A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 89,6 MHz

 

 

csütörtök, 2014. oktober 9-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása
Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg oktober 9.-i, 15 órási híradónkat:

Hírek
Szerbiának nincsenek pontos adatai arról, hogy az ország mennyi húst exportál. A vámügyi szervek szerint az idei évben eddig 16 ezer 231 tonna hús érkezett az országba, a Szerb Gazdasági Kamara szerint viszont 21 ezer 227 tonna, összesen 50 millió dollár értékben. A mezőgazdasági minisztérium nem hozta nyilvánossága, hogy a húsok melyik országból érkeztek, de a vámügyi szervek adatai szerint a legtöbb hús Spanyolországból és Németországból érkezik. Magyarország pedig a harmadik legnagyobb húsimportőre Szerbiának. Goran Papović a Szerbiai Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke szerint pontosan ismerni kellene a hús útját a feldolgozótól az üzletekig. Az ezzel kapcsolatos szerbiai törvények kevésbé szigorúak mint az Európai Unióban. Amíg itthon akár egy évig is állhatnak a fagyasztott húsok a hűtőszekrényekben, addig az Uniós tagországokban csak fél évig. Az üzletek friss hús megnevezéseit és reklámit is szabályozni kellene, mert félrevezetheti a fogyasztókat.
*
Szigorodnak a dohányzással kapcsolatos törvények. A pénzügyminisztérium már készíti az új törvénytervezetet amely összhangban van az Európai Unió elvárásaival. A tervezet szerint tilos lesz a dohányzás a munkahelyeken és a hivatalokban, továbbá a nyolcvan négyzetméternél nagyobb vendéglátóipari egységekben. Beszüntetik továbbá a slim és a mentolos cigarettákat, szigorúbb ellenőrzés vár az elektromos cigarettákra és megváltoznak majd a cigarettás dobozok is, amelyeken a jövőben elrettentő képek szerepelnek majd. A törvénytervezet része az Európai Unióval folytatott tárgyalások 28–ik fejezetének.
*
A Szegedi úttól északra fekvő terület, a Tőzegbánya felé vezető dűlőút környékének és Gabrić település egyik utcájának részletes rendezési tervének kidolgozására tett határozatjavaslatot a Városi Tanács mai ülésén. A tanácsnokok emellett jóváhagyták a Népszínház és a Suboticatrans utasforgalmi vállalat által bérelt, a város tulajdonában lévő ingatlanok további használatát. Határozatjavaslatot fogadtak el a Gazdaságfejlesztési Alap irányába felhalmozott adósság kezelésére és a Migrációs tanács képzésére is. Emellett a tanácsnokok döntöttek a Községközi Műemlékvédelmi Intézet, a Politechnikai Iskola és a város területén működő általános iskolák dolgozóinak fizetés–szorzójával kapcsolatban is. A határozatjavaslatokat a Városi képviselő–testület elé terjesztik elfogadásra.
*
Az önkormányzat pályázatot hirdetett meg olyan állami tulajdonban lévő földterületek bérbeadására mezőgazdasági hasznosítás céljából, amelyek vagy építkezési telkek, vagy más hasznosítás céljából önkormányzati használatban vannak már. Összesen 400 hektár terület vehető majd egy évre bérbe, a pályázat szövege a hétvégi lapokban jelenik meg. A bérbevételre felkínált területekről a Városháza 200–as irodájában kaphatnak az érdeklődők bővebb tájékoztatást.
*
Szombattól ujjlenyomat–ellenőrzést végeznek Magyarország külső, schengeni határátkelőin is a harmadik országbeli vízumkötelezett állampolgároknál a visszaélések kiszűrésére. Belépésnél minden esetben, kilépésnél pedig szúrópróbaszerűen alkalmazzák majd az új rendszert. A személyazonosság egyértelmű megállapítását célzó ellenőrzés 5–10 másodpercig tart, és a központi uniós rendszer is ennyi idő alatt küldi meg az eredményt. Az útlevélkezelőknek ez alapján kell eljárniuk, tehát engedélyezni vagy megtagadni a belépést. A gyakorlatban Magyarországon ez azt jelenti, hogy valamennyi érintett beutazónak egy ujjlenyomat–olvasó eszköz üvegablakára kell nyomnia az egyik kezének ujjait, a hüvelykujj kivételével. Az utastól levett ujjlenyomatot automatikusan ellenőrzik az uniós központi információs rendszerben akár vízi, légi, közúti átkelőhelyen érkezik az utas. Szerbia mentesült a vízumkötelezettségtől, így a szerb útlevéllel utazókra nem vonatkozik a rendelkezés.
*
Két magánvállalat ügyvitelét mutatják be ma délután a Szabadegyetemen. 17 órakor az "Infostud 3” kft. működéséről Branimir Gajić pénzügyi igazgató beszél, 17 óra 50 perckor pedig a "Hoću to” kft–t annak igazgatója, Boris Šmit mutatja be. A rendezvényen a résztvevők kérdéseket tehetnek fel az előadóknak. A bemutatót a Szabadegyetem első emeleti 213–as termében tartják.
*
Méltó módon meg kell emlékezni a 7100 szabadkai áldozatról – akik közül 4000 zsidó nemzetiségű volt – pénteken, október 10–én, Szabadka fasiszta megszállás alóli felszabadulásának hetvenedik évfordulóján – áll az Igazság a Népfelszabadító Háborúról Társaság és a szabadkai Kommunisták által kiadott közleményben. A fiatalokat folyamatosan emlékeztetni kell 1944. október 10–re és az azt megelőző eseményekre, az oktatásból nem szabad kihagyni az antifasizmust. A közlemény kiadói pénteken koszorúzással emlékeznek az áldozatokra, egyúttal gratulálnak minden szabadkainak az évfordulóhoz.
*
Szabadka Város felszabadulásának napja alkalmából Blaško Stantić a Városi Tanács oktatási ügyekkel megbízott tagja megnyitotta a Szabadka az én városom című rajzkiállítást. A kiállított alkotásokat 12 szabadkai általános iskola kisdiákjai rajzolták. A ma és holnap megtekinthető alkotásokat december 22–én értékeli és díjazza a zsűri.
*
A Vajdasági Magyar Mozgókép Napja 2014. évi programjában október 10–e és 14–e között vajdasági magyar filmeket vetítenek Szabadkán, Magyarkanizsán és Zentán. A vetítéssorozat keretében egy filmpremierre is sor kerül, Siflis Zoltán Örvény című dokumentumfilmjét Szabadkán a Lifka Sándor Art Moziban mutatják be, pénteken 19 órai kezdettel. Ugyancsak a Lifka moziban lesz látható Goretity Péter kisjátékfilmje, a Menni vagy nem lenni, illetve Tolnai Szabolcs Az erdő című filmje is, amelyeket szombaton 19 órától és 19 óra 30 perctől láthat a közönség. Vasárnap is tartanak majd vetítést, akkor Bicskei Zoltán Rövid utazás Kunkovács Lászlóval című dokumentumfilmjét játsza a mozi 19 órától. A szabadkai vetítéssorozat zárásaként pedig október 13–án, hétfőn 12 órakor Lifka Sándor szobránál tartanak koszorúzást. A filmvetítésekre a belépés díjtalan.
*
Zentán, 18 éves kortól, hetven órás önismereti foglalkozást tart Kaszás Éva, komplex művészetterapeuta és Ricz Dencs Tünde, mentálhigiénés szakember. A találkozások során a résztvevők bebarangolják életük látványos és rejtett részeit segítségül hívva az évkörök, évszakok, hónapok változását is, ősztől nyárig. A csoportban lehetőség teremtődik önmagunk mélyebb megismerésére, visszatérő reakcióink felismerésére és alternatív viselkedési formák kipróbálására is. A találkozások Zentán, az Omega Közösségi Házban, havonta egy alkalommal (szombaton) 10 órától 17 óráig tartanak majd. A csoport létszáma korlátozott ezért, aki részt szeretne venni előzetesen jelentkeznie, kell október 10–ig a 062/402–812 vagy 063/83–96–682–es telefonszámon.
*
Az Idősek Kárpát–medencei Kulturális és Művészeti Vetélkedőjének, vajdasági elődöntőjére várják az érdeklődőket Szabadkán. A verseny vendége Szvorák Katalin Kossuth– és Liszt–díjas népdalénekesnő lesz, valamint fellép Lackó Illés és Ildikó is, akik bebizonyítják, 60 felé közeledve is lehet néptánccal foglalkozni. A közönséget Kocsis József, a Kárpát–medencei szintű rendezvényt szervező SZIME elnöke, Pál Károly a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető alelnöke és Paskó Csaba kelebiai plébános köszönti majd. A zsűri tagjai pedig: Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutató, Horváth Emma pedagógus, szövegmondó, dr. Huszár Elvira egyetemi tanár, karnagy és Jónás Gabriella színművésznő. Az Idősek Ki Mit Tud?–ja vajdasági elődöntőjét tehát vasárnap délelőtt 11 órától szervezik meg a Népkör Magyar Művelődési Központban. --vissza--Időjárás
Holnap folytatódik a napsugaras őszi idő, mérsékelt, időnként erős délkeleti széllel. A hőmérséklet reggel 10 fokra süllyed, napközben 23 fokig emelkedik. --vissza--Pénteki műsorajánló

*
09.30 – 10.00: Önkormányzati napló – Vendégünk Maglai Jenő, polgármester /ism./
*
10.08 – 11.50: Hétköznapok – Szabadidő: Kertészkedünk Sisa Attilával és Baráth Szilveszterrel
*
13.05 – 14.50: Délidő – Eleink: Szabadka, szabad királyi város története Iványi István szerint
*
15.30 – 16.00: Keresztmetszet – Bemutatták Lovra Éva Szabadka építészete és urbanizmusa a II. Világháború után című kötetét /1945–1975/
*
16.08 – 18.00: Derűs délután – Kabaréműsorok: Te figyelj! és Vámmentes Kabaré: Boncz Gézára emlékezünk
*
18.20 – 19:30: Antikvárium – Pintér Ferenc zenés műsora
*
19.30 – 20.00: Német nyelvű műsor --vissza--Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2014