A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 104,4 MHz

 

 

csütörtök, 2015. november 26-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása
Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg november 26.-i, 15 órai híradónkat:

Hírek

*
A Vajdasági Magyar Szövetség tegnap délután folytatta le a fegyelmi eljárást azon kilenc szabadkai képviselő–testületi tanácsnoka ellen, akik létrehozták a Magyar Mozgalom platformját. Hogy pontosan milyen döntés született, azt az érintettekkel sem közölték, postán keresztül, utólag értesítik majd őket. Dévavári Zoltán a vajdaság Mának azt nyilatkozta, hogy a kilenc beidézett az írásban történő védekezés mellett döntött, s mindannyian átadták azt a dokumentumot, amelyben leírták azt, hogy a VMSZ statútumával miért nem ellentétes a platform megalakulása, miért tartják az ellenük indított fegyelmi eljárást megalapozatlannak, s azt is megírták, hogy miért került sor a platform létrehozására. A platform megalakítását közvetlenül az váltotta ki, hogy a VMSZ frakcióvezető–helyettese senkivel sem egyeztetve, önkényesen, az ő nevükben is beadott a szabadkai városi képviselő–testületnek egy, amint fogalmaznak, ezer sebből vérző beadványt, amelyet a frakció ülésen végül csak hosszas huzavona után adtak nekik is oda. Akkor derült ki, hogy az eredetileg öt szakaszból álló beadvány formailag és jogilag is teljesen rossz, egyenesen dilettáns megfogalmazás volt, aminek következtében összesen nyolc módosító beadványt voltak kénytelenek az úgymond "saját" beadványunkra előterjeszteni. Mint ismeretes, a beadványnak az lett volna a célja, hogy megbuktassa Maglai Jenő polgármestert.
*
A gazdák képviselői tegnap délben átadták követeléseiket a minisztériumban. Követelik a földtörvény tervezetének a visszavonását, illetve a miniszter távozását. A gazdák társulásának elnöke ugyanakkor azt állítja, hogy továbbra is korlátozzák a vajdasági gazdák mozgásszabadságát, a rendőri ellenőrzés odáig fajult, hogy több helyen ki sem engedik őket traktoraikkal a saját udvarukból. Miroslav Kiš szerint a miniszter asszony hiába mondja, hogy hajlandó velük tárgyalni, ha nem válaszol a megkeresésükre sem.
*
Szerbiai tárgyalni fog az Európai Bizottsággal, s kérni fogja, hogy hosszabbítsák meg a határidőt arra vonatkozóan, hogy a külföldiek ugyanazokkal a feltételekkel vásárolhassanak földeket az országban, mint a szerbiai állampolgárok, közölte Snežana Bogosavljević Bošković földművelésügyi és környezetvédelmi miniszter. Hangsúlyozta, a termőföldről szóló törvény módosításai és kiegészítései nem a külföldieknek történő földeladással foglalkoznak, hanem a kistermelőkkel. A miniszter arra is rámutatott, hogy azok a mezőgazdasági egyesületek, amelyek a tiltakozásokat szervezik Vajdaságban, részt vettek a törvény kidolgozásában, illetve átadták észrevételeiket, amelyeknek nagy részét el is fogadták. Elmondása szerint az egyik oka annak, hogy a törvénnyel előirányozzák, hogy az állami földek harminc százalékát bérbe adják harminc évre beruházási tervekkel rendelkező jogi személyeknek, az, hogy alacsony a beruházások száma a mezőgazdaságban. "Gyors fejlődésre van szükségünk ezen a téren. A másik oka az, hogy nagyon sok kihasználatlan vagy nem kellőképpen kihasznált földterületünk van”, közölte a miniszter. Arra az észrevételre, hogy Vajdaságban erről nincs szó, a miniszter elmondta, "a törvények nem vonatkozhatnak csak Vajdaságra”. Kiemelte, az önkormányzatok döntenek majd arról, hogy a beruházó megkapja–e az állami földterületet, szemügyre veszik majd, hogy a beruházási vagy az üzleti terv összhangban lesz–e az önkormányzat szükségleteivel, s különösen figyelnek majd arra, hogy mennyire terveznek együttműködni a helyi gazdákkal, illetve nyitnak–e új munkahelyeket. Snežana Bogosavljević Bošković elmondta, nem számít arra, hogy a legerősebb hatalmon lévő párt, a Szerb Haladó Párt képviselői kritizálják majd a törvényt a szkupstinában, de nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy módosításokkal változtatnak rajta.
*
A Vajdasági Szociáldemokrata Liga Szabadkai Városi Szervezete minden olyen kezdeményezést támogat, amely a mezőgazdasági földterületekről szóló törvény módosítását ellenzi, különösen azt a részt, amely arról szól, hogy a helyi önkormányzatok területetein lévő földek 30 százalékát kizárólag egy bérlő kaphatja meg – áll a Párt által a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. A Liga hónapok óta harcol a törvénytervezet visszavonásáért, mert az hatalmas károkat okozhat a kisvállalkozóknak – áll a közleményben, amelyben arra kérik a város képviselőit, hogy támogassák a földműveseket a törekvéseikben és egy rendkívüli ülést is tartsanak a témával kapcsolatban.
*
Holnap Szabadkán megnyílik a Magyar Nemzeti Kereskedőház Szabadkai Regionális Képviselete. Ebből az alkalomból alkalmi ünnepséget tartanak péntek délelőtt a Magyar Főkonzulátuson. Beszédet mond Pintér Attila nagykövet, doktor Bbaity János főkonzul, Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, Ducsai–Oláh Zsanett a Kereskedőház vezérigazgatója, Skapinyecz Péter, a Közép–európai kereskedelemfejlesztési Hálózat igazgatója és doktor Nagy Imre, a VMSZ gazdaságfejlesztési stratégiájának koordinátora.
*
Szabadka Város költségvetésének módosításáról és kiegészítéséről hozott határozatjavaslatot a Városi Tanács ma reggel megtartott ülésén. A javaslatot a Városi képviselő–testület elé terjesztették elfogadásra. A tanácstagok döntöttek a város tulajdonában lévő ingatlanok bérbeadásáról is. A Parking Komunális Közvállalatnak, illetve a Pénzügyminisztérium szabadkai adóhivatalának bocsátanak rendelkezésére üzlethelyiségeket.
*
A Fogyatékkal Élők Hete címmel szervez rendezvénysorozatot hétfőtől a Kolevka Gyermekotthon a Város és a Szabadkai Sportszövetség támogatásával. Pénteken délelőtt film maraton kezdődik a Szabadegyetemen, 19 órától Boris Hrnyak a Kolevka napközijének képzőművészeti tárlatát nyitja meg Mile Tasić szintén a Szabadegyetemen. Hétfőn 16 óra 30–tól az Újvárosházán a helyes táplálkozásról szól hallgatóságához Tanya Borenović és Dobai István a Caritas elnöke ismerteti a szervezet munkáját. Kedden a Sonja Marinković Általános Iskolában a fogyatékkal élők iskolai segítségéről tartanak előadást 13 órakor, majd a Majsai úti Általános Iskolában a Spartakus Hegymászó Klub műhelyfoglalkozást tart. Szerdán 19 órakor kezdődik a programsorozat központi rendezvénye a Városháza dísztermében, amikor is fellépnek a Kolevka védencei, a Dositelj Obradović Iskolaközpont és a Kolevka Napközijének diákjai. Csütörtökön és pénteken kerekasztal beszélgetéseket szerveznek a fogyatékkal élőket tömörítő szervezetek többek között a Szabadegyetemen és az Újvárosházán.
*
A városháza tövében folyó munkálatok ellenére is zavartalanul működik és a szokásos munkaidejében dolgozik a gyógyszertár. A Gyógyszertárak vezetősége a polgárok megértését kéri, amiért nehezebben lehet megközelíteni a bejáratot. A munkálatok tervek szerint februárig tartanak.
*
Lábemlékek címmel nyílik meg Kincses Endre, vajdasági születésű, jelenleg Pécsett tanuló tervező–grafikus kiállítása holnap a szabadkai Klein house–ban. A tárlat 19 órától várja az érdeklődőket.
*
Ebben az évben 9. alkalommal szervezik meg az Irodalmi Kiš–ernyőt a Városi Könyvtár olvasótermében, a Danilo Kiš költészetének szentelt tanácskozást. Pénteken délelőtt 10 órai kezdettel Feljegyzések a lapon címmel kezdődik művelődési program. Szabadka neves szülötte költészetét egyebek mellett Minja Peković, Kristina Jakovljević, és Dimitrije Dinić tolmácsolja, a műveket Suzana Vuković válogatta össze. A kerekasztal–beszélgetés 11 órakor kezdődik, Bozsik Péter – Ex Simposion szerkesztő, Gojko Božović kritikus, Đorđe Kuburić szabadkai költő, Srđan Tešin író, újságíró részvételével. A hagyományokhoz híven ebben az évben is a Kiš–ernyő szerkesztői Tolnai Ottó és Boško Krstić írók. A rendezvény 13 órakor Danilo Kiš szobrának koszorúzásával zárul.
*
A Lifka Sándor Art Moziban a következő egy héten át A kis herceg című francia animációs filmet vetítik 17 órától. 19–től a Steve Jobsról forgatott életrajzi filmet láthatják az érdeklődők. 21 órától pedig Az éhezők viadala, a kiválasztott című film 2. részét tűzték műsorra.
*
A szabadkai Belügyi Titkárság megtalálta azt a 21 éves szabadkai fiatalembert, aki a gyanú szerint november eleje óta hét alkalommal támadott meg nőket, és ellopta a táskájukat. A gyanú szerint a Zorka helyi közösség területén, valamint az Ócskapiac környékén lopta el a táskákat, amelyeket eldobott azok után, hogy kivette belőlük a pénzt. A rendőrség a táskákat megtalálta és visszajuttatta tulajdonosaiknak. A fiatalember ellen bűnvádi feljelentést tettek a szabadkai Alapfokú Bíróságon.
*
--vissza--Időjárás

*
Holnap is folytatódik a borult idő. Hajnalban minusz 2 fok várható, délután plusz 4 celsius. Hószállingózás, eső, havas eső továbbra is előfordulhat.
*
--vissza--Pénteki műsorajánló

*
8.50 – 9.20 Színes reggel – tájékoztató magazin
*
12.01 – 13.00 Híradó; Népzene
*
13.00 – 15.00 Hírek; 47. éves a Szabadkai Rádió – kontaktműsor
*
15.00 – 15.55 Híradó; Szabadidő: 32. Nemzetközi Kisállat Kiállítás Szabadkán
*
16.25 – 18.00 Antikvárium – Pintér Ferenc zenés műsora; Híre --vissza--Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2014