A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 89,6 MHz

 

 

hétfő, 2015. március 30-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása
Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg március 30.-i, 15 órai híradónkat:

Hírek
Šešeljnek vissza kell térni Hágába. A Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa ugyanis azt követeli a bírói tanácstól, hogy azonnal vonja vissza azt a döntést, amellyel ideiglenesen szabadlábra helyezték Vojislav Šešeljt, a Szerb Radikális Párt elnökét, illetve rendeljék el a számára a scheveningeni fogdába való azonnali visszatérést. A Szerb Radikális Párt elnökének visszatérte után Szerbia és Hollandia újra nyilatkozik majd a szabadlábra helyezéséről, majd a hágai törvényszék bírói tanácsa újra felméri annak lehetőségét, hogy Šešeljt ideiglenesen szabadlábra helyezzék. Korábban Serge Brammertz főügyész is fellebbezett a radikális vezér szabadon bocsátásáról szóló novemberi döntés ellen. Arra hivatkozott, hogy Šešelj viselkedése ellentétes a szabadon bocsátás feltételeivel: fenyegeti a tanúkat, sértegeti az áldozatokat, és olyan kijelentéseket tesz, amelyek megkérdőjelezik azt, hogy humanitárius okokból engedték el. Šešelj újra megismételte azt a korábban tett kijelentését, amely szerint önként nem megy vissza a börtönbe. Hozzátette: ha az állam visszatoloncolási eljárást indít, akkor ezt jogilag megtámadják, mert – szerinte – Hollandiában veszélyben vannak a jogai. Šešeljt a kelet–szlavóniai, a boszniai és a vajdasági nem szerb lakosság elleni támadásokkal, azaz emberiség elleni bűntényekkel és a hadi szokásjog megsértésével vádolják. Ügyében tizenegy év alatt sem született ítélet.
*
Öt új taggal bővült a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége, így már 58 egyesületet tömörít a szervezet, amely szombaton tartotta évi közgyűlését. A munkajelentések és beszámolók mellett a tagság támogatta a szövetség elnökségének azt a kezdeményezését, hogy vonják szorosabbra az együttműködést a Kárpát–medencei Gazdaszervezetek összefogás fórumával, valamint a magyarországi Nemzeti Agrárkamarával. Az évi közgyűlésen rangos tisztségviselők is jelen voltak, köztük Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Országos Szövetségének elnöke, Juhász Attila, a szerb mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztérium vidékfejlesztéssel megbízott államtitkára, doktor Torda Márta, a magyar Földművelésügyi Minisztérium Kárpát–medencei Együttműködési Osztályának osztályvezetője és Molnár Viktor, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes.
*
Holnapig lehet még bejegyeztetni, illetve újraregisztrálni a parasztgazdaságokat. Nagy a tolongás most ezekben a napokban a gazdaszervezetek irodáiban, ugyanis sokan az utolsó napokra hagyták az újravetés elvégzését, így sokat kell várakozni a sorba jutásra. A bejegyzés iránti érdeklődés egész Észak–Bácskára jellemző, az ügyintézők kérik a termelőket, hogy ha csak lehet ne hagyják az utolsó napra a fontos munka elvégzését.
*
Rágcsálóirtást végeznek ma Szabadka egész területén a Bio Spin és az Ekozaštita cégek szakemberei. A kártevők irtását a több, mint 55 ezer háztartás mellett elvégzik a sándori szeméttelepen, illetve a szabadkai, a bajmoki és a csantavéri dögkutakban is. Az említett cégek munkatársai jellegzetes munkaruhát viselnek, a csalétkeket pedig igyen osztják szét a háztartásokban. Házanként egy kilogramm, lakásonként pedig 100 gramm ingyenes csalétekre jogosultak a polgárok. Az illetékesek felhívják a lakosok figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek arra, hogy a háziállatok és a gyermekek ne kerüljenek érintkezésbe a méreganyaggal.
*
Magyarkanizsa község módosította a testen kívüli megtermékenyítés harmadik próbálkozása kapcsán felmerült költségek támogatását. A jövőben 250 ezer dinárt különítentek el erre a célra családonként. A támogatásra többek között azok a házaspárok jogosultak akik, két megelőző kísérlet során már jogosultak voltak testen kívüli megtermékenyítésre, illetve a pár hölgy tagja nem töltötte be a 41. életévét. A jelentkezéseket zárt borítékban kell eljuttatni "A lombikbébi bizottságnak” megjelöléssel, Fő tér 1. 24 420 Magyarkanizsa címre postai úton, vagy a Magyarkanizsa Községi Közigazgatási Hivatal ügyfélszolgálatán lehet átadni. Bővebb információ a 875–166–os telefonszám 229–es mellékén kapható.
*
A testi–lelki gondjaink elnevezésű előadássorozat keretében, A felnőttkori vérszegénység okai, megelőzése és kezelése címmel tartanak előadást ma magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában.A Kuckó Magyarkanizsa Község Nagycsaládosainak Egyesülete által szervezett rendezvény 17 óra 30 perckor kezdődik.
*
Lev Birinszkij: Bolondok tánca című drámájának próbái kezdődtek meg a Népszínházban. A Magyar Társulatot ezúttal Sebestyén Aba, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem docense, és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház tagja rendezi. A bemutatót május 15–re jelentették be.
*
Arcképek és emlékezések címmel látható kiállítás a Képzőművészeti Találkozó Modern Galériában, a szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Galéria szervezésében. A tárlaton több, mint ezer fotó látható, amelyek a holokauszt előtti szerbiai zsidóságot mutatják be. A kiállítás keretében kedden este hat órakor Vladimir Todorović publicista a zsidók deportálásáról tart előadást.
*
Holnap délelőtt szervezi meg a Žarko Zrenjanin Általános Iskola a Különbözőek és egyformák 2015 elnevezésű rendezvényét a Gyermekszínházban. A sorrendben 11. ilyen jellegű eseményen részt vesznek a Dositelj Obradović Otthon– és a Gerontológiai Központ képviselői illetve első alkalommal a Kolevka védencei. A rendezvény keretében 10 óra 30–tól húsvéti kézműves kiállítás és vásár nyílik. 11 órától művelődési program kezdődik.
*
Az Otthon című amerikai animációs filmet vetítik szerdáig a Szabadegyetem Eurocinema mozijában 17 órai kezdettel. 19 órától a Továbbra is Alice című drámát láthatják az érdeklődők. 21 órai kezdettel pedig a Kutatás című francia–grúz drámát tűzték műsorra.
*
Öt közlekedési szerencsétlenség történt az elmúlt héten a szabadkai rendőrség körzetében. Két baleset során ketten könnyebben megsérültek, a többi alkalommal csak anyagi kár keletkezett. A tűzoltókat a múlt héten 23–szor riadóztatták terepre.
*
Kenőpénz elfogadása és hivatali pozícióval való visszaélés gyanúja miatt letartóztatták a kelebiai határátkelő 5 rendőrét és három vámosát. Az említett rendőrök és egy vámhivatalnokok feltehetően 12 alkalommal kenőpénzt fogadtak el, míg a másik két vámhivatalnok ellen pozícióval való visszaélés gyanúja miatt tettek feljelentést.
*
A közlekedési rendőrség április hó folyamán egy úgynevezett blicc ellenőrzést tart majd, amikor 24 órán keresztül minden rendelkezésre álló sebességmérő berendezést használni fognak. Az európai gyakorlathoz hasonlóan az akcióba a polgárokat is bekapcsolják. A rendőrség várja az arra vonatkozó javaslatokat, hogy mely pontokon állítsák fel a berendezéseket. A szabadkai közlekedési rendőrséggel a saobracajnapolicija.su@mup.gov.rs email címen, vagy az 556–230–as telefonszámon lehet kapcsolatba lépni. Az akció során a rendőrök minden sebességmérő eszközt, többek között a kézi radarokat, a térfigyelő rendszereket és a jelöletlen járműveket is használják. A sebességkorlátot túllépő sofőröket vagy a helyszínen igazoltatják, vagy a jármű tulajdonosának postai úton juttatják el a szabálysértés megtörténtét hitelesen igazoló felvételt, a büntetési csekkel együtt.
*
A Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat értesíti a fogyasztókat, hogy szerelési munkálatok miatt március 30 és április másodika között csökkenhet a víznyomás, és zavaros lehet a víz Palicson, a Vikend Telepen és Radanovácon este fél 12 és hajnali 5 óra között.
*
Az előttünk álló időszakban a ciprus– és tiszafafélék, valamint a nyárfa pollenkoncentrációja a közepes–magas tartományban alakul. Az éger és a mogyoró virágporának mennyisége mérséklődik, bár még többfelé elérhetik a tüneteket okozó szintet. A fűz levegőben lévő pollenmennyisége lassan emelkedik. A kültéri allergén gombák spóraszáma alacsony.
*
Sport
*
Tavaly vette át a Városi Stadion feletti gondoskodást a Stadion Közvállalat. Vjekoslav Ostrogonac, a Városi Tanács sportügyekért felelős tagja és Tóth Róbert, a Stadion Közvállalat igazgatója ma sajtótájékoztatón számoltak be arról, hogy az elmúlt fél évben és az idén összesen 100 millió dinárt költenek a létesítmény felújítására, átépítésére. Folyamatban van a Szerbiai Labdarúgó Szövetség és egy magáncég, az SMB Gradnja összesen 18 millió dináros anyagi támogatásával a segédpálya műfűvel való beborítása. A város pénzeli 35 millió dinárral a reflektorok felállítását, erre a nyár elején kerül sor. Előkészítik az alapot az atlétikai tartánpálya építéséhez is, az előkészületeket a város, a pályát a Szerb Atlétikai Szövetség pénzeli. --vissza--Időjárás
Holnap a felhőátvonulások mellett több–kevesebb napsütésre is számíthatunk, de helyenként megnövekedhet a felhőzet és esőre, záporokra van kilátás. Mérsékelt északnyugati szél fúj. A hőmérséklet reggel 4 fokra süllyed, napközben 13 fokig emelkedik. --vissza--Keddi műsorajánló

*
09.30 – 10.00: Európa kapujában – integrációs magazin: Felkészítés az uniós pályázatokra. Beszélgetés Molnár Veronával, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány programkoordinátorával /ism./
*
10.08 – 11.50: Hétköznapok – Társalgó: Portréinterjú Dévai Zoltánnal, a Zentai Magyar Kamaraszínház színészével
*
13.05 – 14.50: Délidő – Kívánságvonal: a hallgatók zenei kérései
*
15.30 – 16.00:Önkormányzati napló – Zentai aktualitások.Beszélgetés Ceglédi Rudolffal, Zenta polgármesterével
*
16.08 – 18.00: Irodalmi délután: Kortárs költők versei; Orwell műveiből; Horváth Péter: A nápolyi nő, történelmi hangjáték
*
18.20 – 19.30: Music zone – DJ Norbee zenés műsora --vissza--Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2014