A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 89,6 MHz

 

 

péntek, 2015. oktober 9-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása
Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg oktober 9.-i, 15 órai híradónkat:

Hírek
A Művelődési és Tájékoztatási Minisztériumnak nincs ellenvetése azzal kapcsolatban, hogy harmadszor is kiírják a pályázatot a Szabadkai Rádió Közvállalat nyilvános árverésen történő eladására. Erről írásban értesítette Rádiónkat a minisztérium tájékoztatási ügyekkel megbízott államtitkára. Az értesítésben áll az is, hogy nem a minisztériumtól függ, kiírják–e, és milyen feltételekkel a pályázatot, hanem a Privatizációs Ügynökség dönt minderről. A Szabadkai Rádió eladásának harmadik körét – amennyiben erre sor kerül – valószínűleg gyorsított eljárásban bonyolítják le.
*
Sikeres volt a Szabadkai Mezőgazdasági Fejlesztési Alap hitelpályázata, szőlő– és gyümölcstelepítéshez szaporítóanyag, valamint termőföld vásárlására igényelhettek kölcsönt a bejegyzett gazdaságok. Több mint harminc pályázat érkezett be, ebből 19 felelt meg a feltételeknek, ennyien nyertek el valamivel több mint 20 millió dinár hiteleszközt terveik megvalósítására. A kölcsönök visszafizetési határideje 4 év, egy éves türelmi időszakkal.
*
Állami tulajdonban lévő földek árverés útján történő bérbeadására kerül sor a jövő héten Szabadkán. Összesen kétezer hektár termőföldre, legelőre lehet majd licitálni kedden és szerdán, amikor sor kerül az árverésre. A felkínált területek felére lesz érdeklődő – hallottuk az illetékes városi szakszolgálatban –, mivel ezek szántók és jobb legelők, mintegy ezer hektár bérlő nélkül marad, ugyanis kisebb és természetvédelem alatt álló parcellák is kerülnek kalapács alá.
*
Jövőre lejár azoknak az állami földeknek a bérleti szerződése, amelyeket 3 évre kötöttek meg. Ezek között vannak az előjog alapján bérelt területek is, amelyeket a jószágtartók használnak. Az állattenyésztők, a mennyiben továbbra is bérelni szeretnék az állami tulajdonban lévő termőföldeket, akkor ezt már most igényelniük kell. Az igénylések beadásának határideje október 30–án jár le, ezért az illetékes városi szakszolgálat felhívja a jószágtenyésztők figyelmét, hogy ne feledkezzenek meg az igénylések beadásáról és idejében töltsék ki, juttassák el a kormányszervekhez a dokumentumokat. A kérelmek kitöltésében és az ügyintézésben a városi mezőgazdasági szakszolgálat segítséget nyújt a jószágtenyésztőknek.
*
Október 10–e, Szabadka fasizmus alóli felszabadulásának évfordulóján díszülést tart a városi képviselő–testület délelőtt fél 10–kor. Ezt követően fél 11–kor a Fasizmus áldozatainak emlékművénél koszorúzást tartanak, majd fél 12–kor a kiserdei Pravoszláv temetőben, a Vörös Hadsereg elesett katonáinak emlékművénél helyezik el a kegyelet virágait.
*
Polgárok gyűlését tartanak holnap a Makkhetesen. A helyi közösség új vezetése beszél majd elképzeléseiről, fejlesztési céljairól, elsősorban az infrastruktúra kiépítéséről. A gyűlésre meghívták Maglai Jenő polgármestert, Ilija Maravićot, a városi képviselő testület elnökét, Blau Pétert, a városépítési igazgatóság elnökét, Ilija Markovot, a Telekom koordinátorát, Aleksandar Aleksićet, a Subotica–trans igazgatóját, Tóth Godó Valériát, a Vízművek igazgatóját és Slobodan Miloševet, a Köztisztasági Közvállalat igazgatóját. A polgárok gyűlése holnap 19 órakor kezdődik a Makkhetesi Helyi Közösség helyiségében.
*
Barátsággal Európa jövőjéért címmel nemzetközi találkozót szervez mától vasárnapig a Népkör Magyar Művelődési Központ a Europe for Citizens támogatási program keretében. A háromnapos program alatt elsősorban a Népkör és a magyarországi, romániai, cseh, szlovák partnerek mindennapjait meghatározó témákat járják körül és próbálják meg körülírni a jobb és sikeresebb Európai Unió kialakítása útjának szemszögéből. Mindez különböző tematikus programok, szakmai találkozók, kreatív műhelyek, nemzeti bemutatók, tudás– és tapasztalatcserére, a nemzetek közötti álláspontok közelítésére, megerősítésére lehetőséget nyújtó beszélgetések, a kulturális sokszínűség, a kulturális örökség–menedzsment fontosságát hangsúlyozó kisrendezvények keretében zajlik majd.
*
A Caritas szervez jótékonysági koncertet a zentai Általános Kórház Szülészeti Osztálya javára. A koncerten fellépnek: Guzsvány Izabella, Szerda Ákos, Kálmán Imre és az őt kísérő Jelena Nikolić. Az est további fellépői a zentai Stevan Mokranjac Alsófokú Zeneiskola és a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulói. A jótékonysági koncert Zentán, a Művelődési Házban, este fél nyolckor kezdődik. A rendezvényre való belépő önkéntes adomány.
*
A Gyermekhét alkalmából a zentai Gyermekbarátok Egyesülete gyalogtúrát szervez szombaton. Indulás és gyülekezés az egyesület székháza előtt a (Fő utca 15–ös cím alatt) 9 órakor, illetve a Jedinstvo épületénél fél tízkor.
*
Október 13–a a Vajdasági Magyar Mozgókép Napja. Ebből az alkalomból jövő héten Szabadkán, Magyarkanizsán, Zentán és Zomborban, október 21–től pedig Újvidéken láthatja a közönség a vajdasági magyar filmesek alkotásait. Szabadkán október 12–én, hétfőn 12 órakor megkoszorúzzák Lifka Sándor mellszobrát. Ezt követően a vetítéseket a Lifka Sándor Art Moziban tartják 19 órától. Hétfőn a Ha majd nagy leszek, a Csúszópénz, és a Hagyaték című kisjátékfilmeket, valamint a Határúton című dokumentumfilmet adják. Október 13–án, kedden pedig az Újrakezdés című dokumentumfilmet és a Rövid utazás Kunkovács Lászlóval című portréfilmet láthatja a közönség. A vetítésekre a belépés díjtalan.
*
Hétfőn este a Bolondok tánca című előadást, szerdán a Macbeth című drámát játssza a Szabadkai Népszínház magyar társulata a Jadran színpadon. Mindkét előadás este fél nyolckor kezdődik. Belépőjegyek a jegypénztárban válthatók, 10–től 13 óráig, illetve 18 órától az előadások kezdetéig, vagy előjegyeztethetők a közönségszervezőnél is az 554–285–ös telefonszámon.
*
A Szabadka területén található egészségházak munkaideje a jövő héten a következőképpen alakul: a királyhalmi rendelő hétfőn és pénteken 7 és 10 óra között, kedden és szerdán 13 óra 30 perc és 17 óra között, míg szerdán 10 és 13 óra között dolgozik. A hajdújárási egészségház hétfőn és pénteken 10 óra 30 perctől 14 óráig, kedden és csütörtökön 10–től 13 óráig, míg szerdán 13 óra 30 perctől 17 óráig tart nyitva. A kisbajmoki ambulancia kedden és pénteken 7–től 14 óráig, míg a hét többi napján a megszokott munkaidőben fogadja a pácienseket. A 3–as számú egészségház, a Ruđer Bošković utca 22–es szám alatt hétfőn 7 és 14 óra között, míg a hét többi napján a megszokott munkaidőben dolgozik. A 8–as számú rendelő, az Aksentije Marodić utcában szerdán 7 és 14 óra között, míg a hét többi napján a megszokott munkaidőben fogadja a pácienseket.
*
A szabadkai Távfűtőművek közvállalat értesíti a polgárokat, hogy pénteken megkezdik az idei fűtésidény előkészítő munkálatait. Pénteken a rendszert hideg vízzel töltik fel, szombaton pedig forró víz kerül a vezetékekbe. A teljes hálózaton a fűtés a tervek szerint hétfőtől fog beindulni.
*
Hajdújárás Helyi Közösség értesíti a polgárokat, hogy hulladékgyűjtést szerveznek hétfőn és kedden. A konténereket a következő helyekre helyezik ki: az Ivan Cankar és Szarajevó utca, illetve az Ifjúsági brigádok és a Boris Kidrič utca kereszteződésében, továbbá a Sztipity soron a vasútnál, az Ifjúság brigádok utcában szintén a vasútnál és Noszán, a hídnál.
*
Az őszi lomtalanítási akció keretében a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat a hulladékok begyűjtésére hétfőn és kedden Nagyfényen helyez ki konténereket. A nagyfényi polgárok a terjedelmes méretű hulladékot viszont helyezzék ki házuk elé, ahonnan a hulladékot a városi lerakóba szállítják.
*
Sport
*
Gól nélküli döntetlent játszott tegnap a Városi Stadionban a Spartacus női focicsapata a német Wolfsburg együttese ellen. A szabadkai együttes egyik, ha nem a legnagyobb sikerét érte el ezzel a döntetlennel, mivel a Wolfsburg Európa legjobb csapatainak egyike. Az elmúlt három évben kétszer nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa Ligáját és egyszer az elődöntőben eset csak ki. A szabadkai meccsen is toronymagas esélyesnek számított, de a Spartacus fegyelmezett játékkal tudta tartani a pályán az egyensúlyt. Igaz a védekező taktika nem volt látványos, de eredményesnek bizonyult – hangzott el a mérkőzés után az edzők nyilatkozatakor. A visszavágót egy hét múlva játsszák Németországban, addig vasárnap Kruševacon a Spartacusra egy nehéz hazai bajnoki mérkőzés is vár.
*
A hétvégén Palicson tartják meg a hegymászók országos, tartományi szövetségeinek és a szabadkai Spartacus Hegymászó Egyesület 41. találkozóját. Az első napon, szombaton 12 és 20 kilométeres gyalogtúrák vannak programon és tájékozódási verseny a palicsi parkban. Vasárnap inkább szórakoztató programot készítettek elő, lesz állatkerti séta és városnézés. Az elhelyezés – hegymászókhoz méltóan – sátrakban lesz megszervezve.
*
Szombaton és vasárnap rendezik meg Szabadkán a 23. Shotokán Karate Világbajnokságot. A szervezők – a szabadkai ENPI Karate Klub és az önkormányzat – közölték, hogy valamennyi földrészről érkeznek résztvevők, 36 ország több mint kétezer versenyzője nevezett be a rangos vetélkedőre. A bajnokság szombaton 8 órakor kezdődik, amikor a legfiatalabb korosztály képviselői küzdenek meg egymással. Az ünnepélyes megnyitóra szombaton 14 órakor kerül sor, a felnőttek egyéni és csapatversenye pedig vasárnap 9 órakor kezdődik a Sportcsarnokban. A belépés díjtalan. Ilija Maravić, a városi képviselő testület elnöke biztos abban, hogy az ENPI sikeres szervezőnek bizonyul, hiszen számos ilyen nagy, tömeges versenyt szervezett Szabadkán, idén a klub kupaversenyén több mint 1.700–av vettek részt csaknem 20 országból. A vkt elnöke szerint a világbajnokság sokban hozzájárul Szabadka gazdasági és idegenforgalmi hírnevének öregbítéséhez. Vjekoslav Ostrogonac, a Városi Tanács sportügyekért felelős tagja rámutatott, hogy Szabadkán idén egymást váltják a különböző sportágakban rendezett nagy versenyek. A sport nemcsak a várost népszerűsíti, jövedelemhez is juttatja. A hétvégén több mint 3 ezer külföldi vendég tartózkodik majd itt. Milorad Ćopić, a Szerbiai Shotokan Karate Szövetség elnöke bízik a hazai versenyzők jó szereplésében. A felnőtt válogatott 7 tagja közül négyen szabadkaiak, ők éremesélyesek. A szövetség elnöke örül annak, hogy Szabadka elvállalta a vendéglátó szerepét, sajnálkozását fejezte ki viszont, hogy a vártnál azért kevesebb résztvevője lesz a világbajnokságnak. Több országból a migránsokkal kapcsolatos kedvezőtlen hírek miatt mondták le a részvételt. --vissza--Időjárás
A hétvégére a szakemberek jobbára borult időt jósolnak, holnap az esti órákban kiadósabb csapadékra számíthatunk. Mérsékelt időnként erős keleti, délkeleti szél mellett a hőmérséklet reggel 9 fokra süllyed, napközben 13 fokig emelkedik. Vasárnap szeles, csapadékos, hideg időre van kilátás. --vissza--Hétvégi és hétfői műsorajánló

*
Szombat, október 10.
*
8.00 – 10.00 Lemezparádé – Csak a zene számít, ism.
*
10.00 – 11.50 Radio Hot Top – magyar és nemzetközi slágerlista, ism.
*
13.00 – 14.50 Provokatív – beszélgetős műsor nemcsak hölgyeknek: a négynapos munkahét előnyeiről egy magyarországi kezdeményezés kapcsán
*
15.10 – 16.10 A rock mesterei – Pintér Ferenc műsora
*
16.10 – 18.00 Te, figyelj! – kabaréműsor és Szívdobbanás, zenés nosztalgiázás ism.
*
18.20 – 20.00 Húzd rá, prímás! – lakodalmas szombat este
*
Vasárnap, október 11.
*
8.00 – 8.55 Térerő – a határon túli stúdiók műsora Kolozsvárról
*
9.15 – 11.00 A zene szárnyán – Dukai István zenés műsora
*
11.00 – 11.50 Faluműsor – tanácsok a kalászosok vetéséhez; döntött a támogatásokról a városi mezőgazdaság fejlesztési alap; állami földek árverése Magyarkanizsán
*
15.10 – 15.20 Vasárnapi ajándék – Csernik Árpád színművész szaval, ism.
*
15.20 – 15.40 Vándorbot – honismereti sorozat: Séta a XIX. századi Szabadka utcáin, 2. rész
*
18.10 – 21.00 Rádiólakodalom – emlékműsor
*
21.00 – 24.00 Vasárnapi vigadó – kívánságműsor
*
Szabadkai Rádió – hétfő, október 12.
*
09.30 – 10.00: Riportermikrofon: A lélek röpte – a budapesti Szín–Dó Art Társulás és a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház közös produkciója /ism./
*
10.08 – 11.50: Hétköznapok: Start! – sportműsor: Karate–világbajnokság volt Szabadkán; Foci egykor és ma. Stúdióvendégünk Ágoston József
*
13.05 – 14.50: Délidő – Lemezparádé: a műsor, melyben csak a zene számít: a 70–es évek slágerei
*
15.30 – 16.00: In Memoriam – Göncz Árpád. A volt magyar köztársasági elnökre emlékezünk Józsa Lászlóval
*
16.08 – 17.00: Vámmentes Kabaré /ism./
*
17.08 – 18.00: Szívdobbanás – zenés nosztalgiaműsor /ism./
*
18.20 – 20.00: Szól a zene – Tomislav Jakovljević zenés műsora --vissza--Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2014