A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 89,6 MHz

 

 

hétfő, 2014. szeptember 1-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása
Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg szeptember 1.-i, 15 órási híradónkat:

Hírek

*
Számos rangos vendég, a diplomáciai kar képviselői, a tartományi képviselőház elnöke, a szerb kormány tisztségviselői, a hazai és külföldi partnervárosok vezetői, az állami intézmények és a közvállalatok képviselői, és természetesen a korábbi polgármesterek, a kitüntetettek voltak jelen ma a Városi Képviselő–testület ünnepi ülésén, amelyen átadták a Díszpolgári címet és a PRO URBE díjakat. Kiemelkedő és időtálló életművükért, mellyel hozzájárultak Szabadka város tekintélyének növeléséhez hazánkban és külföldön egyaránt, Díszpolgári címet adományoztak Dudás Károly írónak, publicistának és szerkesztőnek, valamint Milenko Kosanović karikaturistának és illusztrátornak. A kiemelkedő alkotásokért és tevékenységekért, melyek jelentősen hozzájárulnak Szabadka város tekintélyének, értékeinek növeléséhez, PRO URBE díjat adományoztak Nevenka Bašić Palković könyvtári szaktanácsadónak, kurátornak, Kovács Tibor sportaktivistának és prof. dr. Branko Ćupurdija etnológusnak és antropológusnak.
*
Gyökeres változás szükséges a munkában, mert csak jól szervezett szakmai háttérrel és felelősségteljes hozzáállással lehet előrehaladni – emelte ki Maglai Jenő polgármester a képviselő–testület városnapi ünnepi ülésén a városvezetés elmúlt háromnegyed évi tevékenységét értékelve. Ez az idő rövid volt ahhoz, hogy mélyreható elemzések készüljenek és változtatásokat eszközöljenek, de elég arra, hogy választ kapjunk arra a kérdésre, hová és milyen úton kell tovább haladnunk. A mellébeszéléseknek és üres ígérgetéseknek nincs helye, a megoldást pedig nem mástól kell várni, hanem meg kell dolgozni érte – hangsúlyozta a polgármester. Ilija Maravić, a városi képviselő testület elnöke alkalmi beszédében a városi parlament munkájával kapcsolatban azt emelte ki, hogy 8 rendes ülést tartottak és ezeken több mint 300 napirendi pontot vitattak meg. A város életét érintő szinte valamennyi kérdéssel foglalkoztak. Ő is a munkához való felelősségteljesebb hozzáállást szorgalmazta, és reményét fejezte ki, hogy a gazdasági fejlődés érdekében javul majd az együttműködés a város és a tartomány, valamint a köztársaság között. Maglai Jenő polgármester és Ilija Maravić, a Városi Képviselő–testület elnöke is gratuláltak a díjazottaknak a megérdemelt elismerésekhez, Szabadka polgárainak pedig a város napja alkalmából.
*
A Városnapi rendezvénysorozat ma is folytatódik. Délután öt órától a Városi Múzeumban Kulturális utak – a szecesszió című tanulmánygyűjtemény bemutatójára kerül sor, míg a főtéren 20 órától látható lesz Mirna Radulović koncertje, illetve 22 órától fellép a magyarországi énekes Bereczki Zoltán is. Szabadka városnapi ünnepségének az idei mottója: Szabadka én vagyok.
*
A Parking Kommunális Közvállalat értesíti a polgárokat, hogy hétfőn, a város napján 14 órától a város egész területén ingyenes lesz a parkolás.
*
54 magyar elsős vehette át idén a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolában a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási csomagját. Az évnyitó ünnepségen elsőként Szedlár Erika, az intézmény igazgatónője szólt a tanulókhoz, majd Pótápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, és dr. Korhecz Tamás az MNT elnöke mondott köszöntőt. Az államtitkár úr beszédében reményét fejezte ki aziránt, hogy a beiskolázási program, amely 1600 gyermekhez jut el Vajdaság szerte, mindahhoz járul hozzá, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy itt maradnak a szülőföldön, itt próbálnak boldogulni és itt képzelik el a jövőjüket. Az elsősök tanszercsomagja, az előző évekhez hasonlóan, didaktikai– és segédeszközöket tartalmaz. Egyedül a tankönyveket az iskolatáskát és a sportcipőt nem biztosítja az MNT – tudtuk meg Korhecz Tamás elnöktől – aki hozzátette: egy–egy csomag összeállítása idén mintegy 3–4 ezer dinárba került.
*
Ezer 269 elsős kisdiák kezdi meg ma a tanévet Szabadka város területén. Ez azt jelenti, hogy 103–al kevesebb elsős lesz, mint tavaly. Számbelileg és arányában is a magyar elsősök száma zuhant legnagyobb mértékben. Magyarul 329–es tanulnak majd, ami 74 fős csökkenést jelent tavalyhoz viszonyítva. Szerb nyelven 916–an tanulnak majd, ami 25–el kevesebb, horvátul pedig 28–an, ami 4–el kevesebb diákot jelent tavaly szeptember 1–éhez viszonyítva. Egyedül a Kizúr István Általános Iskolában lesz több diák. Ott idén három szerb és két magyar elsős tagozat nyílik.
*
A magyarkanizsai Községi Közigazgatási Hivatal általános főosztálya értesíti az általános és középiskolás gyermekük után családi pótlékban részesülő szülőket, hogy a gyermekellátó szolgálathoz be kell nyújtaniuk a 2013/14. tanévre kiállított iskolalátogatási igazolást. Feltétlenül hozzák magukkal a családi pótlék megállapításáról számukra korábban kiállított határozatot is. Az igazolás hétköznap 8 és 14 óra között a Városháza ügyfélszolgálatán adható át. Ha gyermekük idén szeptember elsejétől már nem tanul tovább, akkor ugyancsak az ügyfélszolgálaton írásbeli nyilatkozatot kell tenniük. További tudnivalókról a 873–084–es és 874–689–es telefonon érdeklődhetnek.
*
Rendőrségi hír
*
Az elmúlt hét folyamán Szabadkán hat közúti baleset történt. Három esetben három személy súlyosan megsérült, míg egy személy könnyebb sérüléseket szerzett. A többi három balesetben csak anyagi kár keletkezett. A tűzoltókat az elmúlt egy hét alatt 13 alkalommal riasztották. --vissza--Időjárás
Holnap változóan felhős, valamelyest frissebb időnk lesz, az esti órákban záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A gyenge keleti–, észak–keleti szél mellett a hőmérséklet reggel 15, napközben 23 fok körül alakul. --vissza--Keddi műsorajánló
9.30 – 10.00: Riportermikrofon: Interjú Dudás Károllyal, Szabadka díszpolgárával – /ism./
*
10.08 – 11.50: Nyáridő – Beszélgetés a Pro Urbe–díjas Kovács Tiborral; A Kiskunhalas–Szabadka Kerékpáros Béketúra résztvevőit fogadták városunkban
*
13.05 – 14.50: Kívánságvonal – a hallgatók zenei kéréseinek teljesítése
*
15.30 – 16.00: Településről – településre: A ludasi helyi közösség eredményeiről és jövőbeli tervekről beszélgetünk a HK képviselőivel
*
16.08 – 18.00: Irodalmi délután: Magyar regék és mondák – Winetou–történetek gyerekeknek
*
18.20 – 20.00: Music Zone – DJ Norbee zenés műsora --vissza--Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2014