A Szabadkai Rádió magyarnyelvű műsora

FM 104,4 MHz

 

 

szerda, 2016. március 23-i hírek
Hírek
[sr][hu][hr]
   

Magyar szerkesztőség

Apróhirdetések

Zenés üdvözletek

Árjegyzék

A 'Szabadkai Rádió' közvállalat ügyviteli terve a 2013–as évre

Műsorok újrahallgatása
Linkajánló:

MusicZone

Garden Quartet

Lakodalmas.com

Hallgassa meg március 23.-i, 15 órai híradónkat:

Hírek

*
A szerbiai polgárok biztonságban vannak, és nincs közvetlen terrorfenyegetettség – jelentette ki Nebojša Stefanović beülgyminiszter. Mint mondta, a helyzet stabil, de felelősségteljes emberekként az a dolguk, hogy minden eszközt bevetve a fenyegetettséget minimálisra csökkentsék, és eltérítsenek mindenkit abbéli szándékától, hogy a polgárokban kárt tegyen. A brüsszeli terrorcselekményekkel kapcsolatban Stefanović hangsúlyozta, hogy Szerbia a helyzettel összhangban jár el, emlékeztetve, hogy az illetékesek még a zvorniki és kumanovói terrortámadásokat követően szigorítottak a biztonsági intézkedéseken, így a polgárok biztonságban érezhetik magukat.
*
A tegnap reggeli brüsszeli robbantásban két szerbiai állampolgár is megsérült. A Szerbiai RTV értesülései szerint a két szóban forgó polgár a detonáció pillanatában a repülőtér folyosóján tartózkodott. Várhatóan ma szállítják őket Belgrádba. Egyikük a támadás pillanatáról azt mondta, hogy mindenhol holttesteket látott, a plafon leszakadt, üvegszilánkok borították a padlót. Két magyar kormányalkalmazott is megsérült. A tegnapi nap folyamán megoperálták őket, túl vannak az életveszélyen.
*
Szabad vasárnapot követel a Szerbiai Kereskedők Önálló Szakszervezete. A választások után kezdeményezést terjeszt a kormány és a parlament elé. Az ágazat mintegy 200 ezer alkalmazottja, akiknek 80 százaléka nő, nem azt követeli, hogy kevesebbet dolgozzon, hanem csak azt, hogy vasárnap szabad legyen. Figyelemmel kell lenni ugyanis egészségükre és családi életükre – magyarázták az érdekképviselet illetékesei. Szerintük nálunk is meg kell honosítani a fejlett európai országok gyakorlatát. A délkelet–európai szakszervezetek fórumának újvidéki találkozóján nyilatkozatot fogadtak el, amelyben a parlamenteket sürgetik, hogy törvénnyel tiltsák be a munkát a kereskedelemben vasárnap és állami ünnepeken.
*
Nincs összhangban a törvényes rendelkezésekkel a szabadkai önkormányzat határozata a temetők karbantartásával és a temetésekkel kapcsolatban – állapította meg az alkotmánybíróság. A két rendelkezést még 18 évvel ezelőtt hozták meg, majd 15 évvel ezelőtt módosították utoljára. Néhány napja életbe lépett az alkotmánybíróság határozata, s azóta az új előírások alapján, egyedül a Temetkezési Közvállalatnak van joga egyes temetkezési szolgáltatások nyújtására, privát vállalkozóknak nem. A városi képviselő–testület egyelőre nem kezdett neki egy új rendelet kidolgozásának, mert a magán temetkezési vállalatok kérik a kommunális szolgáltatásokról szóló új törvény alkotmányosságának a kivizsgálását.
*
Palics Helyi Közösség vezetősége és a szabadkai Köztisztasági és Parkosítási KKV értesíti a Zelengora és a környező utcák lakóit, hogy 2016. márciusában elszállításra került a Zelengora utcában több helyen fölhalmozott zöld hulladék. Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy a Zelengora utca zöldfelületének karbantartását (kaszálás, gereblyézés és a zöld hulladék elszállítása) a járda és az úttest között a szabadkai Köztisztasági és Parkosítási KKV végzi, az éves működési terve alapján. Arra kérjük a polgárokat, hogy amennyiben maguk szeretnék tisztán tartani ezeket a területeket, kötelesek az így összegyűjtött zöld hulladékot zsákokba szedni, illetve az ágakat kévébe kötni, és csütörtkönként – amikor a közvállalat elszállítja a háztartási hulladékot Palicsról – elhelyezni azt az úttest mellé, hogy a KKV dolgozói zavartalanul el tudják azt szállítani. Ugyancsak felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a jövőben a közterületen felhalmozott leveleket, ágakat és a lekaszált füvet nem szállítja el a vállalat. Ezért a hulladék felhalmozása a közterületeken szabálysértésnek minősül, amelyért a Kommunális Felügyelőség és a Kommunális Rendőrség bírságot szabhat ki. Bízunk a megértésükben és az együttműködő jószándékukban!
*
Idén 13 és fél – 14 hektár állami földterületet adnak ki a termelőknek Szabadka város területén, amelyre az állattenyésztőknek van elővásárlási joga, így árverés útján nem is lesz bérbeadás. Az önkormányzatból kapott információ szerint 192 termelő mintegy tizenkilencezer regisztrált jószággal rendelkezik, azaz még számukra sincs elegendő földterület. A jószágonkénti egy hektár termőföld biztosítása érdekében minden bérlő átlagban 35 százalékkal kevesebb területet bérelhet.
*
Oscar Wilde: A csillagfiú című előadását mutatja be holnap a Zentai Magyar Kamaraszínház. Színpadra alkalmazta és a dalszövegeket írta: Oláh Tamás. Rendező: Kálló Béla. Egy mesejátékról van szó, amely azonban nemcsak a gyerekeknek szól, hanem a felnőtteknek is, olyan felnőtteknek, akik tanulni szeretnének. A főszereplő, egy fiú, aki megtagadta édesanyját, de ezt utóbb nagyon megbánta.
*
--vissza--Választási hírek

*
A Magyar Mozgalom folytatja a támogató aláírások gyűjtését. A Magyar Mozgalom az autonómiáért – Dr. Korhecz Tamás –  VMDK – Csonka Áron tartományi elnevezésű jelöltistát a polgárok az alábbi helyszíneken és időpontokban támogathatják. Ma Kelebián a helyi közösség épületében, ma és holnap Szabadkán a Magyar Mozgalom Georgi Dimitrov utcai székházában 15–től 20 óráig gyűjtik az aláírásokat, Csantavéren pedig az Arany Ősz nyugdíjas egyesület termében csütörtökön 15–től 20 óráig. Magyarkanizsán a Magyar Mozgalom irodájában, a Kistemplom utca 6–os szám alatt írhatnak alá a polgárok ma 10 és 17 óra között. Zentán a Ci–Fi civil központban ma és holnap 15–től 20 óráig, a Kanyargó Tisza étteremben pedig ugyancsak ma és holnap, de 14–től 19 óráig támogathatják az MM listáját. Bácskossuthfalván ma reggel kilenc és este hét óra között írhatnak alá. Topolyán a Helyi Közösségben ma kilenctől tizenkilec óráig, szombaton pedig nyolctól délig gyűjti a Magyar Mozgalom a támogató aláírásokat.
*
--vissza--Sport

*
Bejutott a Spartacus női röplabda csapata a play off sorozat elődöntőjébe, miután az este 3:1–re verték meg a Zrenjanin csapatát. A játszmák eredményei: 25:20; 25:22; 23:25 és 25:14. A mérkőzés elején mindkét csapat gyengén játszott, utána a szabadkaiak összeszedték magukat, a végén pedig a bánsági lányok eresztettek le, így 4 játszma után a kék galambok győztesen vonulhattak le a pályáról.
*
--vissza--Időjárás

*
Az esti órákban eláll az eső, holnap reggelre felszakadozik a felhőzet. Holnap csak a változóan felhős idő zavarhatja a napsütést. Reggel 3, délután 11 fok várható.
*
--vissza--Csütörtöki műsorajánló

*
8.50 – 9.20 Színes reggel – tájékoztató magazin
*
12.01 – 13.00 Híradó; Népzene
*
13.00 – 15.00 Hírek; Kívánságvonal – a hallgatók zenei kéréseit Piuković Norbert teljesíti
*
15.00 – 15.55 Híradó; Húsvétváró: Istennel élni – Osztie Zoltán atyának, a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnökének előadása, 2. rész
*
16.25 – 18.00 Húzd rá, prímás! – zenés műsor; Hírek --vissza--Elöző hírek:

A szerkesztőség e-mail címe
Szabadkai Rádió @ 2014