A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 89,6 MHz

 

 

péntek, 2014. július 25-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása
Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg július 25.-i, 15 órási híradónkat:

Hírek

*
A Horgos melletti Domus Pacis, Ferences Lelkigyakorlatos és Közösségi Ház búcsúját és a ferences lelkinapot szombaton rendezik meg. A nap vendége Böjte Csaba, ferences szerzetes. Az ünnepség a 9 óra 30 perckor kezdődik magyar nyelvű búcsús misével. A mise végén a Domus Pacis felújított részét áldják meg, 10 óra 30 perckor pedig horvát nyelvű szentmisét mutat be a horvát ferences rendtartomány tartományfőnöke és annak képviselője.
*
A szabadkai hívek is találkozhatnak holnap Böjte atyával. A ferences szerzetes a Szent György templomban tart misét szombaton 18 órakor. A szertartás keretében egy vendég énekkar is fellép.
*
Ma (pénteken) ér véget a 21. Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál. A legjobb filmnek járó Arany Torony–díját, az orosz Leviatán című film kapta. A legjobb rendezőnek járó Palicsi Torony–díjat pedig Ditrih Brugeman érdemelte ki a Kereszt Állomásai című német–francia koprodukcióért. A nemzetközi zsűri különdíját a Turista című svéd film kapta. A párhuzamok és ütközések programsorozatban a díjazottak között szerepelnek az ukrán Törzs és az észt Free Range című alkotások. Radoslav Zelenović fesztiváligazgató elégedett az idei programmal, és külön kiemelte, hogy a nehéz pénzügyi helyzetben is sikerült megtartani a fesztivál színvonalát, valamint külön öröm, hogy egyre több a visszatérő alkotó is.
*
Öt évre szóló, megújított működési engedélyt kapott a tartománytól a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, illetve szeptembertől óvodai mesterképzés is indul az intézmény falain belül – tudtuk meg Takács Mártától, a Kar dékánjától, aki elmondta azt is, hogy az elmúlt két évben nem volt példa arra, hogy a második felvételiző körre maradjanak betöltetlen helyek, idén azonban ez megtörtént. A tanítói szakon például 12 önköltséges hely maradt, az óvodapedagógus szakon pedig 5 önköltséges és 5 állami költségvetésű hely, amire szeptember 1–jén és 2–án lehet majd jelentkezni. Szó esett továbbá arról is, hogy idén összesen 55 hallgató iratkozhat be a Kar mesterképzésére: tanítói–mester szakon 40 hallgató, óvodapedagógus–mester szakon pedig 15 hallgató tanulhat tovább. A tanintézmény épületében folytatódnak a felújítási munkálatok is – tette hozzá a dékánasszony. A tetőtérben ugyanis a nyári hónapokban kerül kialakításra két tanári szoba és néhány olyan helyiség, amit a Kar hallgatói és munkatársai is igénybe vehetnek majd, illetve egy lift beüzemeltetésére is sor kerül, ami már régi hiányosság az épületben. Ezekre a munkálatokra az anyagi forrást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Szabadka Város Önkormányzata biztosította.
*
A szabadkai Zsinagóga külső és belső helyreállításának tervdokumentációja elkészítésére hirdetett meg közbeszerzési pályázatot az önkormányzat. Ezeknek a terveknek az elkészítésével tulajdonképpen teljessé válik a védelem alatt álló, és Európa egyik legveszélyeztetettebb műemléke felújításának teljes tervdokumentációja. A szóban forgó tervek nélkülözhetetlenek a zsinagóga beltere tatarozásának megkezdéséhez, amelyre a magyar kormány 300 ezer eurós támogatást hagyott jóvá. A zsinagóga adaptációja során eddig elvégezték a keleti homlokzat felújítását, a nyugati homlokzat tatarozása pedig vége felé közeledik. Ennek egyik éke az a vitrázs, amelynek felújítását a zombori Stanišić műteremben végezték el. Annak ellenére, hogy a Zsinagóga építőhely, folyamatosan látogatják. Idén mintegy 7.000 turista tekintette meg a műemléképületet, akik a világ valamennyi tájáról érkeztek.
*
Dr Nenad Ivanišević, a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Minisztérium nemzetközi kapcsolatokkal megbízott államtitkára és Milimir Vujadinović, a Városi Tanács szociális–védelemmel megbízott tagja ma (pénteken) ellátogatott az Autista Személyeket Segítő Szabadkai Egyesületbe. A köztársasági költségvetés módosítását követően azt tervezik, hogy a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Minisztérium társfinanszírozó legyen egy szenzoros szoba kialakításában az Autistákat Segítő Egyesület részére, amelyre 300 ezer dinárt különítenek majd el – jelentette ki a helyszínen dr Nenad Ivanišević. A szabadkai önkormányzat mintegy 300 ezer dinárral támogatta ezidáig az Autistákat Segítő Egyesületet – emlékeztetett Vujadinović.
*
Zentán 15 és 35 év közötti nők számára indított önvédelmi tanfolyamot a Támogatás Polgárok elnevezésű egyesület. A tanfolyamot a November 11–e iskolában tartják és húszan vesznek részt rajta. A programot a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemek Közötti Egyenjogúsággal Foglalkozó Titkárság támogatja, mivel a statisztikai adatok szerint Szerbiában minden második nő valamilyen erőszak áldozatává válik.
*
Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma a Balassi Intézettel közösen nyílt pályázatot hirdet a 2014/2015–ös tanévben a magyarországi felsőoktatási intézmények magyar állami ösztöndíjjal támogatott doktori képzésében történő részvételre azon szerb állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára, akik a 2014. évi doktori felvételi eljárásban nappali munkarendű képzésre jelentkeztek és a felsőoktatási intézmény rangsorolása alapján az önköltséges PhD/DLA képzésre kerültek besorolásra. A pályázatok személyes benyújtásának és postai úton történő beérkezésének határideje augusztus 18–a. Pályázni a Szabadkai CMH Irodában beszerezhető, és az Internetről a www.balassi–intezet.hu valamint a www.cmh.org.rs oldalról is letölthető pályázati adatlapon lehet a szükséges dokumentumok, igazolások csatolásával,valamint a pályázati kiírás teljes szövege is itt található meg.
*
A Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat értesíti a fogyasztókat, hogy az ivóvízhálózat tisztítása miatt hétfőtől péntekig zavaros lehet a csapokból folyó víz és csökkenhet a nyomás is Palicson és Radanovácon az éjszakai órákban, valamint csütörtökön és pénteken napközben is.
*
--vissza--Sport

*
Ma (pénteken) játsszák a palicsi nemzetközi női tenisztornán a negyeddöntőket. A legjobb nyolc közé hat kiemelt jutott, köztük a világranglistán legjobban helyezettek, akik ma még az irányított párosítás miatt nem kerültek össze. Az első kiemelt magyar Bukta Ágnes a bosnyák Ema Burgić, a negyedik kiemelt és egyetlen versenyben maradt szerb versenyző, Barbara Bonić a hatodik kiemelt román Irina Maria Bara ellen játszik. Amennyiben győznek, holnap ők játsszák az egyik elődöntőt. A negyeddöntő mérkőzéseit 10 órától játsszák Palicson, délután – várhatóan 15 óra körül – a párosok döntőjére kerül sor. Itt egy makedón–ukrán és egy román kettős vív meg a tornagyőzelemért.
*
--vissza--Időjárás

*
Holnap (szombaton) egy–két fokkal tovább melegszik a levegő, várhatóan több órára kisüt a Nap, viszont a délutáni, kora esti órákban szórványosan ismét kialakulhat zápor és zivatar. Vasárnap is nyári időre van kilátás, de ezen a napon már többfelé kell számítani csapadékra. Hevesebb zivatarok is lehetnek jégeső, felhőszakadás és szélvihar kíséretében. A hétvégén 33 fok körüli értékeket mérhetünk.
*
--vissza--Hétvégi és hétfői műsorajánló

*
Szabadkai Rádió
*
Július 26., szombat
*
9.15 – 11.00 Piknik – hétvégi szórakoztató magazin /ism./
*
12.10 – 17.00 Ifjúsági sáv. Benne: 12.10 – 13.00 Radio Hot Top – nemzetközi slágerlista 13.00 – 14.50 Turmix – szórakoztató ifjúsági talk–show 15.25 – 17.00 Fiatalokról fiataloknak – ifjúsági műsor
*
17.00 – A rock mesterei – Pintér Ferenc zenés műsora
*
18.10 – Húzd rá prímás – lakodalmas szombat este
*
Július 27., vasárnap
*
8.00 Térerő – a külhoni magyar rádióstúdiók közös műsora /ism./
*
9.10 – 11.00 A zene szárnyán – Dukai István műsora
*
11.00 Faluműsor: Befejeződött az aratás;A tartomány is támogatja a csatornahálózat tisztítását, karbantartását; Mi újság a jószág– és terménypiacon?
*
13.00 Szól a nóta száll az üzenet – hallgatóink zenés üdvözletei
*
közben: 15.05 Vasárnapi ajándék – Csernik Árpád: Borban a vigasság /ism./ 15.15 Vándorbot – honismereti szemle: Magyar vitrin – hungarikumokról: A Gércei alginit – amitől már az ősemberek dinnyéi is nagyra nőttek
*
Július 28., hétfő
*
9.30 – 10.00: Civil fórum – vélemények szabadon: A kormány új intézkedéseiről. Vendégek Újhelyi Lukács és Miskolci József /ism./
*
10.00 – 11.50: Nyáridő : Befejeződött a Palics Open nemzetközi Női Tenisztorna; Sikeres a Spartacus vízilabdaklub nyári úszótanfolyama
*
13.08 – 14.50: Lemezparádé – a műsor, melyben csak a zene számít – válogatás a 2014–es év slágereiből
*
15.30 – 16.00: Múltidéző – 100 évvel ezelőtt tört ki az első világháború
*
16.08 – 18.00: Csevegő délután: Provokatív – nem csak nőknek
*
18.20 – 20.00: Szól a zene – szórakoztató műsor --vissza--Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2005