A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 89,6 MHz

 

 

péntek, 2014. december 19-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása
Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg december 19.-i, 15 órai híradónkat:

Hírek

*
Szabadka Önkormányzata jelentős támogatásban részesítette a körzeti rendőrkapitányságot. Technikai felszerelést, golyóálló mellényeket és három gépjárművet is átadott ma Maglai Jenő, Szabadka polgármestere Borivoj Mucalj helyi rendőrfőnöknek. A polgármester elmondta: az adománnyal nem titkoltan a rendőrség munkájának serkentése a célja, amellyel jelen pillanatban nincs megelégedve és javulást vár. Elmondta továbbá, hogy megkezdte a működését a térfigyelő kamerarendszer, amelynek felszerelését és működtetését az Önkormányzat nyolcmillió dinárral támogatta, és amelyre bizonyíthatóan nagyon nagy szükség volt már. Aki szabálysértést követ el, néhány napon belül a kamerák által készített bizonyító fotókkal együtt büntetőcédulát kaphat a lakcímére. A kamerarendszerrel ráadásul nem csak a közlekedési vétséget elkövető autóvezetőket figyelhetik és büntethetik meg, hanem azoknak is könnyebben a nyomára bukkanhatnak, akik valamilyen bűncselekményt követtek el, hiszen a kamerarendszer az ő mozgásukat is rögzíti. A rendszer bővítése folyamatos, az Önkormányzat a jövő évi költségvetés–tervezetben körülbelül 11 millió dinárt látott elő erre a célra, eltökélt szándékuk ugyanis, hogy javítsanak a közbiztonságon, ezért pedig konkrét lépéseket is tesznek – nyilatkozta a polgármester.
*
8 millió 830 ezer dináros támogatást kapott a Tartományi Oktatási Közigazgatási és Nemzeti Közösségi titkárságtól a Magyar Nemzeti Tanács. Az összeget az MNT a programcéljainak megvalósítására fordítja – jelentette ki Hajnal Jenő az MNT elnöke. Az összegből 900 ezer jut a szabadkai Városi Könyvtárnak magyar nyelvű könyvek vásárlására, de erre a célra kap a magyarkanizsai, zentai, csókai, törökkanizsai, topolyai, kishegyesi és a zombori könyvtárak is, összesen 4 millió dinárt. A 223 vajdasági magyar médiadolgozó is számíthat támogatásra, ők fejenként 10 ezer dinárt kapnak. Ezen felül a Magyar Nemzeti Tanács 320 ezer dinárt fordít a diáksegélyző szervezetek támogatásra.
*
A 165 millió forintos magyarországi támogatásoknak köszönhetően felújítják a Szent Teréz Székesegyház homlokzatát és tornyait is – jelentette be Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Amint az időjárás engedi megkezdődnek az előkészítő munkálatok, majd ezt követően a homlokzat és a tornyok restaurálása is. Jövőre lesz 500 éve, hogy megszületett Szent Teréz a templom névadója, ez az évforduló méltó arra, hogy felújítsuk a székesegyházunkat – mondta el Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.
*
A magyar kormány támogatásának köszönhetően 371 hátrányos helyzetű gyermek és szülei kapnak karácsonyi ajándékcsomagot a Magyar Nemzeti Tanácstól. 10 kilogramm lisztet és cukrot, 12 liter étolajat, 1 kilogramm mézet, 2 kilogramm babot, valamint mákot, gyümölcsöket és édességet is tartalmaz az ajándékcsomag.
*
Nenad Čanak a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke követeli Pásztor István a Tartományi Parlament elnökének lemondását. Čanak szerint Pásztor háromszor elárulta koalíciós partnereit a tartományban. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga nehezményezi, a Vajdasági Magyar Szövetség budapesti kapcsolatait és kifogásolja Európa Parlamenti jelenlététi is. – írja a B92.
*
Zorana Mihajlović infrastrukturális és energiaügyi miniszter szerint a Budapest–Belgrád vasútvonallal Szerbia nem fog úgy járni, mint a Déli Áramlat gázvezetékkel. Szerbiának 350–400 millió euróra van szüksége a vasútvonal korszerűsítéséhez, amelyhez a szükséges összegeket a privatizációból befolyó összegekből fedezni a kormány. A szerb fél továbbá ragaszkodik ahhoz, hogy a munkálatok legalább felét hazai vállalatok végezzék – tette hozzá Mihajlović.
*
Több hetes folyamatos értékvesztés után újra erősödni kezdett a dinár. A középárfolyam jelenleg 122 dinár 42 para az euróval szemben. Ennek ellenére az elmúlt egy hónapban a hazai valuta 1 egész 6 tized százalékkal gyengült az euróhoz képest, az elmúlt évben pedig 6 egész 2 tized százalékot. Az amerikai dollárral szemben még nagyobb az értékvesztés a dinár 16 százalékot veszített az értékéből a dollárral szemben.
*
Tovább csökkent az üzemanyag ára Szerbiában. A héten két dinárral csökkent a benzin liternénkénti ára, az autógázé pedig 1 dinár 50 parával kilogrammonként. Ezzel együtt összesen 18 dinárt esett a benzin, 12 dinárral a dízel és 11 és fél dinárral az autógáz ára. A szerbiai kőolajipari vállalat értesíti a fogyasztókat, hogy a palackozott háztartási gáz ára is csökkent, kilogrammonként 17 dinárral.
*
A CMH Polgári Egyesület értesíti azokat a pályázókat, akik még nem kapták meg a 2013/2014–es iskolaévre igényelt oktatási–nevelési támogatás értesítő levelét, hogy a lehető legrövidebb időn belül jelentkezzenek a lakhelyükhöz legközelebb eső CMH irodában. Külön felhívják a figyelmüket azoknak a szülőknek, akik az idén először igényelték a támogatást, hogy esetükben a kifizetés határideje 2014. december 31–e.
*
A szabadkai Távfűtőművek Közvállalat értesíti a polgárokat, hogy az elmaradt tartozásokat törvényszéki végrehajtók segítségével fogják megfizettetni. A vállalat felhívja azoknak a fogyasztóknak a figyelmét, akik tartozás miatt felszólítást kaptak, hogy a pótköltségek elkerülése végett legkésőbb december 23–ig rendezzék számláikat.
*
Szombaton tartja hagyományos karácsonyi műsorát a Népkör Magyar Művelődési Központ. Az ünnepség este hat órakor kezdődik a Kosztolányi Dezső teremben.
*
Szalmából készült alkotásokat mutat be szombaton a Lusa Egyesület. A szalmaműveket készítő csoport idén elkészítette a Vigadót, a Raichl Palotát, a Városi Könyvtár épületét, a Szent Teréz Székesegyház templomát, valamint a Ferencesek templomát is szalmából. A kiállítás megnyitójára szombaton 18 órai kezdettel kerül sor a Városháza aulájában. A tárlat december 31–éig lesz látható.
*
December 19–én, pénteken a hét elejéhez hasonlóan lezárták a Tito Marsall sugárút egy részét, ezért ideiglenesen megváltozik az arrafelé közlekedő 2–es, 8–as és 9–es városi autóbuszok útvonala. A Dr. Bodrogvári Ferenc utca FELŐL induló járatok csak a Petar Leković utcáig közlekednek, ott áttérnek az Arsenije Čarnojević utcába és onnan már a megszokott útvonalon haladnak tovább. A Trgopromet önkiszolgáló előtti és a Sportcsarnoknál található megállók tehát használaton kívülre kerülnek, helyette az autóbuszok a Petar Leković utca Sugárút felőli sarkán állnak meg. Ez a korlátozás az ellenkező irányba, vagyis a Dr. Bodrogvári Ferenc utca felé haladó, ugyanezen járatokra nem vonatkozik.
*
--vissza--Időjárás

*
Holnap (szombaton) egy hidegfront éri el térségünket, így elszórtan lehet kisebb eső, a felhőátvonulásokból pedig akár egy–egy zápor is, ugyanakkor több–kevesebb napsütésre mindenhol számíthatunk. A szeles időben 12 fokot mérhetünk. Estétől többfelé lehet csapadék. Vasárnap a napos időt időnként gomolyfelhők zavarhatják meg, melyekből egy–egy zápor is kialakulhat. Az erős szélben pár fokot visszaesik a hőmérséklet.
*
--vissza--Hétvégi és hétfői műsorajáló

*
Szabadkai Rádió December 20., szombat
*
09.15 – 11.00: Piknik – hétvégi szórakoztató magazin: készülődés az ünnepekre
*
12.10 – 17.00: Ifjúsági sáv – benne: 12.10 – 13.00: Radio Hot Top – nemzetközi slágerlista 13.00 – 14.50: Turmix – szórakoztató ifjúsági talk–show 15.25 – 17.00: Fiatalokról Fiataloknak – ifjúsági műsor: vendégeink az Vegyészeti Középiskola tanulói
*
17.00: A rock mesterei – Pintér Ferenc zenés műsora
*
18.10: Húzd rá, prímás! – lakodalmas szombat este Piuković Norberttel
*
December 21., vasárnap
*
08.05: Térerő – a határon túli magyar rádióstúdiók közös műsora
*
09.10 – 11.00: A zene szárnyán – Dukai István műsora
*
11.05: Faluműsor – eredményes évet zár a Vajdasági Mezőgazdasági Fejlesztési Alap; most is akad növényvédelmi teendő a határban
*
13.05: Szól a nóta, száll az üzenet – hallgatóink zenés üdvözletei
*
Közben: 15.08: Vasárnapi ajándék – Részletek a kArc irodalmi kávéház műsorából 15.20: Vándorbot – honismereti szemle: Szabadka urbanizmusa 6. rész, Beszélgetés Mészáros Piroska, nyugalmazott városrendezővel
*
19.00 – 00.00: Vasárnapi Vigadó – zenés kívánságműsor Piuković Norberttel
*
Szabadkai Rádió: hétfő, december 22.
*
09.30 – 10.00: Önkormányzati napló: stúdióvendég Huzsvár Ervin magyarkanizsai alpolgármester /ism./
*
10.08 – 11.50: Hétköznapok: Start! – sportműsor: bemutatjuk 2014 legjobb csapatait, a Pionir női teke klubot és a Spartacus súlyemelőit
*
13.08 – 14.50: Lemezparádé – a műsor, melyben csak a zene számít
*
15.30 – 16.00: Önkormányzati napló – beszélgetés Ceglédi Rudolf zentai polgármesterrel
*
16.08 – 18.00: Csevegő délután: Provokatív – nem csak nőknek
*
18.20 – 20.00: Szól a zene – szórakoztató műsor --vissza--Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2014