A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 89,6 MHz

 

 

kedd, 2014. szeptember 23-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása
Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg szeptember 23.-i, 15 órási híradónkat:

Hírek
Ma van a csillagászati ősz kezdete és a szeptemberi napéjegyenlőség napja. Ettől kezdve a Nap a Baktérítő felé távolodik az Egyenlítőtől, sugarai egyre laposabb szöget zárnak be a földtengellyel. Ezért az északi féltekén rövidülnek és hűlnek a nappalok, közelít a tél. A meteorológiai ősz Európában már szeptember elején beköszöntött.
*
Felújítják és áthelyezik eredeti helyére a Szentháromság szobrot – erről hozott határozatjavaslatot a szabadkai Városi Tanács mai ülésén, amelyet a képviselő–testület elé terjesztett elfogadásra. Az áthelyezésre a Magyar Nemzeti Tanács javaslata alapján kerül sor, a kivitelező pedig az Építésügyi Igazgatóság lesz. A tanácsnokok a mai ülésen javaslatot tettek továbbá a szabadkai egyetemisták ösztöndíjazására vonatkozó határozat módosítására is.
*
Tovább folytatják a sztrájkot az ügyvédek, mivel a tegnapi tárgyalás az igazságügyi miniszterrel eredménytelen volt. A szaktárca nem akarja elfogadni a közjegyzőkről és az ingatlanforgalomról szóló törvény módosítását. Csütörtökön ismét találkoznak a köztársasági kormány megbízott munkacsoportjával. Akkorra ismeretes lesz a kabinetnek a kért adócsökkentésre vonatkozó álláspontja –nyilatkozta Slobodan Šoškić, a belgrádi ügyvédi kamara elnöke.
*
A munkaügyi és szociális–védelmi minisztérium felhívására Szabadka Város azonnal reagált, s a Vöröskereszt Szabadkai Szervezetével együttműködve 15 ezer liternyi palackozott vizet sikerült eljuttatni az árvíz sújtotta Majdanpek és Kladovo településekre. Ebbe a térségbe Szabadkáról először juttattak segélyt – mondta el Miodrag Varo, a Vöröskereszt Szabadkai Szervezetének független szakmunkatársa. A humanitárius segély egy részére – 7 ezer liter vízre – az önkormányzat biztosította az eszközöket, míg a többit – mintegy 7.500 liter vizet – a vöröskereszt tartalékaiból továbbították. A vöröskereszt szakmunkatársa kihangsúlyozta, egyelőre nincs szükség arra, hogy a polgárok segítsenek. Jelenleg az a fázis tart, amelyben felmérik, hogy Kladovo és Majdanpek lakosainak mire van szükségük, de bizonyára további humanitárius csomagok érkeznek majd az árvíz sújtotta területekre.
*
A 21. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál versenyprogramjában ma 18 órától egy indiai marionett bábelőadást láthat a közönség a Gyermekszínházban, 20 órától pedig a Kosztolányi Dezső Színház színpadán az Oroszországból érkezett Ivanovo Bábszínház mutatja be Dečji album című előadását orosz nyelven. A kísérőrendezvények közül a színművészet területének kutatásával foglalkozó hatodik nemzetközi fórumra is sort kerítenek, amelynek az idei témája a gyerekek és az elektronika világának kapcsolata. A tanácskozást ma 15 órától szervezik meg a Patria szálló média központjában, ahol este fél 10–től a Kíváncsi vagyok! Ki az a Timothy John Byford? című filmet is bemutatják, a májusban elhunyt rendező tiszteletére, aki a fesztivál Kis herceg díját is elnyerte. A városközpontban pedig különböző kulturális programokkal készülnek a látogatóknak, amelyek 17 órától, 18 és 19 órától kezdődnek.
*
Holnap is folytatódnak a 21. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál versenyprogramjában szereplő előadások bemutatói. Az észtországi társulat a Pinokkió kalandjai című darabot mutatja be 10 órai kezdettel a Szabadkai Gyermekszínházban, majd 12 órától a Grúziai Ifjúsági és Bábszínház produkciója lesz látható a Jadran színpadán. A kísérőrendezvények közül pedig a Szabadegyetemen lévő Eurocinema mozi ajánlatát emelnénk ki, ami a Mirko nemirko című 2012–es film, a vetítés kezdési időpontja délelőtt 10 óra.
*
Az 53 magyar film elnevezésű rendezvénysorozat keretében, szeptember 22–e és 26–a között tizenhat vajdasági településen láthatnak az érdeklődők kiválóbbnál kiválóbb magyar filmeket. Szabadkán a vetítések szerdán kezdődnek a Lifka Sándor Art Moziban. Ezen a napon 18 órakor Szabó István Mephisto című filmjét láthatja a közönség, 20 órától pedig Fábri Zoltán Édes Anna című filmjét adják. 25–én, csütörtökön Gyarmathy Lívia Ismeri a Szandi mandit? című művét vetítik 18 órától, majd 20 órától Bódy Gábor Psyché című művét vetítik. Szeptember 26–án, pénteken 17 órakor, ugyancsak a Lifka Sándor Art Moziban, Jancsó Miklós Oldás és kötés című filmjét vetítik, 19 órától pedig Tarr Béla Sátántangó című filmjét láthatják majd az érdeklődők. A vetítésekre a belépés díjtalan.
*
Zentán, két magyar filmet is vetítenek szerdán az 53–ik filmhét jegyében. A Művelődési Házban 18 órai kezdettel Huszárik Zoltán: Csontváry – ját tekinthetik meg az érdeklődők. 20 órától pedig Fábri Zoltán: Az ötödik pecsét című filmet vetítik. Az est vendége Pörös Géza szerkesztő.
*
A Szabadkai Cukorbetegek Egyesülete A máj funkciója és a diabétesz címmel szervezi meg soron következő előadását, amelynek vendége dr Tucić Német Klára endokrinológus lesz. Az érdeklődőket holnap délután 17 órára várják az egyesület székházában, a Szabadegyetem első emeletén, a 213–as teremben. Az előadást megelőzően 16 órától tagfelvétel, valamint vércukorszint és vérnyomásmérés lesz.
*
A Szabadkai Közkórház adatai szerint az elmúlt héten a Vérátömlesztő osztály 197 véradótól 85 liter vért gyűjtött össze. Beretka Károly Martonosról 81–ik, és Ruža Stanković Szabadkáról ugyancsak 81–ik alkalommal adott vért, továbbá 12 új önkéntessel is bővült a véradók tábora. A terepi csoport csütörtökön a szabadkai csokoládégyárba látogat, ahol fél 8 és fél 10 között adható vér. Az önkéntes véradókat a kórház transzfúziós osztályán is fogadják, munkanapokon 7 és 10 óra között.
*
Doktor Reisinger János neves budapesti irodalomtörténész tart képvetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadást Vörösmarty Mihály és a Biblia tükrében. Az érdeklődőket a zentai Alkotóházba, szerdán 18 órára várják.
*
Holnap (szerdán) a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon zajló munkálatok miatt reggel 8–tól meghatározatlan ideig nem lesz áram, és emiatt a kar nem lesz elérhető sem interneten, sem telefonon.
*
Ma kerültek forgalomba az új 10 eurós bankjegyek, jelentette az Európai Központi Bank. Az új bankjegyeken több biztonsági elem is található, többek között egy görög mitológiai személyt ábrázoló hologram. A tavaly májusban forgalomba hozott új 5 eurós bankjegy után ez a második címlet amely újításon esett át.
*
Ha vasárnap a szerb fővárosban megtartják a büszkeségnapi felvonulást, a Belgrade Pride–ot, úgy a szerbiai Jelen Super Liga 7. fordulójának összes labdarúgó–mérkőzését elhalasztják. Könnyen megtörténhet, hogy a héten csak a szerdára kiírt Szerb Kupa tizenhatod–döntőjének találkozóit rendezik meg, a szerb bajnokság mérkőzéseit későbbre halasztják. Ezt az információt Vladimir Bulatović, a Super Liga igazgatója is megerősítette a szerbiai lapoknak, aki elmondta, hogy a 7. forduló sorsa teljes mértékben a büszkeségnapi felvonulástól függ.
*
Sport
*
Lengyelország nyerte a röplabda világbajnokságot. A lengyel válogatott a döntőben 3:1 arányban bizonyult jobbnak attól a brazil válogatottól, amely az előző 3 világbajnokságon egyeduralkodóként 3 aranyérmet szerzett. A varsói döntőt 65 ezer néző tekintette meg a helyszínen, ahol a lengyel röplabda válogatott története során másodszor lett világbajnok. Szerbia legjobbjai a 9. helyen zártak.
*
A Spartacus ökölvívói sikeresen szerepeltek a Kiskunhalason rendezett Testvérvárosok Kupáján. A torna legjobb fiatal ökölvívójának Veljko Gligorić–ot választották, a felnőttek között a legtechnikásabbnak Denis Memetović bizonyult, a legeredményesebb edző díját Tomislav Antelj érdemelte ki, az összesített pontversenyt pedig a Spartacus nyerte. A szabadkai ökölvívók közül hárman, Veljko és Aleksa Gligorić, valamint Szabó Flórián október 12–e és 26–a között a zágrábi ifjúsági Európa–bajnokságon lépnek szorítóba. --vissza--Időjárás
Holnap helyenként ködös lesz a reggel, majd napközben jobbára napos időre számíthatunk. A mérsékelt északnyugati szél délkeletire fordul. A hőmérséklet reggel 5 fokra süllyed, napközben 18 fokig emelkedik. --vissza--Szerdai műsorajánló

*
9.30 – 10.00: Keresztmetszet – Mi a közjegyző feladata? /ism./
*
10.08 – 11.50: HÉTKÖZNAPOK – RÁDIÓKLINIKA: Készítsük fel szervezetünket az őszre. Stúdióvendég Szabó Lili, természetgyógyász
*
13.05 – 14.50: Délidő – Csupa Kvíz
*
15.30 – 16.00: Alkotó – művelődési magazin: Vendégünk Urbán András, a Kosztolányi Színház igazgatója
*
16.08 – 18.00: Radio Hot Top – magyar és külföldi slágerlista
*
18.20 – 20.00: Ex–Yu Party – slágerek a Vardartól a Triglav csúcsáig --vissza--Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2014