A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 89,6 MHz

 

 

péntek, 2015. január 30-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása
Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg január 30.-i, 15 órai híradónkat:

Hírek
Sztrájkba kezdhetnek az igazságügyi dolgozók, amennyiben a szerb kormány nem javasolja a kollektív szerződés aláírását. Azt követelik, ugyanolyan kollektív szerződésük legyen, mint a Szerbiai Villanygazdaság dolgozóinak, hiszen a munkaadójuk ugyanaz, a szerb kormány. A Szerbiai Igazságszolgáltatás Szakszervezetének elnöke, Slađanka Milošević arra emlékeztetett: az igazságügyi szervek esetében már tavaly november 19–én lejárt a kollektív szerződések aláírásának határideje, a munkatörvény módosítása értelmében a többi társadalmi szolgáltatás esetében pedig a napokban járt le. Szerinte az illetékes minisztérium nem tartja tiszteletben az előírásokat és alkalmazottjait. A szerződés többek között a meleg ételt és a nyaralási pótlékot biztosítaná nekik.
*
A Szerb Haladó Párt szabadkai bizottsága csatlakozva az újvidéki, belgrádi és Leskovac–i bizottságok követeléseihez, azt szorgalmazzák, hogy mielőbb üljenek össze a párt legfelsőbb szervei. Erre azért van szükség, mert egyes érdekcsoportok egyre gyakrabban támadják a szerb kormányt és a kormányfőt, teszik ezt annak érdekében, hogy meggyengítsék az állami szervek működését – áll a közleményben. A legutóbbi verbális támadás a hadsereg kárára történt, ez viszont már az ország alkotmányossága és közbiztonsága elleni támadás – állítják a haladók. Közleményükben kiemelik, hogy a Szerb Haladó Párt szabadkai bizottsága teljes mértékben támogatja Aleksandar Vučić kormányfőt.
*
Zentára látogatott ma a Vajdasági Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi–Nemzeti Közösségi Titkárság delegációja Nyilas Mihálynak, a tartományi kormány alelnökének a vezetésével. Arról adtak tájékoztatót, hogy a titkárság saját hatáskörében miként segítheti a Zenta községben lévő plébániákat, vallási felekezeteket, a nemzeti közösségek civil szervezeteit, valamint az oktatási intézményeket. A munka jellegű látogatás a városházán kezdődött, ahol Ceglédi Rudolf polgármesterrel találkoztak, majd a küldöttség ellátogatott a Zentai Gimnáziumba, a Közgazdasági–Kereskedelmi, valamint az Egészségügyi Iskolába. Megtekintették azokat a többnyelvű táblákat is, amelyek kihelyezését a titkárság támogatta.
*
Három millió dinár értékű adományt kapott a Szabadkai Közkórház rehabilitációs osztálya. A Szabadkai Alapfokú Ügyészség lehetőséget biztosít a kisebb szabálysértéseket elkövetett egyéneknek, hogy bírósági eljárás helyett, humanitárius célra fizessenek be egy bizonyos összeget. Az ügyészség 2013–as évi és tavalyi programja szerint is számos alkalommal támogatta ebből a pénzből a Szabadkai Közkórházat. Ez alkalommal 3 millió dinárt adományoztak az intézménynek, ezúttal a rehabilitációs osztály kapott új eszközöket. A rehabilitációs osztályon használatban lévő készülékeket még a '70–es, '80–as években vásárolták, így már igencsak nagy szükség volt az újításra. Az osztályon naponta 350–400 pácienssel dolgoznak, köztük gyermekekkel és idősekkel is. Az adományból többek között termoterápiára alkalmas eszközt, vákuum kompressziós terápiához– és túlnyomásos terápiához szükséges műszert, lézert és mágnesgépet, valamint különféle áram terápiás készülékeket is vásároltak.
*
Szabadka hamarosan még egy közjegyzőt kap. A városban eddig két közjegyző dolgozott, tavaly összesen mintegy 700 üggyel foglalkoztak. A közjegyzőkről szóló törvénymódosítás kimondja, hogy a lakosok például az ingatlanokra vonatkozó szerződéseket maguk is összerakhatják, illetve fordulhatnak ügyvédhez is, a dokumentumot hitelesíteniük azonban a közjegyzőnél kell. A 20 ezer euró értéket meghaladó ingatlanok esetében ez akár 15 ezer dinárba is kerülhet.
*
Hamarosan befejeződnek az előkészületek és elkezdik felszerelni a Népszínház épületének védett részére a tetőszerkezet. Ezek a munkálatok tíz–tizenöt napon belül kezdődnek – tudtuk meg a Városépítési Igazgatóságtól. A tetőt titánium ötvözetű lemezzel fedik le, amely ellenáll a korróziónak, formáját és alakját tekintve pedig olyan lesz, mint az eredeti. Folyamatban vannak továbbá a belső szerelési munkálatok, a homlokzat vakolását pedig akkor kezdik meg, amint azt az időjárás megengedi. A munkálatoknak ez a szakaszát április közepéig befejezik.
*
A Köztársasági Nyugdíj– és Rokkantbiztosítási Alap értesíti azokat a polgárokat, akik maguk fizetik a nyugdíj–biztosítási járulékot, hogy februártól a korábbiakhoz viszonyítva 2 egész 94 százalékkal magasabb lesz a biztosítási alap. A polgárok 13 alap közül választhatnak, iskolai végzettségüktől függetlenül. Részletek a Nyugdíj– és Rokkantbiztosítási Alap internetes oldalán, a www.pio.rs weboldalon találhatók.
*
Fokozott ellenőrzést fog tartani az Észak–bácskai és Észak–bánáti körzeti felügyelőség, hogy felszámolják az illegálisan működő üzleteket – hangzott el tegnap a Körzeti Gazdasági Kamarában. "Ennyivel tartozunk azoknak a polgároknak, akik mindent szabályszerűen csinálnak – hangsúlyozta Dragi Vučković, az Észak–bácskai körzet elnöke. A feketén dolgozó, vagy munkásokat feketén dolgoztató cégek tulajdonosai nem hivatkozhatnak arra, hogy nem ismerik a törvényt, hiszen bár a módosításokra fél éve került sor, a munkatörvény már 10 éve alkalmazásban van. Aki feketén dolgoztat munkavállalót, 300 ezertől akár 2 millió dináros büntetésre is számíthat, vállalkozása nagyságától függően – hangsúlyozta Božo Ivković, az Észak–bácskai felügyelőség vezetője. Az elmúlt fél évben 60 vállalatnál találtak szabálytalanságot, melyekben 70 személy dolgozott feketén. A munkaadókat arra kötelezték, hogy szerződést kössenek a munkavállalóval, valamint pénzbüntetéssel sújtották őket.
*
Roberth Thomas: Nyolc nő című drámáját viszi színre a Népszínház magyar társulata. Az előadásában Vicei Natália, Pámer Csilla, Baráth Attila, Pesitz Mónika, Sziráczky Katalin, G. Erdélyi Hermina, Körmöci Petronella és Kalmár Zsuzsanna játszik. A darabot Olivera Đorđević, a Népszínház szerb társulatának művészeti vezetője rendezi. Az első olvasópróbán jelen volt Ljubica Ristovski, a Népszínház igazgatónője is, aki az alkotócsapat mellett külön köszöntötte, Gyarmati Kata új társulatvezetőt, aki ma (pénteken) írta alá szerződését. A Nyolc nő egy krimi–vígjáték – ezt a műfajt szereti a közönség, nyilatkozta Olivera Đorđević, aki már korábban is rendezett magyar nyelvű előadásokat. A darab bemutatója március ötödikén lesz. Az előadást a szerb anyanyelvű közönség számára feliratozzák.
*
Az Út a művészet felé: a művészetnevelési programok képei című kiállítás és az EmArt képzőművészeti Stúdió grafikai tárlatának megnyitójára várják az érdeklődőket Szabadkán a Képzőművészeti Találkozó Modern Galériába, ma 18 órától. A kiállítást Jasmina Jovančić Vidaković, a galéria pedagógus–kurátora nyitja meg.
*
A 2015. évi mezőgazdasági bejegyzésekkel kapcsolatban lakossági fórumot tart az Észak–vajdasági Földműves Egyesület. A mezőgazdasági termelőket 17 órára várják a Hajdújárási Helyi Közösség termében.
*
Ma tartják a Save the Kids elnevezésű jótékonysági bulit Szabadkán, a Kolevka Gyermekotthon lakóinak megsegítésért. A humanitárius akció immár 8. alkalommal kerül megszervezésre a Madlen Klub és Vajdasági Ifjúsági Fórum közreműködésével. A bulin 18 lemezlovas lép fel, akik síkra szállnak a jó ügyért. A fiatalokat ma este várják a Madlen Klubban. Jegyet 250 dináros áron lehet váltani a helyszínen. A belépőkből befolyt teljes összeget a Kolevkának ajánlják fel a szervezők.
*
A Szabadkai Gyermekszínházban a Kerek–perec királyság – Lancelot lovag históriája című magyar nyelvű, négy éven felüli gyermekeknek szóló előadást szombaton 11 órától láthatja a közönség. Vasárnap 11 órától a Raičević balettiskola mutatja be Diótörő produkcióját, a jövő héten csütörtökön 18 órától pedig a Csipkerózsika című, szerb nyelvű előadás premierjére várják az érdeklődőket. A műsortervről és a jegyrendelésről a 063/10 777 43–as telefonszámon lehet érdeklődni.
*
Dr. Káich Katalin – Otthon a nagyvilágban című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület, József Attila utca 32–es szám alatti székházában vasárnap 17 órai kezdettel. Az úti élményekről, tájakról, szokásokról Mihályi Katalin beszélget a tanárnővel. A műsor keretében vetítésre kerülnek dr. Káich Katalin fényképei, melyeket utazásai során készített. A belépés díjtalan.
*
A Kosztolányi Dezső Színházban február 2–án, hétfőn este Táborosi Margaréta rendezésében lesz látható az Ember komédiája című darab, 5–én, vagyis jövő héten csütörtökön pedig az Urbán András rendezte Rózsák című produkciót mutatja be a társulat. Az előadások kezdési időpontja 19 óra 30 perc. Jegyeket foglalni az 531–991–es telefonszámon vagy a jegy@kosztolanyi.org e–mail címen lehet.
*
Hétfőn tartja szokásos összejövetelét a Vajdasági Magyar Mérnökök és Műszakiak Egyesülete Szabadkán, amelyen többek között Djekić Melica okleveles gépészmérnök tart előadást. Az érdeklődőket a Szakegyesületek és Társulások Szövetségének székházába várják, a Corvin Mátyás utca 9–es szám alatt, hétfőn 17 órára.
*
A Szabadkai Városi Múzeum szervezésében nyílik meg ifjabb Novák Mihály fényképész "Régi technikák bűvöletében – fák és utak” című kiállítása, amelyre a szabadkai Emléktárgybolt Képtárában kerül sor kedden, 18 órai kezdettel. A kiállított cianotípiákról és argentotípiákról, illetve a régi fotóeljárásokkal készült fényképekről Sagmeister Péity Laura és Torok Melinda magiszter festőnők beszélnek. A tárlatot Sagmeister Péity Laura nyitja meg.
*
Megváltozik a szerbiai rendőrök egyenruhája. A 25 ezerből eddig 3 ezer 200 új ruhát osztottak szét. A Belügyminisztériumnál azt mondják: a megváltoztatott küllem hozzájárul majd a rendőrök tekintélyének növeléséhez. A belügyiseknek nem kell többet szakadt ruhában és kopott cipőben az utcára menniük, az új egyenruháknak köszönhetően visszanyerik az autoritásukat – fogalmaznak az illetékesek. Hozzáteszik: a közbeszerzési pályázaton azok részesültek előnyben, akik a leggyorsabban tudták elkészíteni az öltözéket, valamint legolcsóbban, de azzal, hogy az ne menjen a minőség kárára. --vissza--Időjárás
A szerbiai Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztetést adott ki mára az erős déli és délkeleti szél miatt. Vajdaság egyes településein igen erős intenzitású viharra lehet számítani, akár 100 kilométer per órás erősségű viharos széllökésekkel. Egy igen erős mediterrán peremciklon érkezett térségünkbe, a szerb meteorológusok szerint 25 éve volt ilyen hasonlóan alacsony légnyomás. Mindeközben kiugróan magas hőmérsékleti értékeket is tapasztalhatunk: a nappali hőmérséklet a 10 fokot is eléri. A szél egyre erősödik, és majd csak az éjszakai órákra fog jelentősen gyengülni.
*
Végül a várható időjárásról
*
A hétvégén folytatódik a szeles, hideg, barátságtalan idő, bár holnap a nap folyamán néhány órára felszakadozik a felhőzet, délutántól azonban ismét beborul az ég, és csapadékra számíthatunk. A mérsékelt és élénk délnyugati szél délkeletire fordul. A hőmérséklet reggel 1, napközben 7 fok körül alakul. --vissza--Hétvégi és hétfői műsorajánló

*
Január 31., szombat
*
9.15 – 11.00 Piknik: Téma: A szenvedélybetegségek. Vendégünk dr. Sági Zoltán, neuropszichiáter, pszichoterapeuta
*
12.10 – 17.00 Ifjúsági sáv, benne: 12.10 – 13.00 Radio Hot Top 13.00 – 14.50 Turmix – szórakoztató talk–show 15.15 – 17.00 Fiatalokról fiataloknak – ifjúsági műsor
*
17.00 – 18.00 A rock mesterei – Pintér Ferenc műsora
*
18.00 – 20.00 Húzd rá, prímás! – lakodalmas szombat este Piuković Norberttel
*
Február 1., vasárnap
*
8.00 – 8.55 Térerő – a határon túli magyar rádióstúdiók közös műsora Marosvásárhelyről
*
9.10 – 11.00 A zene szárnyán – Dukai István nosztalgia műsora
*
11.00 – 11.50 Faluműsor: Megkezdődött a gazdaságok bejegyzése – mit kell tudni róla?; Lehet jelentkezni a városi mezőgazdasági fejlesztési alap hitelpályázatára; Komolyabb károk még nem keletkeztek a belvizek miatt
*
13.00 – 18.00 Szól a nóta, száll az üzenet – a hallgatók zenés üdvözletei, közben:
*
15.05 – 15.20 Vasárnapi ajándék – irodalmi műsor: Bíró Timi versek, a szerző előadásában 15.20 – 15.40 Vándorbot – honismereti műsor: Szabadka urbanizmusa, 13. rész
*
19.00 – 24.00 Vasárnapi vigadó – kívánságműsor Piuković Norberttel
*
Február 2., Hétfő
*
9.30 – 10.00: Riportermikrofon – Véget ért az ügyvédek tiltakozása. Vendégünk Józsa László, a Vajdasági Ügyvédi Kamara igazgatóbizottságának tagja /ism./
*
10.08 – 11.50: Hétköznapok: Start! – sportműsor: Vendégünk Sors Róbert, a Horgos 1911 Labdarúgó Klub elnöke; Hétvégi sportösszefoglaló
*
13.05 – 14.50: Délidő – Lemezparádé: a műsor, melyben csak a zene számít. A Dal 2015
*
15.30 – 16.00: Magyar Horizont – Beszélgetés Nyilas Leonov Anitával, az MNT alelnökével; Összefoglaló a Magyar Nemzeti Tanács legutóbbi üléséről
*
16.08 – 18.00: Csevegő délután – Provokatív: szórakoztató műsor, nem csak nőknek! Selfie is kerülhet az igazolványba...
*
18.20 – 20.00: Szól a zene – zenés műsor --vissza--Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2014