J.P. Radio Subotica
Program na hrvatskom jeziku

FM 104,4 MHz

 

 

Utorak, 29. rujna 2015.
Vijesti
Logo
[sr][hu][hr]
    

Triplex regija

Poslušajte naš Večernji dnevnik od 29. rujna 2015. god. :

Vijesti dana:

Ubrzati, pojačati, integrirati nacionalne manjine (Siniša Jurić)

Predstavnici Koordinacije nacionalnih vijeća Republike Srbije i izaslanstvo Odbora za ljudska prava Europskog parlamenta susreli su se u četvrtak, 24. rujna, u zgradi Izaslanstva Europske unije na Novom Beogradu. Sastanku su prisustvovali predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. Slaven Bačić i član Izvršnog odbora Ivan Ušumović.

Rasprava se vodila o trenutačnom položaju nacionalnih manjina u Srbiji, o Akcionom planu vezanom za pregovaračko poglavlje 23, te o potrebi inkluzije nacionalnih manjina u procese donošenja odluka, kako bi se na pravi način delegirali specifični problemi određenih nacionalnih manjina.

"Veoma je bitno uključiti nacionalne manjine u donošenje odluka, jer se na taj način mogu delegirati potrebe nacionalnih manjina, kako zajedničke, tako i parcijalne, jer ima i onih koje su prisutne samo kod pojedinih nacionalnih manjina", kaže za naš program Ivan Ušumović.

I još jednom se pokazalo da pregovaračko poglavlje broj 23 nije spremno za otvaranje, na što je ukazao naš sugovornik.

"Akcijski plan za poglavlje 23, a u vezi s nacionalnim manjinama, mislim da je još daleko od završenog. Stav Koordinacije nacionalnih vijeća je da ima još mnogo toga za dodati, definirati ili čak korigirati u pojedinim dijelovima, kako bi zapravo zadovoljilo potrebe nacionalnih manjina. Riječ je o pravnim regulativama, pojedinim utjecajima koji se žele ostvariti, a koje su u vezi s nacionalnim manjinama, i u ovlasti su nacionalnih vijeća, poput kulture, obrazovanja, informiranja, ili uporabe jezika. I upravo u ovim područjima želimo da se vide činjenice kakve doista jesu, a ne u teoriji."

Na Međunarodni dan prava javnosti da zna, Povjerenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je da je Akcioni plan za poglavlje 23 ispod potrebne i očekivane razine.

Europarlamentarci Soraya Post i László Tőkés su obećali da će učiniti sve u njihovoj moći kako bi se na pravi način osigurala ljudska prava u procesu pridruživanja Srbije Europskoj Uniji, kaže na koncu Ivan Ušumović. --nazad--Vojvodina može značajno pomoći cijeloj Srbiji u procesu europskih integracija (Siniša Jurić)

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) dr. Slaven Bačić i član Izvršnog odbora HNV–a zadužen za informiranje Ivan Ušumović, sudjelovali su u radu konferencije pod nazivom 'Regionalni ugao EU integracija – AP Vojvodina u procesu pristupanja Srbije EU', koja je održana u petak, 25. rujna u Novom Sadu.

Konferencija je održana u organizaciji Centra za regionalizam, a govorilo se o udjelu Vojvodine kao pokretačkom stroju razvoja u Republici Srbiji, o pretpristupnim fondovima i međuregionalnoj suradnji.

Veoma je važno da se predstavnici manjinskih zajednica uključe u pokretanje debate i da se ukaže da je upravo etnička raznolikost najveća vrijednost koju Vojvodina i Republika Srbija posjeduju, kaže Ivan Ušumović.

"Jače je osvijetljena uloga ali i značaj Vojvodine kada je riječ o pristupanju Srbije Europskoj uniji. U Vojvodini živi puno etničkih zajednica i samim time predstavlja Europu u malom. Stoga je u drugom dijelu konferencije pokrenuto pitanje multietničkog identiteta Vojvodine i na koji način nacionalne manjine predstavljaju most između Srbije i EU."

O ovoj temi je govorila gospođa Susanna Schmalzl, ekspertica iz Slovačke.

"Etnički diverzitet koji u Vojvodini postoji blago je koje može biti prevaga na tasu prilikom pristupanja EU Republike Srbije. Zato bi se više pozornosti trebalo posvetiti manjinama, ali i Vojvodini, pojačati značaj Autonomne pokrajine i pravno ju definirati."

Gosti su pored ostalih bili Bojan Pajtić, Branislav Bugarski, Maja Sedlarević, Tanja Miščević, u ime izaslanstva EU je bio Oskar Benedikt te Aleksandar Popov kao organizator konferencije.

Istoga dana, dr. Bačić i Ivan Ušumović su se sastali s urednikom drugog programa Radio–televizije Vojvodine Attilom Mártonom. Razgovarali su o mogućnostima manjinskih redakcija i aktualnim problemima, posebice redakcije na hrvatskom jeziku. Kasnije je upriličen i posjet hrvatskoj redakciji gdje su razgovarali s urednicom programa na hrvatskom jeziku Jelenom Tumbas. --nazad--Većina članova Redakcije na mađarskom Radio Subotice ne želi u RTV Pannon (Ivana Petrekanić Sič)

Odbor za informiranje Nacionalnog vijeća mađarske nacionalne manjine predložio je da članovi Redakcije na mađarskom jeziku Radio Subotice pređu u Radio–televiziju Pannon i tamo nastave s proizvodnjom svog programa. Većina članova Redakcije ne slaže se s ovim prijedlogom, već svoju budućnost vidi u samostalnoj instituciji javnog informiranja.

Više o tome, član ove redakcije, novinar–urednik Imre Tóth:

'Ernő Németh, koji je glavni urednik programa na mađarskom jeziku Radio Subotice, a ujedno i predsjednik Odbora za informiranje pri Nacionalnom vijeću mađarske nacionalne manjine, predložio je da Vijeće u hitnom postupku razmotri prijedlog o osnivanju Fondacije 'Subotički mađarski radio'. Ovaj prijedlog je prvo odbijen od strane većine članova Odbora za informiranje, nakon čega se našao na dnevnom redu sjednice Mađarskog nacionalnog vijeća, na kojem ga većina također nije podržala. U ovom vijeću smatraju da se očuvanje programa na mađarskom jeziku Radio Subotice treba ostvariti putem njegovog emitiranja u okviru RTV Pannon. U svom je prijedlogu Ernő Németh ukazao na činjenicu da je to nezakonito, jer je Pannon komercijalna radio–televizija i kao takvoj ne može se ustupiti frekvencija Radio–televizije Vojvodine. Problem je također i što se među vlasnicima Pannon fondacije nalaze i fizičke osobe. Zbog toga je neophodno osnivanje fondacije čiji bi jedini osnivač bilo Mađarsko nacionalno vijeće. Većina članova Vijeća ističe kako novca za osnivanje nove fondacije nema, na što su neki konstatirali da novca očigledno ima, ako bi već Pannon bio spreman 'udomiti' sve novinare Redakcije na mađarskom Radio Subotice.'

O sljedećim koracima, Imre Tóth kaže:

'Članovi Redakcije na mađarskom su svojedobno pojedinačno razgovarali s direktorom RTV Pannon Istvánom Bodzsonijem, koji je svima ponudio zaposlenje. Međutim, to je uvjetno prihvatilo samo dvoje novinara. Ne zna se što će se dogoditi, vjerojatno će o tome odlučiti politika i vjerojatno će frekvencija Radio–televizije Vojvodine na koncu ipak biti ustupljena RTV Pannon.'

Hoće li to značiti očuvanje programa na mađarskom jeziku Radio Subotice ili početak rada jedne nove radijske postaje u okviru Pannon fondacije, koja neće imati nikakve veze s dosadašnjim emisijama Redakcije na mađarskom, procijenit će slušatelji, ističe na koncu novinar–urednik ove redakcije, Imre Tóth. --nazad--Čišćenjem dimnjaka izbjeći rizik od požara (Marija Matković)

U subotičkom "Dimnjačaru" započelo se s pripremama za predstojeću sezonu grijanja, što znači da 15–ak dimnjačara, koliko ih je uposleno u ovom poduzeću, imaju pune ruke posla, jer na njihove usluge čeka 27 tisuća korisnika na teritoriju našeg grada.

S redovitim čišćenjem dimnjaka započelo se ovih dana na Paliću, a tijekom sezone grijanje ono se treba raditi tri puta, dok se kontrola dimnjaka obavlja četiri puta godišnje, kaže direktor "Dimnjačara" Predrag Mastilović.

On je pozvao građane da omoguće radnicima ovog poduzeća pristup dimnjacima, što je, kako je naveo, prije svega važno iz sigurnosnih razloga, odnosno zbog smanjenja rizika od požara:

"Naše ekipe započele su s čišćenjem dimnjaka na Paliću, tako da bih pozvao građane da im omoguće pristup dimnjacima, kako bi uspjeli obaviti sav posao do početka sezone grijanja, odnosno do polovice listopada. Velik broj požara tijekom zime izazvan je upravo zbog zapaljenih dimnjaka, stoga je vrlo važno redovito obavljati kontrolu njihove ispravnosti."

On je naglasio da su građanima dimnjačarske usluge na raspolaganju tijekom cijelog dana, pri čemu je upozorio da obrate pozornost na lažne dimnjačare, koji 'na crno' nude i na licu mjesta naplaćuju svoje usluge:

"Naši dimnjačari rade produljeno odnosno i poslijepodne, kako bismo izašli u susret svim korisnicima. Termin se može telefonski zakazati u poduzeću, od 7 do 13 sati, te ukoliko postoji potreba, dimnjačar može izaći na teren i navečer. Želim također napomenuti da treba biti oprezan, jer u ovo vrijeme se obično pojavljuju i 'lažni dimnjačari'. Građani imaju pravo tražiti od dimnjačara legitimaciju kada im se pojavi na vratima, a siguran znak da nešto nije u redu je ukoliko on želi naplatiti uslugu na licu mjesta. U tom slučaju građani trebaju pozvati naše poduzeće ili policiju."

Djelatnici subotičkog "Dimnjačara" naplaćuju usluge čišćenja i kontrole dimnjaka na licu mjesta samo u izvangradskim mjesnim zajednicama, koje nisu u sustavu objedinjene naplate i gdje dimnjačari odlaze po pozivu, a prema najavi direktora ovog poduzeća, od iduće će godine objedinjena naplata biti uvedena i u Bajmaku i Čantaviru.

Što se tiče pritužbi građana, one se ponajviše odnose na naplatu dimnjačarskih usluga za 'plinske dimnjake', a primjedbi ima i na to da im dimnjačar nije došao pregledati odnosno očistiti dimnjak, navodi zamjenik direktora "Dimnjačara", Stevica Drčić:

"Netko tko ima turbo dimnjak smatra da ne treba plaćati dimnjačarske usluge, međutim mi obavljamo mjerenje emisije produkata sagorijevanja na plinskim dimnjacima. Osim toga, građani nam dostavljaju reklamacije da im se naplaćuje usluga, a da dimnjačar nije bio na toj adresi. Međutim, provjerama radnih naloga često vidimo da, recimo korisnik nije dopustio dimnjačaru da uđe i obavi pregled dimnjaka. Također, prilikom obilaska terena dimnjačar ne nađe nikoga kod kuće, ali u tom slučaju ostavi obavijest da se korisnik javi u naše poduzeće, kako bi dogovorili termin ponovnog izlaska dimnjačara na tu adresu."

Od svibnja funkcionira objedinjena naplata za usluge dimnjačara, za vodu i smeće, a račun se građanima dostavlja poštom. Direktor "Dimnjačara" kaže da je na ovaj način povećan stupanj naplate potraživanja, a očekuje da niti moguće povećanje cijene za 4,2 posto na sadašnjih 135 dinara, ne bi trebalo značajno utjecati na plaćanje dimnjačarskih usluga.

Osim u pošti, građani ove račune mogu platiti i na blagajnama "Vodovoda", "Čistoće" i "Dimnjačara", koji je nedavno otvorio svoju blagajnu i na Paliću. --nazad--Skupština dioničara 'Agrokombinata' DD Subotica

Skupština dioničara 'Agrokombinata' DD Subotica bit će održana danas u prostorijama Doma kulture Stari Žednik, s početkom u 18 sati.

U svom priopćenju za javnost, Upravni odbor Udruženja dioničara 'Agrokombinata' podsjeća javnost da je ovo poduzeće, poslije dva neuspješna pokušaja reorganizacije, iz stečaja dospjelo u bankrot, nakon čega je imovina nekada najvećeg društva u Subotici, prodana na javnoj dražbi.

Iz Udruženja pozivaju sve dioničare da prisustvuju Skupštini i zajedničkim zalaganjem izvrše pritisak na državna tijela i podrže ih da do kraja ispitaju sumnje o nepravilnostima u procesu stečaja. (IPS) --nazad--Javna rasprava o tekstu Nacrta zakona o ozakonjenju objekata

Ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastrukture provodi javnu raspravu o tekstu Nacrta zakona o ozakonjenju objekata. Prema usvojenom programu predstavljanja Nacrta zakona i konsultacija sa svim zainteresiranim gospodarskim subjektima, Ministarstvo, u suradnji s Gradskom upravom Grada Subotice, organizira javnu raspravu na kojoj će biti predstavljena predložena rješenja i vođena rasprava o njima.

Javna rasprava će se održati u Subotici u dvorani broj 1 Nove općine, u četvrtak, 1. listopada, s početkom u 12 sati.

U ime Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture javnoj, raspravi će prisustvovati: Aleksandra Damnjanović, državna tajnica; Ljubomir Aksentijević, posebni savjetnik ministra, Darinka Đuran, viša savjetnica u sektoru za građevinske poslove i građevinsko zemljište i Nikola Milivojević, savjetnik potpredsjednika Vlade. (IPS) --nazad--Odgođen znanstveni kolokvij ZKVH o rezultatima uređenja franjevačke knjižnice u Subotici

Četrdeseti znanstveni kolokvij Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata na temu "Iz blaga samostanske knjižnice – Radnićevo Pogargegne izpraznosti od sviyeta", koji je najavljen za srijedu, 30. rujna, s početkom u 18 sati, u kapeli Crne Gospe franjevačke crkve u Subotici, odgađa se do daljnjega.

Organizatori su na to bili primorani zbog opravdane neizvjesnosti oko mogućnosti zatvaranja granice između Republike Hrvatske i Republike Srbije te posljedične nesigurnosti oko dolaska sudionika iz Osijeka.

O novom terminu održavanja kolokvija javnost će biti pravovremeno obaviještena. (IPS) --nazad--41. znanstveni kolokvij ZKVH

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje 41. znanstveni kolokvij na temu 'Gajde – glazbeni instrument naroda Panonije', koji će biti održan u četvrtak, 1. listopada, s početkom u 18 sati u Tavankutu na Etno salašu "Balažević".

Kolokvij se održava u suradnji sa Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj, uz logističku pomoć HKPD "Matija Gubec".

Uvodničar je dr. sc. Andor Végh iz Pečuha.

Gajde su prije XX. stoljeća na cijelom panonskom prostoru igrale istaknutu ulogu u glazbenom životu seoskih, ali i gradskih sredina. Gajde su instrument koji je proizvod samoniklih majstora, nestandardiziranog izvornog glazbenog iskustva. Od početka društvenih modernizacijskih procesa XIX. stoljeća, međutim, njihova uloga naglo gubi na važnosti i ovisno o razlici u društvenim utjecajima pojedinih regija do 1950–ih godina skoro svugdje nestaju iz svagdašnje prakse veselja i zabava. Od 1970–1980–1990–ih sve se više javlja potreba za spašavanjem ove kulturne tradicije te se javljaju pojedini revival pokreti za oživljavanje starinskog sviranja i starinskih instrumenata.

U okviru predavanja bit će riječi o sljedećim temama: Sličnosti i razlike u pojedinim gajdama na panonskom prostoru, vrste i područje njihove raširenosti; "Kakvo ime da ti dam" – prisvajanja u nazivima – kako se zovu ovi instrumenti?; Pokreti za spašavanje gajdaške tradicije – sličnosti razlike; Kako svirati i zašto svirati?

Prije, za vrijeme i poslije predavanja čut će se i živa svirka i pjesma na gajdama i srodnim instrumentima, ne samo s panonskih prostora. U programu sudjeluju Silvestar Balić (kontra, pjevanje), Richard Patkos (gajde, dude, irske iulian pipe, tj. irske gajde) i Andor Végh (gajde, dude, mišnice, diplice...).

Andor Végh (Mohač, 1974.) osnovnu školu i opću gimnaziju završio je u Pečuhu u hrvatskoj školi "Miroslav Krleža". Godine 2002. diplomirao je geografiju, a kao državni stipendist doktorirao je geografske znanosti 2008. godine. Od 2005. radi kao predavač na Sveučilištu u Pečuhu. Sviranjem se bavi od djetinjstva. Glavni instrumenti su mu gajde, dude (hrvatske, mađarske, makedonske i bugarske vrste), svirale, dvojnice, klarinet, okarina itd. Od srednje škole sakuplja narodne melodije i glazbala i susreće se s izvornim sviračima gajda i duda Slavonije i Baranje (Drventić, Gadanji, Ardai, Knežević, Obrovac…). Od 1995. djeluje kao suradnik u raznim orkestrima i kulturno–umjetničkim društvima i sudjeluje u mnoštvu glazbenih projekata u Europi. Od 2003. pridružuje se grupi Kries s kojom upoznaje publiku diljem svijeta s hrvatskim tradicijskim glazbalima i melodijama. Već više od 13 godina održava seminare, radionice, a i redovne sate u glazbenim školama (seminari na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, Nacionalna gajdaška akademija u Glasgowu, u Škotskoj, radionice povodom obilježavanja UNESCO–vog Dana kulturne raznolikosti…). (IPS) --nazad--Opljačkao Bangladešanina predstavljajući se kao policijski službenik

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova u Subotici uhitili su sinoć 24–godišnjeg T. K. iz Subotice, zbog sumnje da je, predstavljajući se kao policijski službenik, uz prijetnju pištoljem, od državljanina Bangladeša uzeo novac i mobilni telefon, priopćeno je iz subotičke Policijske uprave.

Policijska patrola je, ubrzo nakon izvršenog kaznenog djela, a nedaleko od mjesta događaja, zatekla osumnjičenog i kod njega pronašla 400 eura, 6.050 dinara, mobilni telefon i plinski pištolj s četiri metka.

Po nalogu tužitelja, T. K. je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će u zakonskom roku uz odgovarajuću kaznenu prijavu biti priveden u Osnovno javno tužiteljstvo u Subotici, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio kaznena djela – razbojništvo i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. (IPS) --nazad--Obilježavanje Međunarodnog dana starih

Caritas Subotica zajedno s drugim institucijama organizira obilježavanje Međunarodnog dana starih, u četvrtak, 1. listopada, s početkom u 10 sati, ispred Gradske kuće kod sunčanog sata.

Bit će nazočni: Gerontološki centar Subotica, Centar za socijalni rad, subotički ogranak Crvenog križa, Zavod za javno zdravlje, Dom zdravlja Subotica, Gradska udruga umirovljenika, Ljekarne Subotica i subotički Caritas.

Posjetitelji će od 10 do 12 sati moći provjeriti krvni tlak, razinu šećera u krvi i razinu kolesterola. (IPS) --nazad--Priredba 'Sunčana jesen života'

Gradska udruga umirovljenika obavještava građane da će se u četvrtak, 1. listopada, u velikoj dvorani HKC 'Bunjevačko kolo', održati tradicionalna priredba 'Sunčana jesen života', u povodu Međunarodnog dana starih.

Na priredbi, koja počinje u 16 sati, bit će izveden bogat kulturno–umjetnički program. (IPS) --nazad--Akcija za provjeru rizika faktora zdravlja i srca

U povodu obilježavanja 29. rujna, Svjetskog dana srca, Crveni križ Subotica, u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravlje Subotica, Domom zdravlja Subotica i Ljekarnom Subotica, organizira u srijedu, 30. rujna, akciju za provjeru rizika faktora zdravlja i srca.

Zainteresirani građani će u amfiteatru Crvenog križa, od 9 do 12 sati, moći provjeriti razinu krvnog tlaka, šećera u krvi, masnoće, potom izmjeriti tjelesnu težinu i visinu, indeks tjelesne mase i postotak masnog tkiva, dok će liječnici i farmaceuti davati besplatne savjete u cilju postizanja zdravih navika i održavanja zdravog stila života.

Svjetska federacija za srce, zajedno sa svojim članovima, ističe da se 80 posto smrtnosti uslijed bolesti srca i moždanog udara može spriječiti kontrolom nekoliko značajnih faktora rizika, u koje spadaju aktivno korištenje duhanskog dima, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost. (IPS) --nazad--Okrugli stol 'Dijabetičarima u susret'

Udruženje dijabetičara Subotica organizira okrugli stol na temu 'Dijabetičarima u susret', koji će biti održan u srijedu, 30. rujna, u dvorani broj 213 na I. katu Otvorenog sveučilišta, s početkom u 17 sati.

Predavanje će održati magistra farmacije Kristina Cvijetinović i Valéria Tóth, glavna medicinska sestra.

Od 16 sati će se obavljati upis članova, te mjerenje razine šećera u krvi i krvnog tlaka. (IPS) --nazad--Besplatan računalni pregled vida umirovljenika

Gradska udruga umirovljenika obavještava svoje članove da će se u srijedu, 30. rujna, od 9 do 11 sati, u društvenim prostorijama Udruge, u ulici Save Šumanovića broj 2, obaviti besplatan računalni pregled vida, uz mogućnost nabavke novih okvira naočala na više mjesečnih rata.

Pravo na pregled imaju članovi s plaćenom članarinom za ovu godinu. --nazad--Izložba 'Mijo Mandić (1857—1945.) počasni građanin Subotice'

Gradski muzej Subotica priređuje izložbu pod nazivom 'Mijo Mandić (1857—1945.) počasni građanin Subotice', koja će biti otvorena danas u tematskoj dvorani Muzeja, u 18 sati.

Izložbu će otvoriti Mirjana Savanov, predsjednica Odbora za obrazovanje Nacionalnog vijeća bunjevačke nacionalne manjine i István Hulló, ravnatelj Gradskog muzeja. (IPS) --nazad--Predstavljanje knjige Nenada Nimčevića

Predsjednik Udruženja slijepi i slabovidih Subotica, Nenad Nimčević, predstavit će u srijedu, 30. rujna, u Gradskoj knjižnici svoju drugu knjigu 'P.S. i dalje te volim'.

Kao i njegova prva, i ova je knjiga dobila prvu nagradu na natječaju Saveza slijepih Srbije i proglašena je romanom godine.

Predstavljanje počinje u 19 sati. (IPS) --nazad--Repertoar kina 'Eurocinema'

U kinu 'Eurocinema' na Otvorenom sveučilištu se do srijede od 17 sati prikazuje bosansko–hercegovačka komedija drama 'Hiljadarka', s Branislavom Trifunovićem i Nikolom Kojo u glavnim ulogama, od 19 domaća drama 'Pored mene', a od 21 sat, njemačka drama 'Dok sanjamo'. (IPS)

Od četvrtka do srijede, 1. i 7. listopada, od 17, te u subotu i nedjelju od 11 i od 17 sati, u ovom će kinu igrati 3D projekcija animiranog filma sinkroniziranog na srpski jezik 'Mun: Čuvar mjeseca'.

Od četvrtka do srijede, od 19, nastavlja se s prikazivanjem domaće drame 'Pored mene', a od 21 sat na repertoaru će biti 3D projekcija američkog akcijskog znanstveno–fantastičnog filma 'Marsovac', s Mattom Damonom u glavnoj ulozi. (IPS) --nazad--Repertoar Art kina

U Art kinu "Aleksandar Lifka” još danas od 17 sati, igra španjolski animirani avanturistički film "Toma Palčić i čarobno zrcalo”, sinkroniziran na srpski jezik, od 19, američka komedija "Mlađi referent”, s Robertom De Nirom i Rene Russo u glavnim ulogama, a od 21 sat, domaća drama "Pored mene”. (IPS) --nazad--Jesenska akcija čišćenja grada

U okviru jesenskog komunalnog uređenja gradskih i prigradskih mjesnih zajednica, u četvrtak, 1. listopada počinje jesenska akcija čišćenja grada, priopćeno je iz Kabineta gradonačelnika.

Planom je predviđeno da JKP "Čistoća i zelenilo" postavlja kontejnere volumena pet prostornih metara za sakupljanje glomaznog otpada iz kućanstava. Kontejneri se postavljaju na standardnim lokacijama prema planu i dinamici postavljanja. Postavljanje se vrši do 8 sati, a kontejneri se prazne od 13 do 15 i od 18 do 20 sati. Nakon uklanjanja kontejnera, interventna grupa "Čistoće" vršit će uređenje punktova.

U prigradskim mjesnim zajednicama: Čantavir, Dušanovo, Višnjevac, Đurđin, Novi Žednik i Žednik, sakupljanje glomaznog otpada vršit će se tako što će građani iznositi ovaj otpad ispred svojih kuća, odakle će se on odvoziti na gradsko odlagalište.  

Akcija se odvija u vremenskom razdoblju od 1. listopada do 24. studenog, prema rasporedu definiranom u planu.

Stručni nadzor nad realizacijom akcije čišćenja i uređenja grada Subotice provodit će JP "Uprava za izgradnju grada Subotice” i Služba za inspekcijsko–nadzorne poslove Gradske uprave, stoji u priopćenju Kabineta gradonačelnika. (IPS) --nazad--Vremenska prognoza za srijedu, 30. rujna

Pretežno oblačno, bez oborina. Temperatura zraka od 11 do 18 stupnjeva Celzija. --nazad-- 
Prijašnje vijesti:


Radio Subotica @ 2014