A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 89,6 MHz

 

 

péntek, 2014. oktober 24-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása
Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg oktober 24.-i, 15 órai híradónkat:

Hírek
Koszorúzással kezdődött Palicson az 1956–os forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett központi megemlékezés. A Szabadság madara emlékműnél rótták le kegyeletüket a Vajdasági magyarságot képviselő tisztségviselők, illetve magyarországi képviselők, főhajtással tisztelegve az 56–os események áldozataira emlékezve.
*
"Amikor emlékezünk, akkor képek tűnnek fel a szemeink előtt, hangokat vélünk hallani, tekintetek villannak fel előttünk. Hősökre emlékezünk. Olyan mindennapi emberekre, akik nem arra készültek, hogy forradalmárok legyenek és hogy hősökké váljanak” – hangzott el tegnap este a Vajdasági Magyar Szövetség ünnepségén, amelyen az 1956–os forradalomról emlékeztek meg. Pásztor István, a VMSZ elnöke beszédében kiemelte: '56–ból táplálkozik a magyarság ma is, itt a Vajdaságban is. "1956 beleépült a zsigereinkbe, és megkerülhetetlen feladatunk, hogy ezt a zsigeri tapasztalatot generációról generációra továbbvigyük. Hogy újra rámutassunk az ismeretre, az érzésre, hogy gondolatokat ébresszünk és bátorítsuk a szabadságvágy igényét és a vele kapcsolatos bátorságot. Számot kell vetnünk arról is, hogy hol van ma a magyar nemzet, a vajdasági magyar közösség a szabadságvágy kérdésében” – mondta Pásztor. A VMSZ elnökének ünnepi beszéde után 56 gyertya lángja címmel előadást láthatott a közönség, a Zentai Magyar Kamaraszínház színművészei, valamint a Kosztolányi Színház Színházi Műhelyének színinövendékei léptek színpadra. Az összeállítást Kálló Béla rendezte.
*
Szabadkán és a hozzá tartozó településeken vasárnap 37 ezer 635 polgár szavaz, akik korábban feliratkoztak saját kisebbségi választói névjegyzékükre. Legtöbbjük, 77 és fél százalékuk a magyar választói névjegyzéken szerepel, pontosan 29 ezer 184 fő. Összesen 69 szavazóhelyen lehet majd leadni a voksokat. A szabadkai Sonja Marinković iskolában lesz a legtöbb fajta szavazócédula: ezen a helyen 10 kisebbséghez tartozó szavazók választanak majd: bosnyákok, bunyevácok, görögök, németek, egy roma és egy szlovák polgár, továbbá románok, oroszok, szlovének és magyarok. Érdekesség, hogy Noszán, a Petőfi Sándor Általános Iskolában csak magyar szavazók lesznek. A szavazásra jogosult magyarok számát tekintve a legtöbben, 1646–an a Majsai úti iskolában lévő szavazóhelyen vannak bejegyezve. A külvárost tekintve a Makkhetesen, a helyi közösségben 1254–en járulhatnak az urnákhoz. A települések közül Csantavéren, a Hunyadi János iskolában 1271 magyar szavazópolgár van bejegyezve. Legkevesebb magyar választópolgár Tavankúton, a vadászklubban szavaz, mindössze ketten.
*
Szabadka Város közigazgatási területén vasárnap reggel hét órakor nyílnak meg a szavazóhelyek, ahol leadhatják voksukat a külön választói névjegyzéken szereplő polgárok a nemzeti tanácsok jelöltjeire. Összesen 69 választóhelyen folyik majd este 8 óráig a szavazás, a választói névjegyzékeken megközelítőleg 38 ezer név szerepel. A legtöbben a magyar nemzeti tanács jelöltjeire szavazhatnak. A szavazóhelyeken öt tagú választási bizottságok bonyolítják le a szavazást, minden szavazóhelyen – attól függetlenül, hogy melyik nemzeti tanácsra voksolnak – egy urnába kell a kitöltött szavazócédulát bedobni.
*
Amennyiben eddig nem tették meg, még mindig le tudják ellenőrizni a nemzeti tanácsi választásokon résztvevő polgárok, hogy szerepelnek–e a választási névjegyzéken. A közigazgatási és önkormányzati minisztérium honlapján oly módon, hogy a megfelelő rubrikába beütik a személyi számukat, de érdeklődhetnek a városi közigazgatási hivatalban, illetve telefonon a következő számokon: 626–734, 626–859 és 551–807.
*
A vasárnapi, nemzeti tanácsi választásokon a választási bizottságok állandó tagjai bonyolítják le a szavazást, a választásokon induló pártok, polgárok csoportjai nem jelölhetek tagokat a bizottságokba. Megfigyelőket viszont – önkéntes alapon – delegálhatnak a választóhelyekre. A választási bizottságok munkáját mindegyik választási körzetben egy munkacsoport is segíti, hozzájuk fordulhatnak majd a választás napján a szavazati joggal rendelkezők, amennyiben valamilyen rendellenességet észlelnek, vagy felvilágosításra van szükségük. Szabadkán a munkacsoport az új városházás lesz elérhető, telefonon pedig vasárnap a 672–320–as, vagy a 673–225–ös számokon.
*
Együtt címmel mutatja be legújabb előadását a Nyári Mozi Színházi Közösség. A darab annak az előadásciklusnak a második része, amely egy párkapcsolat problémáit dolgozza fel, annak különböző fázisaiban. Az interaktív mozgásszínházi/táncelőadás rendezője: Antal Attila, szereplői pedig Varga Heni, mozgásművész, táncos, színésznő és Döbrei Dénes, koreográfus, táncos, színész, a Nyári Mozi Színházi Közösség tagjai. A darab premierjét a Kosztolányi Dezső Színházban láthatja a közönség 19 óra 30 perctől.
*
A Danilo Kiš Alapítvány folytatja a Mondd Á elnevezésű pszichológiai témákkal foglalkozó előadássorozatát, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet arra, mennyire fontos a mentálhigiéné és a pszichikai egészség megőrzése. Ezúttal Jeges C. Eleonóra, Budapesten élő klinikai pszichológus tart előadást Életképek a serdülőkorban címmel. Az előadásra ma 19 óra 30 perctől kerül sor Szabadkán, a Raktár Ifjúsági Klubban.
*
Hetvenedik alkalommal szervezi meg hagyományos nemzetközi találkozóját a Szabadkai Gyűjtők Egyesülete. Szombaton délelőtt 9 órától 14 óráig az Új Városháza előcsarnokában több száz bel–és külföldi látogatót és kiállítót várnak. A 100 dináros belépődíjért a szervezők ismét egy színes képeslappal kedveskednek, amely az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából készült. Bővebb tájékoztatás az 544–957–es telefonszámon kapható.
*
"Egészség nap” elnevezéssel a "Nem vagy egyedül” Tisza Menti Rákellenes Egyesület egész napos rendezvényt tart Zentán, a Művelődési Házban szombaton. Kilenc órától tizennégy óráig egészséges termékek bemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők. Lesznek tönkölybúzából, kecsketejből, szederből és mézből készült termékek. A látogatók megismerkedhetnek a sztíviával egy természetes édesítőszerrel, a hidegen sajtolt olajok jótékony hatásaival, de lesz magvak és a háziszappanok bemutatója is. A bemutatókon közreműködnek biokertészek, dr. Linka Beáta biológus, alternatív gyógymódok tanácsadója és Berta Berényi Tímea dietetikus. 14 órától szolidaritási séta indul a Művelődési Háztól a Tisza–parti sétányon át a Méltóság mezeje emléktáblához, majd a napóránál az ünnepi beszéd elhangzása után verses, zenés műsor keretében jókívánságokat tartalmazó lufik felröppentésére kerül sor.
*
"Magyar költők és a Biblia” címmel, dr. Reisinger János irodalomtörténész vetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadását tekintheti meg magyarkanizsai közönség. A Koncz István –teremben tartandó rendezvényre csütörtökön 17 órára várják az érdeklődőket. A belépés díjtalan.
*
Megbénult a közlekedés a Szerbia – Magyarország közötti összes határátkelőn, miután magyar oldalon meghibásodott a számítástechnikai rendszer. Az uniós állampolgárok ki– és beléptetése zökkenőmentes, a nem uniós állampolgárok azonban ebben a pillanatban nem tudják használni egyik átkelőt sem. A határátkelőknél nagy sorok alakultak ki, de azt még felbecsülni sem lehet, hogy mennyi a várakozási idő, ugyanis nem tudni, mikorra sikerül helyreállítani a rendszert. Azt tanácsoljuk a Magyarországra utazóknak, hogy csak akkor induljanak útnak, ha rendelkeznek magyar útlevéllel.
*
Vasárnap hajnali háromkor egy órával vissza kell állítani az órákat, ezzel visszaáll a normál, más néven a téli időszámítás, amely március 29–éig tart.
*
Sport A Jelen Super Liga 10. fordulójában a szabadkai Spartacus Labdarúgó Klub a čačaki Borac csapatát fogadja a Városi Stadionban. A mérkőzés holnap (szombaton) 14 óra 30 perckor kezdődik. --vissza--Időjárás
Holnap délelőtt még borult időnk lesz, helyenként csapadékkal, délután változóan felhős időre van kilátás. Gyenge és mérsékelt keleti, észak–keleti szél mellett a hőmérséklet reggel 5 fokra süllyed, napközben 11 fokig emelkedik. Vasárnap reggel helyenként talajmenti fagyokra számíthatunk, majd mérsékelten felhős időnk lesz, több–kevesebb napsütéssel. --vissza--Hétvégi és hétfői műsorajánló

*
Október 25., szombat
*
09.15 – 11.00: Piknik – hétvégi szórakoztató magazin: Téma: az ölelés – Az Ölelés Világnapja kapcsán
*
12.10 – 17.00: Ifjúsági sáv – benne: 12.10 – 13.00: Radio Hot Top – nemzetközi slágerlista 13.00 – 14.50: Turmix – szórakoztató ifjúsági talk–show 15.25 – 17.00: Fiatalokról Fiataloknak – ifjúsági műsor: Vendégeink: a szabadkai Ivan Sarić Műszaki középiskola tanulói
*
17.00: A rock mesterei – Pintér Ferenc zenés műsora
*
18.10: Húzd rá, prímás! – lakodalmas szombat este
*
Október 26., vasárnap
*
8.00–tól óránként választási hírek
*
08.05: Térerő – a határon túli magyar rádióstúdiók közös műsora ezúttal Kolozsvárról jelentkezik
*
09.10 – 11.00: A zene szárnyán – Dukai István műsora
*
11.05: Faluműsor – Bejegyezhetők az öt évnél idősebb, kapcsolható mezőgazdasági eszközök; Új katicabogár–faj jelent meg vidékünkön; Időszerű növényvédelmi tanácsok
*
13.05: Szól a nóta, száll az üzenet – hallgatóink zenés üdvözletei
*
Közben: 15.08: Vasárnapi ajándék – Versek Kalmár Zsuzsanna színművésznő előadásában 2. rész 15.20: Vándorbot – honismereti szemle: Szabadka urbanizmusa a középkorban. Beszélgetés Mészáros Piroska nyugalmazott városrendezővel 1. rész
*
19.00 – 00.00: Vasárnapi vigadó – kívánságműsor Piuković Norberttel közben 20.00–tól óránként választási híradó: az eredmények értékelése,elemzése
*
Október 27., Hétfő
*
09.30 – 10.00: MNT választások – az eredmények értékelése
*
10.08 – 11.50: Hétköznapok: Start! – sportműsor: Hétvégi sportösszefoglaló másként, Tóth Tiborral és Csizmár Zsolttal
*
13.08 – 14.50: Lemezparádé – a műsor, melyben csak a zene számít. Ma 65 éves Heilig Gábor
*
15.30 – 16.00: MNT választások – az eredmények értékelése
*
16.08 – 18.00: Csevegő délután: Provokatív – nem csak nőknek
*
18.20 – 20.00: Szól a zene – szórakoztató műsor --vissza--Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2014