A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 89,6 MHz

 

 

péntek, 2014. oktober 17-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása
Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg oktober 17.-i, 15 órási híradónkat:

Hírek

*
Drágul a gáz novembertől. A Szerbiai Energetikai Ügynökség jóváhagyta a földgáz árának 3 egész 3 tized, illetve 3 egész 6 tized százalékos emelését a dollár erősödése miatt. A háztartások november 15–étől a gáz köbméteréért 49 dinárt fizetnek majd hozzáadott értékadó nélkül, a többi felhasználó pedig november elsejétől 45 dinárt. Szerbiában a háztartások 10 százaléka használja ezt az energiahordozót. A tavalyi átlagfogyasztás 873 köbméter volt, ezért a mennyiségért az áremelés után 47 ezer dinárt kell majd fizetni.
*
Már novembertől csökkenek a nyugdíjak és az állami bérek – jelentette ki Dušan Vujović pénzügyminiszter. A kormány jövő héten felülvizsgálja a költségvetést és továbbküldi azt a parlament elé. Kedden nyilvánosságra hozzák azt a szabályzatot is, ami a bejelentett fizetés– és nyugdíjcsökkentésre vonatkozik. Problémát jelent még, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilváníthatja a szolidáris adóra vonatkozó törvényt, amivel jelenleg a munkaadók egyenlőtlen kritériumok alapján különböztetik meg a munkásokat. A nyugdíjas szervezetek is felháborodásuknak adtak hangot, mert a tartós nyugdíjcsökkentéssel a jogaikat sértik. Dušan Vujović pénzügyminiszter a Blic napilapnak kijelentette: olyan javaslatot készít elő a fizetések és nyugdíjak csökkentéséről, amit az Alkotmánybíróság nem tud majd felülbírálni.
*
A tanügyi dolgozók szakszervezetei október 22–re egynapos sztrájkot hirdetnek. Az országos munkabeszüntetést a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezete is támogatja. Megértjük az ország nehéz helyzetét, de akkor sem fogadható el, hogy egyeztetések nélkül megvonják a tanügyi dolgozók bizonyos juttatásait. Cseslyár Kis Otília, a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezetének szabadkai tagja ismertette továbbá az oktatásügyben felmerülő városi problémákat is: a szakszervezet nehezményezi, hogy Maglai Jenő polgármester elutasította a tanügyi dolgozók útiköltség–korrekciójának visszamenőleges kifizetését. Amennyiben nem történik változás az önkormányzat részéről, a szakszervezet kénytelen lesz a bírósághoz fordulni – tette hozzá Cseslyár.
*
Új és modern fűtési szerelvényeket kapott öt szabadkai általános iskola, köztük a Kizúr István Általános Iskola is. Az oktatási intézmény gázművesítése során elhelyezett szerelvényeket Maglai Jenő, Szabadka Város polgármestere is megtekintette ma délelőtt. Mint azt a helyszínen elmondta: Szabadka Város és a Gázművek Kommunális Közvállalat együttműködési megállapodásának köszönhetően valósult meg a projektum. A Gázművek 18 millió dinárral, az Önkormányzat pedig 4 millió dinárral járult hozzá a munkálatok elvégzéséhez. Az új fűtési módszer által próbálják majd a költségvetést tehermentesíteni, hiszen reálisan nézve a tavalyi évben az öt iskolában összesen 16 millió dinárt költött a város a fűtésre. Az idei évben várhatóan a felére csökken ez az összeg, azaz mintegy 8 millió dinárt sikerül megtakarítani, ezáltal pedig két fűtési idény alatt megtérül a teljes beruházás, amit elvégeztek ezekben az iskolákban.
*
Az Oromhegyesen található csákó–halmi emlékműre, Magyarkanizsa község legmagasabb pontjára, ma új táblát helyeztek el a magyarkanizsai önkormányzat képviselő, és ezzel elkezdődött a községnapi programsorozat. Azon a táblán, amit idén helyeztek el, az 1240–es évszám szerepel, amikor az akkori Cnesa elnevezésű város a Pannonhalmi apátsághoz tartozott. A községnapi ünnepség keretében vasárnap Magyarkanizsa kezdeténél, a Halász téren koszorúznak majd, utána pedig a Dobó Tihamér képtárban Baráth Ferenc, Magyarkanizsa díszpolgárának plakát– és grafikai munkáit tekinthetik meg a művészetkedvelők. A vasárnapi program fénypontja a Szabadkai filharmónia kamarazenekarának koncertje lesz, akikkel ezúttal a magyarkaizsai Sanja Tomisić is fellép. A községnapi ünnepséget hétfőn zárják, amikor a községi elismeréseket osztják ki a Községi Képviselő–testület ünnepi ülésén.
*
Zentán a közeljövőben hosszú hónapok tárgyalásainak eredménye fog beérni. Várhatóan fél év múlva hivatalosan is bejelentik majd a termelést a magyarországi Tisza Cipő Csoport vajdasági üzemében, amely a svéd Volvo és az amerikai LEAR Co. megbízásából a legújabb autómodellekbe kerülő, úgynevezett kábelkorbácsok gyártásával foglalkozik majd. Miroslav Vasin, a gazdasági, foglalkoztatásügyi és nemek egyenjogúságáért felelős tartományi titkár azért látogatott el ma (pénteken) a vállalatba, hogy egyeztessen a vezetőséggel a tartományi támogatásokról. A gyár első lépésben 100 munkást foglalkoztat. Miroslav Vasin azt is hozzátette: reméli a tartományi támogatások nagyban hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a külföldi befektetők lendületet kapjanak. Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere örömét fejezte ki az esemény kapcsán, hogy rövid idő alatt több olyan esemény is történt Zentán, amely munkahelyteremtéssel, és az egzisztencia növelésével járhat. Gladinetz András, a Tisza Cipő Zrt. gyártási felelőse mindehhez azt fűzte hozzá: egyelőre fejlesztési fázisban vannak, de a tervek szerint külső megrendelők részére dolgoznak majd, és a hivatalos megnyitót várhatóan fél év múlva jelentik be.
*
Szerbia valamennyi borvidékéről tíz borlovagrend képviselői és több egyetemi tanár van jelen azon a kétnapos szemináriumon, amelynek témája a borturizmus fejlesztése, és amelyet a hajdújárási Borkastélyban tartanak. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a borászatnak jók a lehetőségei a fejlődésre, de ehhez szervezettebben kellene hozzáállni, és szorosabb összefogásra van szükség. Az idei évet értékelve elhangzott, hogy a csapadékos idő nem kedvezett a szőlőtermesztésnek, elhatalmasodtak a gombabetegségek, emiatt 40 százalékkal csökkent a termés mennyisége és a minőség is romlott.
*
Szabadka Város ingyenes jogsegély–nyújtást szervezett a földművesek, a földtulajdonosok részére, akik a mezőgazdasági tevékenység után kötelesek fizetni a nyugdíj– és egészségbiztosítási járulékot. Ezt a munkát két jogász végzi volontőrként. A Városháza 224/II–es irodájában hétfőtől csütörtökig 12 és 14, pénteken 8–tól 14 óráig fogadják az feleket a jogsegélyt nyújtók. Hétfőtől csütörtökig naponta két kültelepülést keresnek fel, itt 9 és 11 óra között van fogadás. A jövő heti beosztás: Hétfőn 9–től 11 óráig Kisboszniában és Tavankúton, kedden Verušićon és Hajdújáráson, szerdán Királyhalmon és Višnjevacon, csütörtökön pedig Békován és Csantavéren várják a földműveseket a helyi közösségek irodáiban.
*
Rádiónk két külmunkatársa, Varga Zsuzsanna és Pópity Attila is díjat nyert az Interetno fesztivál képekben elnevezésű fotópályázaton. Nyolc fotós összesen 48 alkotást küldött be, amelyből 22–t állítottak ki a Népkör Oláh Sándor körgalériájában. Az Interetno fesztivál képekben témában Csákány Lóránt első, Kovács Flórián második, Zdenko Šticki harmadik helyezést ért el. Szabad témában Marina Krstić fotója kapta az első helyezést, Csákány Lóránt lett a második, míg Pópity Attila fényképe harmadik díjban részesült. A zsűri különdíját Varga Zsuzsanna érdemelte ki, a facebookos szavazás alapján a közönség kedvence pedig Kovács Flórián fotója lett.
*
A 10. Kids Fest–et, azaz a Gyermek Filmfesztivált október 16–a és 22–e között rendezik meg Szabadkán, a Szabadegyetemen lévő Eurocinema moziban. A rendezvény keretében holnap 11 órától az Erneszt és Szebasztián című, francia–belga animációs rajzfilmet, majd 17 órától a Hangya fiú című, dán kalandfilmet láthatja a közönség. Másnap, azaz vasárnap pedig a Solana és Ludvig című, norvég családi animációt és az Olsen bandája című, dán animációs rajzfilmet adják. Az előbbit 11 órától az utóbbit pedig 17 órától, szerb nyelvű szinkronnal. A műsortervről és a jegyrendelésről bővebb tájékoztatás az 554–600–as telefonszámon kapható.
*
Díjmentes jogi tanácsadást tesz lehetővé tagjai számára a szabadkai Nyugdíjas Egyesület. A jogász péntekenként 8–tól 10 óráig fogadja az érdeklődőket.
*
--vissza--Sport

*
Sikeresen rajtolt a Spartacus férfi röplabda együttese az első ligában. A tavaly még szuperligás szabadkaiak felfiatalított csapattal indultak a pontvadászatban, az első forduló elhalasztott mérkőzésén tegnap este Valjevoban nagy küzdelem után 3:1–re nyertek a vendéglátók ellen. A Spartacus női csapatának ma kellett volna rajtolnia a Superligában, de a szabadkai lányok most Törökországban játszanak egy rangos, erős nemzetközi mezőnyt felvonultató tornán. Az első meccsüket megnyerték a csoportban, még egy csoportmérkőzést játszanak ma, majd vasárnap kerül sor a helyosztőkra.
*
--vissza--Időjárás

*
A hétvégén mindenütt megszűnik a csapadék, és ismét a napsütés kerül előtérbe, bár időnként még kisebb felhők zavarhatják a napos időszakokat. A csúcshőmérséklet 20 fok körül alakul.
*
--vissza--Hétvégi és hétfői műsorajánló

*
Szabadkai Rádió Október 18., szombat
*
09.15 – 11.00: Piknik – hétvégi szórakoztató magazin: bemutatjuk dr. Sági Zoltán: A kötődés hálói című új könyvét
*
12.10 – 17.00: Ifjúsági sáv – benne: 12.10 – 13.00: Radio Hot Top – nemzetközi slágerlista 13.00 – 14.50: Turmix – szórakoztató ifjúsági talk–show 15.25 – 17.00: Fiatalokról Fiataloknak – ifjúsági műsor: beszélgetés Búbos Dáviddal, aki vándorserleget kapott az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokon
*
17.00: A rock mesterei – Pintér Ferenc zenés műsora
*
18.10: Húzd rá, prímás! – lakodalmas szombat este
*
Október 19., vasárnap
*
08.00: Térerő – a határon túli magyar rádióstúdiók közös műsora ezúttal Lendváról jelentkezik
*
09.10 – 11.00: A zene szárnyán – Dukai István műsora
*
11.00: Faluműsor – folytatódik az ingyenes jogsegélynyújtás; időszerű növényvédelmi tanácsok
*
13.00: Szól a nóta, száll az üzenet – hallgatóink zenés üdvözletei
*
Közben: 15.08: Vasárnapi ajándék – Kalmár Zsuzsanna színművész szaval, 1. rész 15.20: Vándorbot – honismereti szemle: 100 éves a Zentai Városháza, 2.rész
*
19.00 – 00.00: Vasárnapi vigadó – kívánságműsor Piuković Norberttel
*
Szabadkai Rádió: hétfő, október 20.
*
09.30 – 10.00: Körkép – Magukra hagyottak: beszélgetés Péter Ferenc és Vágó Kriszta színművészekkel, az előadás szereplőivel /ism./
*
10.08 – 11.50: Hétköznapok: Start! – sportműsor: diáksport – körzeti úszóbajnokságot rendeztek Szabadkán; Európa–bajnoki női labdarúgó selejtező zajlik városunkban; hétvégi sportösszefoglaló
*
13.08 – 14.50: Lemezparádé – a műsor, melyben csak a zene számít
*
15.30 – 16.00: Riportermikrofon – megtartották a Belgrádban élő magyarok első találkozóját
*
16.08 – 18.00: Csevegő délután: Provokatív – nem csak nőknek
*
18.20 – 20.00: Szól a zene – szórakoztató műsor --vissza--Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2014