A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 89,6 MHz

 

 

csütörtök, 2015. július 2-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása
Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg július 2.-i, 15 órai híradónkat:

Hírek
Megrongálták a Kék szökőkutat a város főterén. Az ismeretlen tettesek mintegy 100 ezer dináros kárt okoztak. A szökőkútból kitépték a virágokat és a földdel együtt a vízbe dobták, valamint elgörbítettek néhány csobogót is. A szökőkútba dobtak egy virágcserepet és egy padot is megrongáltak. A bejelentést követően a helyszínre siettek a Városépítési Igazgatóság munkatársai és a Kommunális Rendőrség is. Ma a nap folyamán ideiglenesen kitisztítják a szökőkutat, holnap azonban kiürítik, majd újra feltöltik. A szökőkútban egyébként kedden cserélték a vizet, tisztították ki és töltötték újra, s csak az újratisztítás költségei 25–30 ezer dinárt tesznek ki.
*
Szabadka Város a legerélyesebben elítéli a kék szökőkút ma virradóra történő megrongálását és azt a városi közvagyon elleni támadásnak tartja. Egy vagy több, egyelőre ismeretlen személy jelentős károkat okozott a szökőkúton, mivel a nyolc kerámia kaspó közül hatból kitépte és a vízbe dobálta a virágokat, a szökőkútba dobott egy mintegy 30 kilogrammos műanyag virágtartót földdel és a virágokkal együtt, elgörbített két szórófejet tartalmazó kerámiaoszlopot, valamint a szórófejet tartalmazó oszlopokról letépett és a kék szökőkútba dobott hat rozsdamentes acélból készült díszgyűrűt. A víz leeresztésével, a szökőkút tisztításával, az újratöltéssel és a szükséges vegyszerekkel együtt a kék szökőkúton okozott kár a Városépítési Igazgatóság illetékesei szerint mintegy 100 ezer dinárra becsülhető. A vandál cselekedett motívumára való tekintet nélkül az illetékes szervektől követeljük, hogy mielőbb vizsgálják ki az esetet és az elkövetőket juttassák az igazságszolgáltatás kezére, hogy nyerjék el méltó büntetésüket – olvasható a Polgármesteri Hivatal közleményében.
*
Még ezen a héten eltávolítják a Szabadkai Népszínház épületének elülső, felújított része elől az állványzatot. A hétvégén adják át ünnepélyes keretek között az építkezés ezen szakaszát. Már elhelyezték az ablakokat és az ajtót, most már csak olyan munkák vannak hátra, mint a járda rendbehozása vagy a lépcső lefedése gránitlapokkal. Ezzel befejeződik az építkezés negyedik fázisa. Az ötödik fázis forrásait már eljuttatták, most arra várnak, hogy a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság engedélyezze a közbeszerzést. A következő építkezési fázist 225 millió dinárból valósítják meg. A pénzt köztársasági, tartományi és városi forrásokból biztosítják, de érkezik pénz a köztársasági költségvetési tartalékokból is.
*
Ma vette hivatalosan is kezdetét a 13. Vajdasági Szabadegyetem az észak–bácskai Kishegyesen. A rendezvénynek helyet adó Kátai tanyán délután Martonosi Bozsóki Margit, jogásznő tart előadást pályakezdők számára, valamint a magyarországi Felsőoktatási Diákszervezetek Egyesülete mutatkozik be. Este a Dombos Fest nevű összművészeti fesztivál várja a résztvevőket, amelyet idén egy időben rendeznek a szabadegyetemmel. A Dombos Fesztivált Dezső János, a belgrádi Magyar Kulturális Intézet igazgatója nyitja meg 18 órakor, az esti fellépők pedig Berecz András, táncos, ének és mesemondó, valamint Lajkó Félix, Csizmadia Anna és Palya Bea énekesnők lesznek.
*
Lejárt a területalapú támogatás igénylésének határideje. Észak–Bácskában 9.119 bejegyzett gazdaság van, ezek közül hét és fél ezer igényelt támogatást, összesen 420 millió dinár értékben. A kifizetéseket megkezdték, az igénylők csaknem fele kapta meg a hektáronkénti 6 ezer dinárt, a kifizetett támogatások összege 260 millió dinárt tesz ki. Az üzemanyag és a műtrágya utáni térítést november 20–ig lehet kérvényezni. Eddig valamivel több mint 3 és fél ezer gazdaság nyújtott be kérvényt a térítésre és kétezer gazdaságnak 70 millió dinárt fizettek ki – tudtuk meg az Állami Kincstár szabadkai fiókintézetében.
*
Kínálják már eladásra 17 dináros kilónkénti áron az idei termésű búzát az Újvidéki Terménytőzsdén – ebbe az árba nem számolták bele az adót –, de nincs érdeklődő vevő rá – mondta Rádiónknak Žarko Galetin. Ehelyett 16 dináros előleget hajlandók fizetni az idei kenyérgabona kilójáért, azzal, hogy a végső árat később határozzák majd meg. A tőzsde igazgatója szerint a földművesek az idén a tavalyinál 20 százalékkal alacsonyabb búzafelvásárlási árra számíthatnak majd, vagyis 16 és fél dinár közül kaphatnak majd a termény kilójáért a felvásárlóktól. A búza alacsony ára azzal magyarázható, hogy Szerbiában jól termett a kenyérgabona, két, két és fél millió tonna termésre számítanak, és a világon is jó a termés, 720 millió tonna körül alakul. A tavalyi búza kilójáért most 18 egész 60 dinárt fizetnek, ez annak a jele, hogy az idei terményért sem kínálnak sokat a felvásárlók.
*
Európa Diplomát nyert Magyarkanizsa. Az Európa Tanács a kitüntetést az április 21–i döntése értelmében ítélte oda. A díjat a község az európai egységet erősítő nemzetközi kapcsolatok terén elért kiemelkedő eredményeivel érdemelte ki. Magyarkanizsa az első szerbiai település, amely Európa Diplomát kapott.
*
A Rákóczi Szövetség az idei nyáron is megrendezi táborait a Kárpát–medencei magyar diákok és tanárok részére, a magyar–magyar kapcsolatok szolgálatában. A Szövetség 15 nyári rendezvényébe – amelyek között általános iskolásoknak szóló anyanyelvi táborok, középiskolás és főiskolás tábor, valamint történelem és magyar irodalom szakos tanároknak szóló rendezvények szerepelnek – mintegy 1500 Kárpát–medencei diák és tanár kapcsolódik be. A július 4–től 7–ig tartó bajai Anyanyelvi Táborba például 70 vajdasági alsó tagozatos diák vesz részt, az augusztus 9–e és 14–e között Pécsett megrendezésre kerülő Sport és Újságíró Anyanyelvi Táborba pedig ugyancsak 70 vajdasági általános iskolás diák érkezik.
*
Urbán András rendezésében, a belgrádi BITEF Színház, Az Antikrisztus rövid története című előadása illetve a Múlt című német darab nyerte az idei Infant Fesztivált. A találkozót Bojan Jablanovec neves szlovén rendező Manipulációk című előadása zárta, amely a szlovéniai Via Negativa, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a TESZT, a szegedi MASZK Egyesület, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház illetve az újvidéki INFANT közös projektumaként került színpadra.
*
A Szabadegyetemen lévő Eurocinema moziban a hétvégén vetítik még az Agymanók című amerikai animációs filmet 17 órai kezdettel. Jövő hét szerdáig szerepel a mozi műsorán a Terminátor: Genisys című amerikai sci–fi akciófilm, amelyet 19 órától, valamint a Pasolini című francia–belga–olasz önéletrajzi dráma is, amit 21 órától láthat a közönség. A Minyonok című 3D–és amerikai animációs film premierjére pedig 8–án 17 órakor kerül sor. További információkért az 554–600–as telefonszámon lehet érdeklődni.
*
A Lifka Sándor Art Moziban mától az Agymanók című amerikai animációs filmet 17 órától vetítik, a Ted 2 című amerikai komédiát 19 órától, a Terminátor: Genisys című amerikai sci–fit akciófilmet pedig 21 órától láthatja a közönség. A filmalkotások, ezekben az időpontokban, július 8–ig szerepelnek a mozi műsorán. A belépőjegyek ára 200 dinár.
*
Szúnyogirtást végeznek Magyarkanizsa község területén a következő napokban. Július 11–ig az esti órákban, 18 és 21 óra között repülőgépből végzik az irtást Horgos, Martonos, Magyarkanizsa és Adorján települések peremén, valamint a Tisza–menti erdősávban. A szúnyogokat lambda–cihalotrina és deltametrina hatóanyagú szerekkel permetezik. Rossz időjárás esetén a szúnyogirtást elhalasztják.
*
A Polgári Értékek Központ Polgári Egyesület gyűjtést szervez a Szabadkán tartózkodó afganisztáni, szíriai, iraki és más országból származó menekültek részére, a "Klein hous"–szal együttműködve. Leginkább tartós élelmiszerekre és vízre lenne szükség. A gyűjtésre július 4–én és 5–én kerül sor a Strossmajer utca 9–es címen 10 és 19 óra között. A felajánlásokat továbbítják Varga Tibornak, a Kelet–Európai Misszióba, aki eljuttatja azt a leginkább rászorulóknak.
*
A nyugdíjasok bajnáti helyi szervezete egynapos kirándulást szervez az Apatin melletti Junaković fürdőbe június 15–én, szerdán. Jelentkezni a jövő héten hétfőn 10 és 12 óra, kedden pedig 16 és 18 óra között lehet a Bajnát Helyi Közösségben, a Radić Fivérek utca 83. szám alatt. A kirándulás utazási költségei 530 dinár, amit előre kell fizetni.
*
Sport
*
Idén tizedik alkalommal rendezik meg Szabadkán a Refik Memišević Kadét Birkózó Emléktornát, amely Európában a legerősebb és legtömegesebb korosztályos verseny a kontinens–bajnokság mellett. Az idei torna nem csak jubiláris lesz, hanem – hangzott el a szervező, a Spartacus Birkózó Egyesület sajtótájékoztatóján – több szempontból is fontos. Szabadkán rendezik meg augusztus elején a kadét birkózók Európa–bajnokságát, így sokan jönnek ismerkedni a helyszínnel. Eddig 16 ország nevezte be válogatottját, mintegy 130–an lépnek majd szombaton szőnyegre a Sportcsarnokban. A selejtezők délelőtt 9 órától zajlanak majd, l7 órakor lesz az ünnepélyes megnyitó, utána kerül sor a döntőkre.
*
Nagyszerű sikereket értek el a Spartacus tenisz–reménységei az országos versenyeken. Zlatiboron a nemrégen megtartott országos egyéni bajnokságon a 12 éves fiúk versenyében Szabó Rác Olivér első, Petar Bašić–alković a második, Filip Madović a harmadik lett. A 14 éves korosztályú lányok országos bajnokságát Anđela Skrobonja nyerte, míg a 14 éves fiúk egyéni versenyében Juhász Krisztián második lett, Miloš Vidović–tyal párosban pedig első. --vissza--Időjárás
Holnap ismét sok napsütésre, meleg időre van kilátás, gyenge északi, észak–nyugati széllel. A hőmérséklet reggel 18 fokra süllyed, napközben 32 fokig emelkedik. --vissza--Pénteki műsorajánló

*
9.30 – 10.00 Riportermikrofon – Interjú Dolinszky Gáborral, az Evangelikus Egyház püspökhelyettesével, lelkésszé szentelésének 10–ik évfordulója alkalmából /ism./
*
10.08 – 11.50 Nyáridő – Hangszeroktatásról, színházról és családról beszélgetünk Lakatos László nyugalmazott nagybőgőtanárral
*
13.05 – 14.50 Délidő – Rádiókvíz Szarapka Suzannával
*
15.30 – 16.00 – Riportermikrofon – Beszélgetés a Vajdasági RTV magyar műsorainak új főszerkesztőivel
*
16.08 – 18.00 Derűs délután – Te, figyelj! És Vámmentes kabaré /ism./
*
18.20 – 19.30 Antikvárium – Pintér Ferenc nosztalgiaműsora --vissza--Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2014