A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 104,4 MHz

 

 

kedd, 2016. február 9-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása
Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg február 9.-i, 15 órai híradónkat:

Hírek

*
Szerbia mintegy 6 ezer közel–keleti menekültet fogad be, a szerb kormány jelenleg készíti a tervet, hogy hol alakítsanak ki befogadóközpontokat. 15–től 18 település került szóba, de az már biztos, hogy Szabadka rajta lesz a listán, jelenti a Vajdasági RTV. A lokációkról való döntés nagyon kényes kérdés. Az illetékesek számítanak arra, hogy a helyi lakosság ellenállásába ütközik majd a program megvalósítása. Mint ismeretes, Szabadkán az ősszel egy befogadóközpontot hoztak létre német adományokból, amelyben 150 ágyat tudnak elhelyezni. Vidékünkön ismét egyre több menekültet látni, akik keresik a módját, hogy hogyan juthatnának át Magyarországra a kerítésen át. Azonban valószínűleg nem az ő elhelyezésükről lenne szó, hanem a Nyugat–Európából a Balkánra visszatoloncolt migránoskról.
*
Növelték a rendőri létszámot Magyarország déli határánál. Röszke és Ásotthalom között néhány száz méterenként rendőrökből és katonákból álló gyalogos és gépkocsizó járőrök ellenőrzik a zöldhatárt. A műszaki határzár itt négy egymásra helyezett és acélpálcákra erősített dróthengerből, valamint kerítésből áll. Annál a szakaszánál, ahol Szabadka és a horgosi átkelőhely között az autópálya legjobban megközelíti a határt, egy kilométeres szakaszon a menekültek a napokban tucatnyi helyen vágták át a kerítést. A rendőrség az év első heteiben országosan naponta körülbelül tíz határsértőt fogott el, január végén és február első napjaiban azonban előfordult, hogy csaknem hetven menekültet tartóztatott föl.
*
A magyarkanizsai Szociális Központ az UNICEF támogatásával szerdán 9 órától szakmai képzést szervez, melynek témája a szociális védelmi szolgáltatások fejlesztése a gyermekvédelem terén különös tekintettel a rendkívüli helyzetekre. A képzés helyszíne a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus–továbbképző Központ a Fő tér 9. szám alatt. A képzésen jelen lesz Nenad Ivanišević államtitkár is a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Minisztériumból.
*
Azok a polgárok, akik még nem fizették be a vagyonadó első részletét, ezt február 17–éig megtehetik, ekkor jár le a határidő, és ettől a dátumtól kezdődően késedelmi kamatot számolnak fel. A vagyonadó első részletét előlegként számolják el, a múlt évi határozat alapján, a 2016–os vagyonadóra vonatkozó elszámolást a második részlet befizetése előtt kapják meg a polgárok, amely befizetésének határideje május 15–e. A vagyonadót négy részletben, mindig az adott hónap 15–éig kell befizetni – februárban, májusban, augusztusban és novemberben. Azonban ebben a hónapban a határidőt két nappal kitolták az Államiság napja miatt. Minden évben az adóhivatalból arra biztatják a polgárokat, hogy idejében fizessék be az első részletet, mert minden nap késlekedésért kamatot számolnak fel, írja a Tanjug.
*
Az adóhatóság tájékoztatása szerint, visszakapják a szolidáris adó címén levont összeget azok a polgárok, akikre a megkésett bevételeik miatt rótták ki ezt az illetéket – írja a Beta hírügynökség. A szerb kormány határozata értelmében ezek a polgárok kérvényezhetik az adóhatóságok illetékes szerveinél a szolidáris adó megtérítését. Az adóhatóság kidolgozott egy űrlapot, és felhívást tett közzé a honlapján az eszközök visszaigényléséről. Eközben a Bebac szülői portál azzal gyanúsítja a szerb kormányt, hogy becsapta a terhes nőket és a szülőanyákat, mert továbbra is megfizetteti a szolidáris adót. December közepén a kormány ígéretet tett arra, hogy megszünteti ezt a közterhet, és hogy visszafizeti a pénzt a megkárosított anyáknak.
*
Ma késő délután Magyarkanizsán is megnyílik a Prosperitati–iroda, amely a térség– és gazdaságfejlesztési pályázatok ügyintézést végzi. Az iroda munkatársai a Fő utca 2/a. Szám alatt állnak majd a polgárok rendelkezésére. Az irodamegnyitó után ma 17 óra 30–tól a magyarkanizsai városháza dísztermében közösségi találkozót tartanak, ahol ugyancsak a pályázatokról lesz szó.
*
Az Agroseme Panonija vállalat 51 dolgozója kapott felmondást a múlt év végén. A dolgozókat munkaerő–felesleggé nyilvánították, a munkáltató köteles lett volna számunkra 30 napon belül kifizetni az elmaradt béreket, járulékokat és a végkielégítést. Erre azonban nem került sor – hangzott el a Szolidaritás Polgári Egyesület sajtótájékoztatóján. Olajos Magy Miklós elmondta: az Agroseme 36 havi járulékot mulasztott el befizetni és ugyanez vonatkozik annak leányvállalatára, az Agrolabra is. A sajtótájékoztatón a nyilvánossághoz fordult Jovanka Kolar és Josip Bašić Palković is, akik három hét múlva vonultak volna nyugdíjba, de erre nincs lehetőségük, mert a vállalat nem fizette be a járulékokat. A Szolidaritás a történtek miatt bűnvádi feljelentést tesz.
*
Aszfaltozzák a Halasi út és a Bajai út kereszteződését. A forgalmi csomópontot január 25–én zárták le a kettes kollektor építése miatt. Várhatóan holnap délig a Halasi utat megnyitják a forgalom számára. A kivitelező – az újvidéki Graditelj vállalat – a Preradović és a Metohija utcáknál lévő akadályokat is eltünteti majd. Hétfőn a Petőfi Sándor utcát is megnyitják a forgalom számára a József Attila utca és a Tomisláv király tér közötti részen. A Kossuth Lajos tér és a Fasizmus áldozatainak tere a Zombori út irányába továbbra is zárva marad.
*
Szerda déltől visszatérnek eredeti útvonalukra a Suboticatrans utasforgalmi közvállalat 1–es, 1A és 3–as autóbuszai, valamint a tavankúti járat. Az 1–es és 1A autóbuszok ismét megállnak a Szarvas, a Lifka, és a Zsinagóga megállókban, a 3–as autóbuszok pedig az R fatelep és a Đuro Salaj megállóknál veszik fel az utasokat. A Közkórháznál azonban az 1–es, az 1A és a 8–as autóbuszoknál továbbra is érvényben marad az útvonalváltozás, a Mayer Ottmár utcában folyó munkálatok miatt.
*
Az UrLik kulturális aktivitást fejlesztő csoport és a Híd Kör Egyesület közös összművészeti estet tart UrLik a Hídon címmel pénteken 19 órai kezdettel Szabadkán, a Klein House–ban. Az est bemutatkozási lehetőséget biztosít pályakezdő művészek számára, der az is cél, hogy elősegítse a különböző művészeti ágakkal foglalkozó fiatalok közötti kommunikációt, és megszólítsa a város műértő közönségét. Az est Gergić Ena kiállításának és Alacker Helga ruhabemutatójának megnyitójával kezdődik, a tárlatot Jasmina Jovančić Vidaković, a Képzőművészeti Találkozó custosa nyitja meg. Ezt követően az Ábrahám Máté, Szabó István és Tokodi Krisztofer összetételű formációé lesz a terep, amely megzenésített versekkel lép fel. Ezután a líráé lesz a főszerep: Poborai Örs és Szlávicz Éva felolvasását Mányi Heléna versmondása követi. Hernyák Kata, Nyers Lehel és Munjin Diana együttese után Papp Katalin mutatkozik be a verseivel, amiket Gulyás Gabriella szavalata követ. Sótanyi Zsófia és Szalvai Ádám gitáros–énekes produkcióját követően Paszterkó Viktor olvas fel a verseiből, majd Marx Éva szavalatát hallgathatja meg a közönség. Bíró Viola zongorajátéka és Berényi Sarolta lírája után a prózáé lesz a főszerep: Szeles Réka fogja felolvasni egyik novellájának részletét, az est pedig Csipak Erik és Szalvai Ádám improvizatív zenéjével ér véget.
*
A szabadkai Népszínházban ma a Várj sötétedésig című szerb nyelvű előadást láthatja a közönség, holnap pedig a Nyolc nő című magyar nyelvű darabot. A Kosztolányi Színházban ma Lovas Ildikó: Spanyol menyasszony című művének színpadi változata tekinthető meg. Az előadások este fél 8–kor kezdődnek.
*
Február 12–én a Macbeth című előadást játssza a Szabadkai Népszínház magyar társulata 19 óra 30 perckor Jadran színpadon. Lady Macbeth alakításáért Vicei Natália színművésznő Pataky gyűrűt díjat kapott. Ezt az előadást már csak ebben évadban láthatja a közönség. Belépőjegyeket a közönségszervezőnél, az 554–285–ös telefonszámon foglalhatnak. A jegypénztár 10–től 13 óráig és 18 órától az előadások kezdetéig tart nyitva.
*
A Szabadka Város Ifjúsági Irodája keretében működő Fiatal Szülők Klubja a Szociálisvédelmi Központtal együttműködve humanitárius gyűjtést szervez. Ruhát várnak gyerekek részére 16 éves korig, továbbá babaruhát, pelenkát, tisztálkodási szereket, valamint tartós élelmiszert: cukrot, étolajat, lisztet, sőt konzerveket, tartós tejet, rizst. Az adományokat csütörtökön és pénteken lehet átadni 16–tól 20 óráig az új városháza földszintjén a 6–os számú teremben.
*
A Szerelem második vérig című magyar filmet vetíti csütörtökön este 6 órától a szabadkai Lifka Art mozi. Az alkotás a 80–as évek legsikeresebb magyar tinédzserfilmje volt. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet jóvoltából a filmet ingyen tekinthetik meg az érdeklődők.
*
A Robinson Cruso című belga–francia animációs kalandfilmet vetíti a szabadkai Lifka Art mozi 17 órától. A filmben van egy csavar a jól ismert történeten: nem Robinson találja meg a tengerparton Pénteket, hanem Kedd, a papagáj fedezi fel Robinsont a víz szélén. A Deadpool című amerikai akciófilm 19 órától szerepel műsoron. A főszereplő, Ryan Reynolds egy szuper erős embert alakít. A fekete ötven árnyalata című vígjáték A szürke 50 árnyalatának a paródiája, amelyet a Horrorra akadva alkotói készítettek. A vetítés 21 órakor kezdődik a Lifka Art moziban. A belépő mindegyik vetítésre 200 dinárba kerül.
*
--vissza--Sport

*
A sportolói ösztöndíjakról szóló rendelet 7. szakasza alapján a magyarkanizsai polgármester február 4–én meghirdette a nyílt hirdetményt a 2016. évi sportolói ösztöndíjak odaítélésére. A magyarkanizsai községi költségvetésből idén 1 millió dinár összegben folyósítanak sportolói ösztöndíjakat. A felhívás megtalálható a magyarkanizsai önkormányzat világhálós hivatalos honlapján, a www.kanjiza.rs címen.
*
--vissza--Időjárás

*
Fokozatosan beborul az ég, az eső valószínűleg a reggeli órákban kezd esni, szerdán kiadós csapadékra van kilátás, ami elérheti akár a 20 millimétert is. A szél ugyancsak megerősödik. A hőmérséklet ma este 9 fok körül alakul, majd fokozatosan csökken. Reggel 8, holnap délelőtt 7, délután 6 fok várható.
*
--vissza--Szerdai műsorajánló

*
8.50 – 9.20 Színes reggel – tájékoztató magazin
*
12.01 – 13.00 Híradó; Nótaszó
*
13.00 – 15.00 Hírek; Radio Hot Top – magyar és nemzetközi slágerlista
*
15.00 – 15.55 Híradó; Körkép: Vajdasági magyar gazdaság– és térségfejlesztési pályázatok, 2. rész: mezőgazdasági pályázatok
*
16.25 – 18.00 A zene szárnyán – Dukai István zenés műsora; Hírek --vissza--Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2014