A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 89,6 MHz

 

 

hétfő, 2015. augusztus 3-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása
Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg augusztus 3.-i, 15 órai híradónkat:

Hírek

*
Megdrágult az áram. Augusztus 1–jétől 12 százalékkal drágább az áram Szerbiában. A nagyjából 2500 dináros átlagos havi villanyszámla összege ennek hatására mintegy 300 dinárral lesz nagyobb. A 12 százalékos áremelkedés keretében 4,5 százalékkal emelkedik az áram ára, a fennmaradó rész az elektromos energiára felszámolt jövedéki adó, amely 7,5 százalékot tesz ki. Az áremelkedést a szerbiai kormány és a Nemzetközi Valutaalap megállapodása előzte meg, abban ugyanis előirányozzák, hogy a villanyáram árának az elkövetkező időszakban el kell érnie a piaci értéket.
*
Erős vihar söpört végig tegnap Palicson. A szél fákat döntött ki, a heves esőzés pedig elárasztotta az utakat. Az este fél hétkor kezdődő vihar közel egy órán át tombolt. A szél felforgatta a palicsi tavon a vízijárműveket, több épületről pedig lesodorta a tetőcserepeket. A település egyes részein áramkimaradás volt. A subotica.com hírportál tájékoztatása szerint a Palics Vitorlásklub tagjait a helyszínen érte utól a vihar, ők a legkülönféléb módon igyekeztek megmenteni a vízijárműveiket. A vitorlásklub közelében egy fát kidöntött a szél, amely egy vendéglátóipari létesítmény kertjében lévő asztalokra zuhant. Szerencsére éppen akkor nem tartózkodtak ott vendégek, így személyi sérülés nem történt. Miközben Palicson tombolt a vihar, Szabadkán nem okozott gondokat az időjárás. Mindössze rövidebb ideig tartó áramkimaradásról számoltak be a subotica.com portál olvasói.
*
A karbantartási kérdések tisztázása után még csak ma kerültek üzembe a Magyarkanizsán pénteken átadott konténerek, amelyek feladata a migránsok alapellátásainak biztosítása. Az ehhez szükséges eszközöket a Caritas biztosítja a következő három hónapban. Lackó Róberttől, a Magyarkanizsai Községi Képviselő Testület elnökétől megtudtuk, hogy elsősorban a magyar határról visszairányított, naponta körülbelül 40–80 egyén, illetve kisgyermekes édesanya ellátását biztosítják a rendőrség illetékeseinek felügyeletével. A konténerekben a migránsok az étkezést, illetve tisztálkodást tudják majd megejteni.
*
A város központjából a vásártérre szeretné költöztetni Magyarkanizsa önkormányzata a központot ellepő migránsokat. Az önkormányzat, illetve a válságstáb egyik múltheti gyűlése után már ma elkezdték a tervek megvalósítását. Amellett, hogy autóbusz–állomást helyeznek ki oda, montázs épületeket, sátrakat állítanak fel, ahol a migránsok aludni is tudnak arra a kevés időre, amíg itt tartózkodnak. Lackó Róbert, a KKT elnöke hangsúlyozta, hogy semmiképen nem táborra kell gondolni. A fogadóközpont ötlete abból a megfontolásból is épül ki, hogy Magyarkanizsa központja az utóbbi időben szinte egy fertő, és ez teljesen elriasztja a hagyományos rendezvényeikre érkező, illetve az üdülni vágyó vendégeiket. Illetve közeledik az iskolakezdés és a szülők félnek iskolába engedni gyermekeiket.
*
25 fiatal hölgy lépett színpadra tegnap, a Magyar Szó Strandszépe választásának gála estjén a magyarkanizsai Tisza–strandon. A zsűri döntése alapján a csantavéri Vituska Tímea bizonyult a legszebbnek. Első udvarhölgynek a kispiaci Arnold Laurát, második udvarhölgynek pedig a horgosi Halász Vivient választották. A legfotogénebb lány címét a szabadkai Szűcs Szilvia érdemelte ki, a legszebb mosolyát a törökkanizsai István Gittának díjazták. A Magyar Szó olvasói szavazataik alapján a temerini Vegyelek Flórát választották a legszebbnek, mellette a tornyosi Homolya Renáta és az adorjáni Gál Orsolya kapta a legtöbb voksot. A Bereczki Zoltán, magyarországi színész–, énekes fellépésével tarkított estre mintegy 1000 néző volt kíváncsi.
*
Augusztus 6–tól igényelhetik az utazó középiskolások a havi bérletet. A Szabadka területén élő diákok, akik valamelyik szabadkai középiskolákba járnak, a havi bérletet abban az iskolában igényelhetik, amelybe járnak. Azok, akik Szabadkáról Topolyára, Magyarkanizsára, Zomborba, Törökkanizsára vagy valamely más községbe utaznak iskolába, a támogatott havi bérletet Szabadka Város Ügyfélszolgálatában igényelhetik. Az igényléshez mellékelni kell a személyi igazolvány fénymásolatát és az iskolától kapott bizonylatot a beiratkozásról. A bizonylatnak tartalmaznia kell a szakmai profil megnevezését és a pozitív tanulmányi eredményt bizonyító okmányt is. A rászoruló diákok, akik nem tudják fizetni a havi bérlet árának rájuk eső részét, ami 1800 dinárt tesz ki, forduljanak a Szociális Központhoz, ahol kérelmezhetik az ez alóli felmentést. Bővebb tájékoztatást a 626–883–as telefonszámon adnak.
*
A szoptatás hetét jegyzik világszerte ezen a héten. 1994 óta minden folyó év 40. hetén a szoptatás fontosságára hívják fel a figyelmet a szakemberek. A szoptatás világhete egy globális kampány, amelyhez mintegy 150 ország csatlakozott, hogy támogassák a szoptató anyákat, s hogy létrejöjjön egy kollektív tudat a szoptatás élettani fontosságáról. Az idei mottó, csakúgy, mint a korábbi években: Az anyatej a legjobb táplálék – áll a szabadkai Közegészségügyi Intézet közleményében.
*
Ma Martonoson lép fel a Tanyaszínház. Holnap a magyarkanizsai közönség tekintheti meg Gárdonyi Géza: A bor című művét a társulat előadásában. A következő állomás szerdán Törökkanizsa lesz, majd Csóka és Kisorosz következik a turnéállomások sorában.
*
Kreatív műhelyt szervez a Mladost Ifjúsági Művelődési Egyesület 6–tól 11 éves gyermekek számára augusztus 14–éig. A gyerekek képzőművészeti technikákkal, díszítéssel, az ének rejtelmeivel, színészkedéssel ismerkedhetnek – a barátkozás és a szórakozás mellett. A résztvevőkkel Sofija Simić foglalkozik munkanaponként 9– és 12 óra között. Bővebb információ és jelentkezés a Mladost 552–216–os elérhetőségén, vagy személyesen 9 és 16 óra között.
*
Környezetvédelmi– és hagyományőrző tábor vette ma kezdetét Ludason 6 és 13 év közötti gyermekek részére. Vásárhelyi Teréz, a tábort szervező Ludas Matyi Művelődési Egyesület elnöke rádiónknak nyilatkozva elmondta, hogy jelenleg 76 gyermek vesz részt a foglalkozásokon, azonban a péntekig tartó rendezvénysorozatba bármelyik nap be lehet kapcsolódni. A környezetvédelmi előadások mellett sétát szerveznek a Ludasi–tónál, valamint kézműves foglalkozásokat is tartanak. A rendezvény péntekig minden nap reggel 9 órától este hat óráig tart, a tábor helyszíne a ludasi iskola udvara. A részvételi díj 350 dinár egy napra, amelybe bele van számítva a gyermek egész napi étkezése, valamint a kézműves foglalkozásokhoz szükséges anyagok is.
*
Fokhagymafesztivállal egybekötött Falunapot tartanak Ludason. Az augusztus 8–ai, szombati rendezvény 17 órakor ünnepi szentmisével kezdődik a ludasi Szent Katalin templomban, az azt követő kultúrműsor pedig 19 órakor veszi kezdetét a ludasi vásártéren, ahol kirakodó vásár és különböző finomságok várják majd a látogatókat. A Fokhagymafesztivál keretében idén is kerestetik a leggyorsabb fokhagymafüzér fonó. A nevezés ingyenes. Jelentkezni személyesen a helyi közösség irodájában lehet péntekig 7 és 13 óra között, vagy a 753–050–es telefonszámon.
*
Szabadkai nyertesei is vannak a Carlsberg és Dunđerski Alapítvány pályázatának, amely a vajdasági kulturális örökség és a környezet megvédésével foglalkozó szervezetek anyagi támogatását tűzte ki célul. Az alapítvány a májusban meghirdetett és júniusig élő pályázatára beérkezett 171 projektum közül ötöt támogat összesen egy millió 900 ezer dinárral. Az Etnolife Egyesület a Ludasi–tó parti Róka–tanya felújítására kap anyagi támogatást, a Spajalica – Kapocs polgárok csoportja pedig a szabadkai iskolák udvarainak fásítására és a fiatalok környezeti nevelésére.
*
A Városi Nyugdíjas Egyesület értesíti tagságát, hogy a szerdára tervezett vérnyomás– és vércukorszintmérés elmarad. A következő egészségügyi akciót várhatóan majd csak szeptemberben szervezik meg.
*
Tiltott határátlépés miatt 4491 főt fogtak el a rendőrök péntek óta Magyarországon, 16 fővel szemben embercsempészés és további 13 fővel szemben közokirat–hamisítás miatt indult büntetőeljárás – olvasható a police.hu honlapon. Ezzel szemben a szerbiai Tanjug hírportál 2976 Magyarországon feltartóztatott migránst emleget. Mint írják a legnagyobb számban Ásotthalomnál lépték át a zöldhatárt, az afganisztáni, pakisztáni, szíriai, iráni, bangladesi, gambiai és kongói állampolgárok.
*
A múlt hét folyamán Szabadkán kilenc közúti baleset történt. Hat esetben három személy súlyosan megsérült, míg egy személy könnyebb sérüléseket szerzett. Három balesetben csak anyagi kár keletkezett. A tűzoltókat az elmúlt héten 13 alkalommal riasztották.
*
--vissza--Sport

*
Holnap este fél hétkor nyitják meg hivatalosan Szabadkán a Kadét Birkózó Európa Bajnokságot. Minden idők legtömegesebb versenye lesz ez a sportágnak, 37 ország közel 800 versenyzőjét nevezte be. A résztvevők megérkeztek városunkba, ma már sort kerítettek az orvosi vizsgálatokra és a mérlegelés is megtörtént azok számára, akik holnap a szabadfogásúak versenyében lépnek szőnyegre. A selejtezők délelőtt 10 órakor kezdődnek a Sportcsarnokban, a döntőkre – öt súlycsoportban – az esti megnyitót követően 19 órától kerül sor. Szerdán is a szabadfogásúak verseny lesz műsoron, csütörtökön és pénteken a lányok vetélkednek, szombaton és vasárnap pedig a kötöttfogásúak lépnek szőnyegre. A Sportcsarnokba a belépés díjtalan.
*
--vissza--Időjárás

*
Holnapra mindenütt felszakadozik a felhőzet, sok napsütésre számíthatunk. A legmagasabb hőmérséklet 35 fok körül alakul, ismét beköszönt a kánikula.
*
--vissza--Keddi műsorajánló

*
Szabadkai Rádió – kedd, augusztus 04.
*
09.30 – 10.00: Riportermikrofon – csökkent a munkanélküliek száma az észak–bácskai körzetben; beszélgetés Szécsi Erdmann Elvirával, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókjának munkaügyi tanácsadójával /ism./
*
10.08 – 11.50: Nyáridő – Mezei Erzsébet kapta az idei Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat
*
13.05 – 14.50: Délidő – Kívánságvonal: a hallgatók zenei kéréseit Piuković Norbert teljesíti
*
15.30 – 16.00: Riportermikrofon – a Delibláti–homokpusztán jártunk Fejértelep polgármesterével, Csányi Lászlóval
*
16.08 – 18.00: Derűs Délután – Te, figyelj! és Vámmentes Kabaré /ism./
*
18.20 – 20.00: Music Zone – DJ Norbee zenés műsora --vissza--Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2014