A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 104,4 MHz

 

 

kedd, 2016. március 29-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása
Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg március 29.-i, 15 órai híradónkat:

Hírek

*
Kedd reggel egy robbanóövet viselő férfi eltérítette az egyiptomi légitársaság Alexandriából Kairóba tartó gépét a ciprusi Lárnaka repterére. Az Airbus A320–as gépen 81 utas volt, de a gépeltérítő a 7 fős személyzet és 4 külföldi kivételével mindenkit elengedett, és tárgyalásba is bocsátkozott a hatóságokkal. Az első hírek szerint menedékjogot kért Ciprustól. A háttérben a politika helyett a szerelem lehet. A ciprusi köztévé szerint az elkövető libanoni származású, és volt felesége jelenleg is Cipruson él. A gépről ledobott egy neki címzett arab nyelvű levelet is.
*
Holnap Szabadkára látogat Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke – kaptuk a tájékoztatást a párt tájékoztatási szolgálatától. Aleksandar Vučić 15 órakor a város főterén találkozik a szabadkaiakkal, ezáltal is demonstrálva azt, hogy a hatalom kötelességének érzi, hogy a polgárokkal párbeszédet folytasson. Így lehetőségük lesz elmondani véleményüket és beszélni a problémákról – áll a Szerb Haladó Párt párt közleményében.
*
A szabadkai Városi Képviselő testület soron következő, csütörtöki ülésén minden ok nélkül, valós törvényes alapot nélkülözve állítaná vissza a monopóliumot a Pogrebno Temetkezési Közvállalat javára – írja közleményében a Funero, az Urna és a Corpus temetkezési magánvállalat. A határozat meghozatla szükségszerű, de tragikusan a szabadkaiak érdeke ellen íródott – áll a közleményben. Miskolczi József, a Funero tulajdonosa elmondta: a legméltóságteljesebb temetések Szabadkán vannak, és ez pont a piaci versenynek köszönhető, ezt akarják megszüntetni. A határozattal még a szertartás megszervezésétől is megfosztanák a vállalkozókat, pedig ezt a törvény nem is írja elő. A Pogrebno vállalatba 20–30 dolgozót kellene felvenni, holott a közszférában létszámstop van. A határozatjavaslatra az egyik képviselőcsoport módosító indítványt nyújtott be. Miskolczi reményét fejezte ki, hogy a képviselők a módosítást elfogadják és olyan döntés születik, ami a törvénnyel is összhangban lesz, ugyanakkor a szabadkaiak és a vállalkozók érdekeinek is megfelel. A monopóliumot a Katolikus egyház is ellenzi – jelentette ki Mirko Stefković a szabadkai püspökség szóvivője.
*
A Palicsi tóban folyik a kárászok lehalászása. Ez a halfajta nem őshonos, Ázsiából származik, viszont gyorsan szaporodik és veszélyezteti a nemes halfajták fennmaradását. Eddig 6 tonna kárászt fogtak ki, azaz naponta mintegy ezer kilót, tehát a tervezett két hét helyett 6 nap alatt kifogták a tervezett menyiséget. Április 6–áig német halászok segítik palicsi társaikat, hogy minél eredményesebben halásszák le a nemkívánatos halfajtákat.
*
A húsvéti ünnepi szünetet követően folytatódnak a Keresztény Értelmiségi Kör helyi előadásai. Április 6–án, szerdán este fél 7–kor Szabadkán, a Katolikus Körben, a Fasizmus áldozatainak tere 15. alatt, a Székesegyház mögötti épületben, Dévavári Beszédes Valéria: Szakrális építkezés a 625 éves Szabadkán, a kezdetektől – napjainkig című előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Egy nappal később, április 7–én 18 órakor Oromon a plébánia hittantermében az Árpád–házi szentekről beszél doktor Káich Katalin. Pénteken, április 8–án 17 órakor a Kis Ferenc Általános Iskolában tart előadást főtisztelendő doktor Orcsik Károly XV. Benedekről, az I. világháború pápájáról.
*
A Krumplirózsa című előadását játssza holnap este a Zentai Magyar Kamaraszínház. A darab egy férfi és egy nő kapcsolatáról szól, akik véletlenül találkoznak. Szereplők: Lőrinc Tímea és Papp Arnold. Kezdési időpont: este fél 8.
*
Folytatódik Szabadkán a Világ kultúrája a raktárban elnevezésű rendezvénysorozat. Az elkövetkező néhány hétben Ausztrália művelődési életével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Szerdán este 6–kor a Danilo Kiš Alapítvány Raktár klubjában tárlat nyílik a Canning marhaterelő út címmel. Ez az útvonal 1800 kilométer hosszú, s azoknak az ausztrál művészeknek a munkáit mutatja be, akik ezeken a településeken élnek. A kiállítást Melinda Rio konzul nyitja meg. Ezt követően fél 7–től az ausztrál fiatalok életéről és kultúrájától lesz egy előadás, 20 órától pedig az Ausztrália című filmet vetítik. Az ausztrál ciklus keretében április 20–áig minden szerdán lesznek programok a raktárban.
*
Apám megmondja! – címmel tartja önálló estjét Szabadkán Maksa Zoltán magyarországi humorista. A közönséget pénteken este 7 órára várja a Népkör nagytermébe.
*
Zentán koncertezik április 1–én a Kormorán együttes, amelynek énekesnője a moholi származású Fehér Nóra. A közönséget pénteken este 8 órára várják a zentai sportcsarnokba. A koncert ingyenes, de szívesen fogadnak adományokat a zentai kórház javára. Helyfoglalás a 812–603–as telefonszámon.
*
--vissza--Rendőrségi hírek

*
A szabadkai rendőrség értesíti a polgárokat, hogy április 1–étől a személyi okmányok kérelmét fogadó és kiadását végző iroda visszatér a korábbi ügyfélfogadási időbeosztásra. Azaz hétköznap reggel fél 8 és délután fél 4 között állnak a polgárok rendelkezésére, szombaton pedig munkaszüneti nap lesz.
*
Amint arról már beszámoltunk, a nagykikindai rendőrség letartóztatott két horgosi férfit, akik a gyanú szerint segítettek Bane Jovanovićnak, hogy Moholról Magyarországra szökjön. Jovanović két embert megölt, négy személyt pedig megsebesített. A 21 éves K. Tivadar és az 51. éves P. Mirko a rendőrség feltételezései szerint egy bűnbanda tagjai voltak, amelyet most sikerülhet felszámolni. A gyanú szerint Bane Jovanović már korábban is üzletelt P. Mirkóval. Jovanović szállította a lopott kocsikat, amiket P. Mirko adott el. A horgosi férfi beismerte, hogy 20–án, vasárnap este felkereste őt Jovanović, s nála hagyta a citromsárga mini morris gépkocsiját, azért hogy adja el. Ezután ő hívta fel K. Tivadart, hogy segítsen Jovanovićnak átszökni a zöldhatáron, amiért 300 eurót adtak a fiatal férfinak. K. Tivadar 21 éves kora ellenére az embercsempésze banda egyik irányítója volt Horgoson, de más bűncselekményeket is követett már el. A rendőrség feltételezése szerint azonban nem ő volt a főnök, hanem egy bizonyos Stevan B. ugyancsak horgosi vállalkozó, írja a Blic. K. Tivadar miután a zöldhatáron átszöktette az embereket, Stevan B. a magyar oldalon várta őket, s szállította őket tovább a kért irányba. A Blic azt is közli, hogy Stevan B. korábban egy szórakozóhelyet üzemeltetett, s gyakran megfordultak ott rendőrök is.
*
Az elmúlt héten 11 baleset történt a körzetünk útjain. Egy személy súlyosan, 13 könnyebben sérült. Öt balesetben csak anyagi kár keletkezett. A szabálysértések miatt 40 sofőr ellen indítanak eljárást, 312–en fizettek helyszíni büntetést, 5 személytől vonták meg a jogosítványt. A tűzoltókat az elmúlt héten 15–ször riasztották.
*
--vissza--Sport
A hétvégén megtartották a kerékpárverseny első szerbiai kupáját. A szabadkai Spartacus versenyzői a következő eredményeket érték el: a gyermek kategóriában 10 kilométeren Perčić Mark 2. lett, 20 kilométeren Kulcsár Ákos a 15., 48 kilométeren Išpanović Luka a 7., Bajić Marko a 9. helyen ért célba. Az ifjúsági versenyzők között Kulcsár Dávid 100 kilométeren a 17 helyen végzett, a felnőtteknél Nimčević Dario ugyancsak 100 kilométeren a 8 lett. A következő versenyek a kerékpározók számára április 2–án Szlovéniában, 3–án pedig Magyarországon lesznek.
*
A Spartacus kézilabda csapata a héten két mérkőzést játszik. Holnap a Szerbiai kupa negyeddöntőjében a belgrádi Obilić csapatát fogadják. A meccs 19 órakor kezdődik a sétaerdei sportcsarnokban. Szombaton a Crvena zvezda lesz az ellenfél. A mérkőzés ugyancsak 19 órakor kezdődik a szabadkai sportcsarnokban. Mindkét meccsre a belépés díjtalan.
*
Leona Rogić Szabadka legjobb korcsolyázója még egy sikert ért el. A Belgrád nagydíjáért folyó versenyen a gyermek kategóriában megvédte korábbi első helyezését. A statisztikai adatok alapján a kislány 2015–ben és 2016–ban eddig 12 versenyen vett részt és 7 aranyat szerzett hazai pályákon, míg a nemzetközi mezőnyben a legjobb 10 között volt. Júliusban az ifjúsági kategóriában versenyzik majd tovább Leona Rogić.
*
Kialakult a Szerbiai Női Labdarúgó Kupa negyeddöntőinek párosítása. Miután a šumadiaiak legyőzték a požareváciakat, a kragujeváci csapat lesz a címvédő szabadkai Spartacus ellenfele. A negyeddöntőket április 24–én játsszák. A párosítások: Vojvodina – Crvena zvezda; Sloga Radnički – Mašinac; Napredak – dubočicai Lavice és Spartak – Šumadija.
*
--vissza--Választási hírek

*
A Magyar Mozgalom a korábban bejelentett kedd helyett szerdán folytatja támogató aláírások gyűjtését. A Magyar Mozgalom az autonómiáért – Dr. Korhecz Tamás – VMDK – Csonka Áron elnevezésű tartományi jelöltistát a polgárok a következő időpontokban és helyszíneken támogathatják: holnap a Szabadkán a Magyar Mozgalom Georgi Dimitrov utcai székházában 15–től 20 óráig. Szerdán 15–től 20 óráig Hajdujáráson is gyűjtik a támogató aláírásokat, a Helyi Közösségben. Zentán a Ci–Fi civil központban holnap 15–től 20 óráig gyűjtik az aláírásokat.
*
--vissza--Időjárás

*
A délutáni órákban beborul az ég, s néhol az eső mellett zivatar is kialakulhat. Holnap délelőtt változóan felhős lesz az ég, szerda délután ismét várható zápor–zivatar. Holnap reggel 6, délután 20 fok várható.
*
--vissza--Szerdai műsorajánló

*
Szerda, március 30. 8.50 – 9.20 Színes reggel – tájékoztató magazin
*
12.01 – 13.00 Híradó; Nótaszó
*
13.00 – 15.00 Hírek; Radio Hot Top – magyar és nemzetközi slágerlista
*
15.00 – 15.55 Híradó; Alkotó – művelődési magazin: A királykisasszony, akinek nem volt birodalma, a szabadkai Gyermekszínház új előadása
*
16.25 – 18.00 A zene szárnyán – Dukai István zenés műsora; Hírek --vissza--Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2014