A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 89,6 MHz

 

 

péntek, 2014. oktober 31-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása
Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg oktober 31.-i, 15 órai híradónkat:

Hírek
Vasárnap tartják a megemlékezést az 1944–ben kivégzett ártatlan áldozatokról. 12 órakor Bajmokon, az Akácfánál helyezik el a kegyelet virágait, ugyanitt bemutatják Mojzes Antal helytörténész legújabb, a témához kapcsolódó könyvét is. Szabadkán, a Zentai úti temetőben 14 órakor tartanak gyászünnepséget, ennek keretében avatják fel az "új vergődő madarat”. Mint ismeretes, az eredeti szobrot idén ismeretlen tettesek ellopták, ennek helyére állították fel néhány héttel ezelőtt az új alkotást, amelyet most vasárnap szentelnek fel.
*
Oroszország 28 százalékkal csökkenti a Szerbiába irányuló gázimportját. Erről döntött Vladimir Putyin orosz elnök a Belgrádban tett látogatása után. Az orosz államfő elégedetlen volt Aleksandar Vučić szerb kormányfő elutasító válaszával, miszerint Szerbia nem tudja vállalni azon kötelezettségét, hogy jövő márciusig kifizesse a felhalmozott 200 millió dolláros gáztartozását Oroszország felé. Több környékbeli ország is hasonló csökkentésre számíthat, amennyiben nem törleszt Oroszországnak – írja a Danas.
*
Állami földek bérbevételére licitálhattak ma (pénteken) az érdeklődők, olyan szántóföldekre, amelyek használati jogát az állam a városra ruházta át. Összesen 240 hektár szántóföldet vettek bérbe, a bérleti díjakból a város 7 millió dinár bevételre tesz szert. A kikiáltási ár nem volt magas, 30 százalékkal alacsonyabb, mint a korábbi árveréseken elért középár, ennek ellenére néhány esetben az átlagnál lényegesen magasabb áron vették bérbe a felkínált földeket. A legmagasabb ár meghaladta hektáronként a 60 ezer dinárt, több parcella esetében pedig a 40 ezer dinárt. Osztrogonac Simon, a Városi Tanács illetékes tagja elmondta, hogy tervbe van 160 hektár elhanyagolt gyümölcsös bérbeadása is, erre valószínűleg tavaszra kerítenek majd sort.
*
Az utóbbi napokban ismét nagy mennyiségben kezdtek homokot bányászni Szabadka területén – jelentette be sajtótájékoztatón Maglai Jenő polgármester. A munkálatokról október 26–án értesítették az önkormányzatot. A Čavolj 192–es számú parcelláról a homokot az újvidéki Karin komerc MD cég teherautói Oromra, a Szerbiai Kőolajipari Vállalat építkezésére szállítják. Tekintettel arra, hogy az önkormányzatban nincs arról információ, hogy a homok kitermelése engedéllyel folyna, értesítették a tartományi bányászati felügyelőséget. Az illetékes felügyelő azonban három nap után sem reagált a történtekre. Ezért értesítették a tartományi mezőgazdasági felügyelőt is, aki eljött Szabadkára és remélhetőleg leállíttatja majd a munkálatokat. Naponta körülbelül húsz teherautóval, az egy hektár területről, eddig három méter mélységből vitték el a homokot.
*
Megkezdték a határutak javítását, rendbehozását, Bajmokon láttak munkához a kivitelező, a Vojput dolgozói, de hamarosan máshol is felvonulnak a munkagépek. Az önkormányzat összesen 72 millió dinárt fordít a határutak állapotának javítására. A helyi közösségek maguk dönthették el, hogy hol, melyik utak javítására kerüljön sor. Amennyiben kőzúzalékkal való feltöltésre kerül sor, akkor 3 és fél kilométer útszakasz rendbehozására biztosít minden helyi közösség számára eszközöket a város, ha útegyengetést végeznek, akkor 10 15 kilométeres szakasz rendbetételére elé a pénz.
*
20 éves a Kosztolányi Dezső Színház. Ez alkalomból a színház különböző programokkal várja az érdeklődőket novemberben. Holnap a Jazziré fesztivál keretében este 8 órától Szelevényi Ákos, magyarországi dzsessz előadóművész lép fel a színházban. November 3–án, hétfőn, az Együtt című mozgásszínházi előadás repríze lesz látható, 19 óra 30 perctől. November 4–én, azaz kedden pedig Végel László Kossuth–díjas íróval beszélget az est házigazdája Danyi Zoltán. A vendég Jónás Gabriella színművésznő lesz. A műsor kezdési időpontja 19 óra 30 perc. További információk az 531–991–es telefonszámon kérhetők.
*
Minden hely betelt a kArc irodalmi kávéház mai, évadkezdő előadására, amelynek műsorán Szabó Lőrinc költészete szerepel. A esten Greguss Erdélyi Hermina, Kalmár Zsuzsa, Pámer Csilla, Baráth Attila, Hajvert Ákos, Mezei Zoltán, Pálfi Ervin, Szőke Attila, Kovács Nemes Andor, Miroslav Jovančić, Rozs Renáta, ifj. Kucsera Géza, Sánta Zoltán és Radetić Ádám lép fel. A nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők a jövő hónaptól havi két előadást terveznek majd játszani.
*
A Szabadkai leánykórus ad hangversenyt november 2–án, a szabadkai városháza dísztermében. A műsorban fiatal szólista énekes lányok lépnek fel Murényi Mátyás karnagy vezetésével és Mario Radonjić zongorakíséretében. Vendégként a Barátok elnevezésű együttes zenéjét hallhatja a közönség. A rendezvényen klasszikus művek, népdalok és pop–rock slágerek csendülnek fel. Az este fél nyolckor kezdődő hangversenyre jegyek elővételben 300 dináros áron kaphatók a Városháza alatt található ajándékboltban.
*
"Van jogom, de még sincs”, illetve "A hangunk jelentőségét akkor fogjuk fel, amikor már elnémítanak” címmel hirdetett irodalmi pályázatot középiskolások részére a szabadkai polgári jogvédő iroda, december 10–e, az emberi jogok világnapja alkalmából. A pályamunka lehet fogalmazás, esszé, vagy vers, amelyet magyar, szerb, illetve horvát nyelven is meg írhatnak a diákok. A zsűri a mindhárom nyelven írt munkákat díjazni fogja, a három első helyezett 10 ezer dináros pénzjutalomban részesül. Bővebb tájékoztatás Szabadka Város honlapján, a www.subotica.rs oldalon, illetve a 626–898–as telefonszámon kapható. A munkákat doc formátumban, e–mailben kell beküldeni az emberijogok@subotica.rs címre, legkésőbb november 25–ig.
*
Krizantém címmel horror és fantasy film fesztivált tartanak a Lifka Sándor Art Moziban. A rendezvény keretében ma 18 óra 30 perkor Ivana Parag Grey Over Life című fotókiállításának megnyitójára, majd 19 órától Dejan Ognjanović Zavodnik című könyvének bemutatójára kerül sor. Este 8 órától pedig a versenyprogramban szereplő filmalkotásokat vetítik a moziban. A nap zárásaként 22 órától a szlovéniai Grossman Film Fesztivál válogatott filmjeinek bemutatójára várják az érdeklődőket.
*
Az Eurocinema moziban a Maja, a méhecske című, 3D–és animációs rajzfilmet, szerb nyelvű szinkronnal, 17 órától, illetve a hétvégén 11 és 17 órától is vetítik. A Michael Jackson emlékére című, 2014–es hazai filmdrámát 19 órától, míg a Sorozatos esküvők című, 2014–es francia vígjátékot, Christian Clavier főszereplésében, 21 órától adják. A filmalkotásokat, ezekben az időpontokban, november 5–ig, azaz jövő hét szerdáig láthatja a közönség. További információk az 554–600–as telefonszámon kérhetők.
*
A Roman Polanski által rendezett "Vámpírok bálja” című filmet tekintheti meg a közönség ma Magyarkanizsán. A különleges filmek elnevezésű ciklus keretében műsorra kerülő alkotást követően beszélgetés következik a filmmel kapcsolatban. Az érdeklődőket este hat órára várják az Art Caféban. A belépés díjtalan.
*
A Szabadkai Egészségházak értesíti a polgárokat, hogy a Mentőállomás udvari csatornahálózatán végzendő munkálatok miatt október 27–e és november 9.–e között az általános– és gyermekorvosi ügyeletet a gyermekorvosi rendelőben, a Djuro Djaković utcában szervezik meg: munkanapokon 20 és 24, szombaton 14 és 24, vasárnap 8 és 24 óra között.
*
Az egészséges táplálkozás napját ebben az évben is megünnepli a szabadkai Svetozar Marković gimnázium. A rendezvény célja, hogy felhívják a diákok figyelmét a gyümölcsök, zöldségek, a tej és tejtermékek fontosságára a táplálkozásban. A vásáron a diákok bemutatják a zöldség és gyümölcs alapú, maguk által készített ételeket. Az érdeklődőket ma délután 15 és 15 óra 30 perc között várják a gimnázium dísztermében.
*
Kosztolányi Dezső halálának évfordulója alkalmából hétfőn közös megemlékezést tart a Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület, a nevét viselő színház és a Tehetséggondozó Gimnázium. A megemlékezés délután három órakor kezdődik a Bajai úti temetőben, az író családi sírboltjánál.
*
Szombathy Bálint Bili smo heroji / Hősök voltunk című kiállításának tárlatvezetésére várják az érdeklődőket Szabadkán, a Képzőművészeti Találkozó Modern Galériába november 3–án, hétfőn 17 órára. A tárlatvezetők a kiállító művész, Szombathy Bálint és Nebojša Milenković művészettörténész, a kiállítás kurátora.
*
Slavko Matković halálának 20–ik évfordulója alkalmából emlékestet tartanak, melyen a korán elhunyt művész munkásságát Bela Duranci, dr. Ninkov Kovačev Olga, Szombathy Bálint, Nebojša Milenković, és Mile Tasić méltatják. A megemlékezés hétfőn 19 órakor kezdődik a Városi Könyvtár olvasótermében.
*
Hétfőn, 10.30–tól órától a magyarkanizsai városháza előtti kisparkban és a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola udvarában megrendezésre kerül az Ökolimpia elnevezésű rendezvény, melynek mottója: "Nőjjünk fel a természettel összhangban". Az Ökolimpia célja, hogy az általános iskolás tanulók, részesei legyenek az olimpiai szellemnek, megismerjék a valódi olimpiai értékeket és a környezetvédelem fontosságát. Az esemény fő témája a zöld területek megóvása, és Magyarkanizsa főterén az öt olimpiai karika formájában virágültetésre kerül sor. A magyarkanizsai Ökolimpia kiemelt vendége a birkózó világbajnok Davor Štefanek lesz.
*
Hajdújárás Helyi Közössége értesíti a lakosságot, hogy az Állampolgári Jogok Városi Biztosának illetékese fogadóórát tart a közigazgatás működésével és egyéb dolgokkal kapcsolatos problémákról, észrevételekről. Jelentkezni november 3–án, hétfőn 9 és 11 óra között lehet a Helyi Közösség irodájában.
*
Zentán vasárnap vásár lesz. A kommunális közvállalat értesíti az érintetteket, hogy a tartományi állatorvosi felügyelő által kiadott jegyzőkönyv alapján ideiglenesen tilos a szarvasmarha, a juh és kecske árusítása a zentai vásárban a kéknyelv betegség megjelenése miatt.
*
S P O R T
*
Könnyű edzőmérkőzésnek is beillett a Spartacus–Vojput – Kljajićevo nyolcaddöntős kézilabda kupamérkőzés. A Sportcsarnokban tegnap este gólparádét láthatott a közönség. A szabadkai szuperligásnak nem okozott gondot a továbbjutás, 21:12 arányú félidő után 43:18 lett a meccs végeredménye.
*
Vajdasági rangadóra kerül sor holnap az első kosárlabda ligában. A Spartacus az újvidéki Vojvodina együttesét látja vendégül szombaton este 8 órakor a Sportcsarnokban. A klub illetékesétől megtudtuk, hogy – az eddigi gyakorlattól eltérően – belépőt fizettetnek meg. A Spartacus – Vojvodina mérkőzésre 100 dinárba kerül holnap a berlépőjegy. --vissza--Időjárás
A hét végére a szakemberek mérsékelten felhős időt ígérnek, gyenge északnyugati széllel. A hőmérséklet reggel 4 fokra süllyed, napközben 14 fokig emelkedik. --vissza--Hétvégi és hétfői műsorajánló

*
November 1., szombat
*
09.15 – 11.00: Piknik – hétvégi szórakoztató magazin: Téma: Végességünk szorongásai. Beszélgetés dr. Sági Zoltán neuropszichiáter, pszichoterapeuta
*
11.00 – 11.45 Múltidéző – Halottak napja Bajmokon – Beszélgetés Mojzes Antal helytörténésszel /ism./
*
12.10 – 17.00: Ifjúsági sáv – benne: 12.10 – 13.00: Radio Hot Top – nemzetközi slágerlista 13.00 – 14.50: Turmix – szórakoztató ifjúsági talk–show 15.25 – 17.00: Fiatalokról Fiataloknak – ifjúsági műsor: vendégeink a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulói
*
17.00: A rock mesterei – Pintér Ferenc zenés műsora
*
18.10: Húzd rá, prímás! – lakodalmas szombat este
*
November 2., vasárnap
*
08.05: Térerő – a határon túli magyar rádióstúdiók közös műsora ezúttal Pozsonyból
*
09.10 – 11.00: A zene szárnyán – Dukai István műsora
*
11.05: Faluműsor – Mi történt a jubiláris szabadkai Biofesztiválon? – beszámolók, riportok az eseményről; Árvízek és klímaváltozás – interjú dr. Illés Zoltánnal
*
13.05: Szól a nóta, száll az üzenet – hallgatóink zenés üdvözletei
*
Közben: 15.08: Vasárnapi ajándék – Versek Kalmár Zsuzsanna színművésznő előadásában 3. rész 15.20: Vándorbot – honismereti szemle: Szabadka urbanizmusa a középkorban. Beszélgetés Mészáros Piroska nyugalmazott városrendezővel 2. rész
*
19.00 – 00.00: Hallgatónóták
*
November 3., hétfő
*
09.30 – 10.00: A Vergődő Madár újraavatása – összefoglaló a szabadkai '44–es megemlékezésekről
*
10.08 – 11.50: Hétköznapok: Start! – sportműsor: Hétvégi sportösszefoglaló
*
13.08 – 14.50: Lemezparádé – a műsor, melyben csak a zene számít. Bemutatjuk Aretha Franklin új albumát
*
15.30 – 16.00: Riportermikrofon – Ártatlanok igazsága – Rencsényi Elvíra új könyve a '44–es vérengzésekről
*
16.08 – 18.00: Csevegő délután: Provokatív – nem csak nőknek
*
18.20 – 20.00: Szól a zene – szórakoztató műsor --vissza--Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2014