyes találkozásnál többre is vágynak és részt vennének a csoport munkájában, alkalmuk nyílik a délvidéki csapatban való aktív szerepvállalásra is. Éppen ezért várják minden olyan délvidéki érdeklődő jelentkezését, aki elég elhivatottsággal és szabadidővel rendelkezik, hogy tagja legyen a délvidéki tolvajkergetők alakuló csapatának. Első körben főképpen Szabadkán, illetve a város közelében élő jelentkezőket várnak, de a közeljövőben több délvidéki településen is tiszteletüket szeretnék tenni, ezért a Vajdaság minden pontjáról várják az érdeklődőket a tolvajkergetokdelvidek@gmail.com címen.
*
Egy rendőrségi hír.
*
Többrendbeli lopás elkövetésének alapos gyanújával a rendőrség előállította L. N. 38 éves szabadkai lakost, aki ellen az illetékes ügyész 48 órás fogva tartást rendelt el, majd kihallgatását követően a vizsgálóbíró 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte. A gyanúsított az elmúlt egy hónapos időszakban egy gyógyszertárból és két fogorvosi rendelőből összesen 75 ezer dinárt tulajdonított el, a pénzt saját magára költötte, ruhaneműt és élelmiszert vásárolt.
*
Betöréses lopás elkövetésének alapos gyanújával a rendőrség előállította P.K. 38 éves Szabadka környéki lakost, aki ellen az illetékes ügyész 48 órás fogva tartást rendelt el, majd kihallgatását követően a vizsgálóbíró 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte. A gyanúsított ez év július 14–re virradó éjjel az ablaküveg betörését követően behatolt a csantavéri vadászegyesület épületébe és onnan különféle értéktárgyakat vitt magával, amit később eladott. --vissza--Időjárás
Holnapra sem várható lényeges változás, folytatódik a változékony idő, zápor, zivatar is kialakulhat. Gyenge és mérsékelt keleti, délkeleti szél mellett a hőmérséklet reggel 17 fokra süllyed, napközben 26 fokig emelkedik. --vissza--Pénteki műsorajánló

*
9.30 – 10.00 Riportermikrofon: Kárpátaljai körkép – magyar mindennapok az ukrajnai válság árnyékában /ism./
*
10.08 – 11.50 Nyáridő – Idén is megrendezik a Lángos–fesztivált Szabadkán. A részletes programokról beszélgetünk a szervezőkkel
*
13.05 – 14.50 Délidő – Eleink – A magyar nemzet néprajza
*
15.30 – 16.00 Körkép – Böjte atya a horgosi Domus Pacis–ban
*
16.08 – 18.00 Derűs délután – Kabaréműsorok: Te figyelj! és Vámmentes kabaré
*
18.20 – 19.30 Antikvárium – Pintér Ferenc zenés műsora --vissza--Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2014