A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 89,6 MHz

 

 

szerda, 2013. oktober 9-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása




Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg 15 órási híradónkat:

Hírek
A hozzáadott értékadó nyolcról tíz százalékra való emelése miatt megdrágul a kenyér, a tej, a hús, a gyümölcsök, a számítógépek és a közműszolgáltatások is. A bejelentések szerint a kormány új gazdaságot érintő intézkedéscsomagja keretében egyes, nem létszükségletű termékek az alacsonyabból magasabb kategóriába kerülnek, ami azt jelenti, hogy például a számítógépekre akár 20 százalékos adót is felszámolhatnak. "Ez egy nagy intézkedés, amelyet, különösen a jelenlegi helyzetben, a végső esetben szeretnének bevezetni a hazai fogyasztás növekedésének és stabilitásának biztosítása érdekében. Nincs más választásunk” – magyarázta Lazar Krstić pénzügyminiszter. Mint kifejtette, a hozzáadott értékadó megemelése miatt a jelenleg 65 000 dinár értékű fogyasztói kosár 450 dinárral lesz drágább – írja a VajdaságMa hírportál.
*
Az önkormányzat képviselői ma átadták a mezőgazdasági minisztérium földügynökségének az állami földek felének előnyjog szerinti bérbevételéről, illetve a másik felének árverés útján történő bérbeadásáról készült program javaslatát. Amennyiben az illetékes szerv jóváhagyja azt, akkor már a jövő hét végén, október 18–án megjelentethetik a bérbeadásról szóló pályázatot – tudtuk meg az állami földek kezelésével megbízott regionális irodában. Az árverés megtartására leghamarabb november 8–tól 15–ig kerülhet majd sor. A terv szerint az igénylők legfeljebb 50 hektár állami földet vehetnek majd bérbe, tehát több mint ezer száz parcella kerül majd kalapács alá.
*
Az, ami a kormány nyilvános ülésén elhangzott a gazdaság élénkítésére irányuló programmal kapcsolatban, kevésnek bizonyul majd a problémák megoldásához – nyilatkozta Slobodan Vojinovć, a szabadkai körzeti gazdasági kamara elnöke. Szerinte egy pozitív értelemben vett katarzisra van itt nálunk szükség, a gazdasági élet minden szegmensének átértékelésére és új alapokra helyezésére, enélkül nem lábalhatunk ki a válságból. "Mi öt éve figyelmeztetjük a kormányt, hogy kevesen termelnek ebben az országban és sokkal többen vannak a fogyasztók, de csak most kezd tudatosodni a fejekben, hogy a változás elkerülhetetlen” – mondta Vojinović.
*
A körzeti gazdasági kamara bizottságai szeptemberben kidolgoztak egy javaslat–csomagot, amit elküldenek a kormányhoz, és amelyben több pontban foglalják össze, mik a legszükségesebb gazdaságot serkentő teendők. Mindenek előtt ki kell dolgozni és alkalmazni a mezőgazdasági és a vidékfejlesztési stratégiát. A nemzeti jövedelem több mint 20 százalékát a mezőgazdaság adja, a nemzeti jövedelem több mint 40 százaléka a mezőgazdasághoz kötődik, nekünk pedig nincs konkrét elképzelésünk, tervünk, hogyan működtessük ezt az ágazatot. Fontos lenne továbbá, hogy a külföldi befektetések megvalósításakor tegyék kötelezővé a hazai építőipar, a hazai kivitelezők alkalmazását. A vállalkozók három törvénymódosítást is javasolnak, ezek a közbeszerzés egyszerűsítésére, a különböző engedélyek kiadási idejének lerövidítésére vonatkoznak.
*
Szabadka fasizmus alóli felszabadulásának évfordulója alkalmából tart díszülést holnap 10 órakor a városi képviselő–testület. A Fasizmus áldozatai emlékművénél 11 órakor kezdődik az ünnepség, majd délben, a pravoszláv temetőben, a Vörös hadsereg emlékművének megkoszorúzásával zárul a megemlékezés.
*
Október második felében és novemberben is több kihelyezett fogadónapot tart Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa. Az egyszerűsített honosítási kérelmek benyújtásán túlmenően ezeken a fogadónapokon lehetőséget teremtenek az érdeklődők számára, hogy a magyarországi választói regisztrációs kérdőívek kitöltéséhez segítséget kérjenek, a kitöltött nyomtatványokat pedig leadják a Nemzeti Választási Irodához való továbbítás céljából. Vidékünkön Magyarkanizsán október 17–én lesz kihelyezett fogadónap, Kishegyesen november 7–én, Zentán pedig november 21–én.
*
Pályázatot hirdet a város területén működő egyházak és vallási közösségek részére Szabadka vezetősége. A különböző projektek támogatására vonatkozó pályázat részletes szövegét és a jelentkezési lapot az önkormányzat hivatalos honlapjáról tölthetik le, a www.subotica.com weboldalól.
*
Huszonöt éves a Bajnát helyi közösségben működő gerontológiai klub. Ebből az alkalomból rendeztek ünnepséget ma délelőtt, amelyen doktor Nenad Ivanišević, a Gerontológiai Központ igazgatója fogadta a tartományi egészségügyi és szociálpolitikai titkárt, doktor Vesna Kopitovićot és segédjét, Tomislav Bogunovićot, akik a további támogatásukról biztosították az intézményt. A rendezvényt a szabadkai Zeneiskola növendékeinek, és a topolyai Tangó klub táncosainak fellépése tette még ünnepélyesebbé. A klub a Radić Fivérek útja 59–es szám alatt várja az érdeklődőket.
*
A gyermekhét alkalmából közös gyermekprogramokkal készültek a királyhalmi óvodában a környező települések óvodásainak, Tele a kis kosár címen. A mai napon megrendezésre kerülő eseményen a noszai, hajdújárási és ludasi óvodások érkeztek vendégségbe Királyhalomra, ahol különböző vetélkedő játékokban vettek részt, amelyek az ősszel és a szürettel voltak kapcsolatban. A házigazda óvodában a gyermeknapi programokat idén először tudták úgy megszervezni, hogy tömegesen minden környező terepi óvoda jelen legyen.
*
A Gyermekhét alkalmából gyermekmunkák kiállításának megnyitójára kerül sor, Szabadka az én városom címmel. A kiállítás, amelyet a Szabadkai Városi Múzeum és az IEI "Naša Radost" szervez október 10–én, csütörtökön 18 órakor veszi kezdetét az Emléktárgybolt Galériájában – a Városháza földszintjén. A megnyitón közreműködik Ljubica Suturović és Olga Kovačev Ninkov.
*
Megjelent a Dr. Szász Pál Tanulmányi Ösztöndíj 2013. évi pályázati felhívása. Az immár második évben meghirdetett ösztöndíjat 2012–ben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium alapította a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.–vel együttműködve a külhoni magyar jogásztársadalom megerősítése, fejlesztése érdekében. A program célja, hogy olyan jól képzett, a nemzet iránt elkötelezett, a magyar és a többségi állam szerinti szaknyelvet egyaránt ismerő, mindkét országban tapasztalatokat szerzett jogászokkal rendelkezzenek a külhoni magyar közösségek, akik hozzájárulnak a magyarság jogi megerősítéséhez. Az ösztöndíjprogram keretében a nyertes pályázók egy–egy budapesti ügyvédi irodában töltik a nyári gyakorlatukat, és ezalatt magyarországi ügyvédek tutorálják őket. A pályázatra olyan szerb állampolgárságú magyar nemzetiségű hallgatók jelentkezését várják, akik a szülőföldi felsőoktatási alap vagy mester szintű, illetve osztatlan jogászképzésben vesznek részt, és legalább két sikeresen lezárt tanulmányi félévet igazolni tudnak. A pályázat benyújtási határideje október 17. déli 12.00 óra. A pályázat további részletei a www.bgazrt.hu honlapon olvashatóak.
*
A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács szervezésében 10–én (csütörtökön) Tehetségnapot szervez a Móra István Művelődési Egyesület 8 óra 30 perces kezdettel. A programot a Stevan Sremac Általános Iskola Zenta – Kevi kihelyezett tagozatában tartják meg VONALAK, SZÍNEK FORMÁK címmel. A programban elsős és harmadik osztályos gyerekek vesznek részt szüleikkel. A Tehetségnapon temperaképek készülnek, melyből kiállítás nyílik az egyesületben. A kiállítás november 10–ig látogatható.
*
Zentán, bemutatják Huber Mihály Egy úri szabó és kétszer száz tű hossza (Napló 1934–ből és 1944–45–ből) című könyvét. Hubert Éva, a szerző leányának, a kötet szerkesztőjének és Sinkovics Péter költőnek, az utószó írójának a közreműködésével. A könyvbemutató az Alkotóházban csütörtökön 18 órakor kezdődik.
*
A Repcsik című amerikai animációs filmet vetítik a Lifka Sándor Art Moziban csütörtöktől egészen vasárnapig, 17 és 19 órai kezdettel. A vetítésekre jegyet foglalni az 531–991–es telefonszámon, vagy a www.alifka.org internetes oldalon lehet.
*
Csak az Isten bocsájt meg című, 2013–as filmalkotást vetítik csütörtöktől október 16–ig az Eurocinema moziban. A vetítések 19 órakor kezdődnek a Szabadegyetemen.
*
A magyarkanizsai Cinema Filmműhely szervezésében folytatódnak az Art Mozi estjei. Október 10–én, csütörtökön 20 órától a világ filmművészet egyik megalapozójának Fritz Langnak a Metroplist című neves alkotását láthatja a közönség, amelyet első ízben mutatnak be vágatlan, helyreállított állapotban Magyarkanizsán. A vetítés után, az adott témáról beszélgetést terveznek a szervezők. A belépés díjtalan.
*
Nem hivatalos információk szerint október 31–én bezár a KTC bevásárlóközpont. Zentán és Zomborban már bezárták az üzleteket, most a szabadkai objektum kerül sorra. A három bevásárlóközpont összesen kilencvenen dolgozót foglalkoztatott, ők most munka nélkül maradnak. A Ziper és a Tuš után a KTC már a harmadik bevásárlóközpont Szabadkán, amelyet bezárnak. --vissza--



Időjárás
Holnap délelőtt még borult, csapadékos időnk lesz, majd délutántól változóan felhős időre van kilátás. Gyenge és mérsékelt délkeleti szél mellett a hőmérséklet reggel 11 fokra süllyed, napközben 21 fokig emelkedik. --vissza--



Csütörtöki műsorajánló

*
9.30 – 10.00: Alkotó – művelődési magazin: 30 éves a Q csoport; A budapesti Vígszínház drámaíró táborában járt munkatársunk Agárdi Gábor/ism./
*
10.08 – 11.50 Hétköznapok: Ezüstkor – Vendégünk Molcer Mátyás nyugdíjas zeneszerző, zenepedagógus
*
13.08 – 14.50: Délidő – Kívánságvonal: a hallgatók zenei kéréseit Piuković Norbert teljesíti
*
15.30 – 16.00: Keresztmetszet – Stúdióvendég Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgató–helyettese
*
16.08 – 18.00: Csevegő délután – Weekend–váró: zenés ajánlóműsor Balázs Szilviával
*
18.20 – 20.00: A zene szárnyán – Dukai István zenés nosztalgiaműsora --vissza--



Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2005