J.P. Radio Subotica
Program na hrvatskom jeziku

FM 104,4 MHz

 

 

Petak, 20. svibnja 2016.
Vijesti
Logo
[sr][hu][hr]
    

Triplex regija

Poslušajte naš Večernji dnevnik od 20. svibnja 2016. god. :

Vijesti dana:

Otkrivanje spomenika Svetog Trojstva

Otkrivanje i posveta spomenika Svetog Trojstva ispred Gradske kuće bit će održani u nedjelju u 11 sati. U povodu postavljanja najstarijeg javnog spomenika Subotice na prvobitno mjesto, čin posvete obavit će katedralni župnik katedrale sv. Terezije Avilske, mons. Stjepan Beretić.

Podsjetimo, spomenik je iz okolice Gradske kuće uklonjen 1964. godine i postavljen je pored subotičke katedrale svete Terezije Avilske. Na inicijativu Mađarskog nacionalnog savjeta je u prosincu 2014. započelo njegovo rastavljanje i restauracija, koju je obavljala restauratorica i klesarka Karolina Biacsi. Radove su podržali Mađarski nacionalni savjet, Vlada Mađarske i lokalna samouprava Subotice. (IPS) --nazad--Prva sjednica novog saziva Skupštine AP Vojvodine 2. lipnja

Predsjednik Skupštine AP Vojvodine, István Pásztor zakazao je za četvrtak, 2. lipnja, prvu sjednicu novog saziva Skupštine AP Vojvodine. N? prvoj sjednici potvrđuju se mandati zastupnika, obrazuju klubovi zastupnika, obavlja se izbor predsjednika i potpredsjednika Skupštine AP Vojvodine, imenuje se generalni tajnik pokrajinske Skupštine, a mogu se i obrazovati radna tijela Skupštine. (IPS) --nazad--Natječaj Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Srbiji raspisalo je Javni natječaj za prijavu programa i projekata udruga, ustanova i organizacija hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2016. godinu.

Na natječaj se mogu prijaviti udruge, ustanove i organizacije čija je djelatnost vezana uz ostvarivanje, zadovoljavanje i unapređenje općih i javnih potreba hrvatske manjinske zajednice u inozemstvu kao što su: programi i projekti hrvatskih udruga, ustanova i organizacija u ostvarivanju i jačanju manjinskih prava (očuvanje hrvatskoga jezika, identiteta, kulturne baštine, kulture, obrazovanja, znanosti, sporta i sl.); programi i projekti hrvatskih udruga, ustanova i organizacija s ciljem razvoja manjinskih medija i djelovanja manjinskih institucija i ostali programi i projekti koji zadovoljavaju i unapređuju opće javne potrebe hrvatske manjinske zajednice u inozemstvu.

Obvezne obrasce popunjene na hrvatskome jeziku i propisanu dokumentaciju potrebno je poslati isključivo poštom na adresu: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Kneza Miloša 62, 11 000 Beograd, uz napomenu "Prijava na natječaj".

Tekst natječaja te svi potrebni obrasci mogu se naći na internetskoj stranici rs.mvep.hr.

Rok za prijavu na natječaj je utorak, 24. svibnja. (IPS) --nazad--Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2016. godinu.

Javni poziv je otvoren za sljedeće kategorije prijavitelja:

1) neprofitne organizacije izvan Republike Hrvatske i u Republici Hrvatskoj (udruge građana, zaklade, ustanove i ostale organizacije koje ne ostvaruju dobit ili profit za svoj rad), kao i hrvatske zajednice izvan Republike Hrvatske koje se brinu za zaštitu prava i interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske; 2) fizičke osobe čiji projekti obuhvaćaju brigu za očuvanje i jačanje identiteta Hrvata izvan Republike Hrvatske; 3) ugroženi pojedinci – pripadnici hrvatskog naroda s prebivalištem izvan Republike Hrvatske koji se nalaze u teškim socijalnim i materijalnim prilikama.

Prijave se dostavljaju isključivo poštom Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na adresu: Trg hrvatskih velikana 6, 10 000 Zagreb uz naznaku 'za Javni poziv', a rok za njihovo podnošenje je 30. svibnja. --nazad--Upis djece u I. razred osnovne škole u školskoj 2016./2017.

godini U tijeku je upis djece u I. razred osnovne škole na području grada Subotice, koji traje do 29. svibnja.

U prvi razred osnovne škole u školskoj 2016./2017. godini upisuju se djeca koja će do 1. rujna 2016. godine imati najmanje šest i pol godina (rođeni do 28. veljače 2010. godine), odnosno, najviše sedam i pol godina.

U prvi razred osnovne škole mogu se upisati i djeca koja će do početka školske godine (1. rujna) napuniti šest godina, i to nakon provjere spremnosti djeteta za polazak u osnovnu školu, koju vrši psiholog škole primjenom preporučenih standarda i postupaka.

Prilikom upisa djece roditelji obavezno prilažu izvadak iz Matice rođenih (nije potreban novi) i potvrdu o liječničkom pregledu djeteta odnosno ponovnom cijepljenju. Ovu potvrdu na području Grada Subotice izdaje Služba za zdravstvenu zaštitu žena i djece, Đure Đakovića broj 14, a u naseljima grada zdravstvene postaje u mjestu.

Roditelj, usvojitelj, skrbnik, odnosno tijelo skrbništva, odgovoran je za upis djeteta u prvi razred osnovne škole. (IPS) --nazad--Novi obrazovni profil u Politehničkoj školi

Politehnička škola u Subotici od sljedeće školske godine uvodi novi obrazovni profil – operater za izradu namještaja. Ovaj model obrazovanja je specifičan oblik srednjeg stručnog obrazovanja, koji sadrži elemente dualnog sistema, koji je prilagođen uvjetima u Srbiji.

Obrazovanje traje 3 godine, a u prva dva razreda učenici stječu vještine i znanja za izradu namještaja, dok se u trećem opredjeljuju za jednu od tri tehnologije: stolar, tapetar ili lakirer.

Učenici koji uspješno završe obrazovanje mogu očekivati zaposlenje u jednoj od kompanija s kojima se zaključuje ugovor o privatno–javnom partnerstvu. (BV/IPS) --nazad--U prodaji Natječaj za upis učenika u srednje škole

U knjižarama je u prodaji Natječaj za upis učenika u srednje škole, po cijeni od 250 dinara. Natječajem je utvrđen broj učenika koji će biti upisan u srednje škole, kao i obrazovni profili.

Uskoro će se u knjižarama pojaviti i Informator s detaljnim objašnjenjima o bodovanju na završnom ispitu.

Budući srednjoškolci malu maturu će polagati 15., 16., i 17. lipnja u svojim osnovnim školama. (SD/IPS) --nazad--Javni poziv za predlaganje građana i organizacija za dodjelu zvanja "Počasni građanin" i priznanja "Pro urbe"

Povjerenstvo za dodjelu zvanja i priznanja objavljuje Javni poziv za sudjelovanje u predlaganju građana i organizacija na području Grada Subotice za dodjelu zvanja "Počasni građanin" i priznanja "Pro urbe".

Zvanje "Počasni građanin" dodjeljuje se za istaknuto i trajno životno djelo u području znanosti, gospodarstva, umjetnosti, obrazovanja i odgoja, kao i za rezultate postignute u javnom životu i razvitku kulturnoga stvaralaštva i to fizičkim osobama koje su svojim djelima i činjenjima pridonijele podizanju ugleda grada u tuzemstvu i inozemstvu.

Priznanje "Pro urbe" dodjeljuje se osobama za istaknuta djela koja značajno pridonose ugledu grada podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrijednosti. Ovo priznanje dodjeljuje se pravnim i fizičkim osobama, kao i drugim organizacijama i to za istaknute znanstvene, kulturne i umjetničke aktivnosti, odnosno za značajnu djelatnost u obrazovanju, na komunalnom, socijalnom, zdravstvenom, gospodarskom području kao i onima koji su svojim radom pridonijeli većem stupnju razvitka javnog reda i mira i osobama koje su svojim sportskim i drugim rezultatima pronijele slavu svojega grada.

Tekst Javnog poziva nalazi se na internetskoj stranici grada: www.subotica.rs, u odjeljku natječaji i oglasi. (IPS) --nazad--Tretman protiv krpelja

Zbog klimatskih uvjeta koncem travnja i tijekom svibnja, tretman protiv krpelja na području Grada Subotice bit će proveden u razdoblju od 21. do 29. svibnja, ako vremenski uvjeti budu povoljni, obavještavaju iz Tajništva za komunalne poslove, energetiku i promet.

Pripravci kojima će beogradsko poduzeće "Eko Dez" obaviti tretman protiv krpelja su otrovni za pčele, pa se pčelari mole da košnice izmjeste minimum 5 km od lokacije gdje će biti provedene mjere suzbijanja krpelja, u vremenskom rasponu od 48 sati.

Lokacije predviđene za tretman u Subotici su: Dudova šuma, okolica stadiona "Spartak" i Aleksandrovačka bara, Park Prozivka, park u Keru, Park Ćirila i Metoda, Park Ferenca Raichla, poljana na kraju Kireške ulice, poljana kod tvornice "Sever", te ostale manje površine u gradskim mjesnim zajednicama.

Tretman protiv krpelja provest će se i u okolici Majdana, kao i na ostalim manjim površinama u MZ Kelebija, a na Paliću na sljedećim lokacijama: Veliki park, obala od Ženskog do Muškog štranda, Ljetna pozornica, okolica Krvavog jezera, igralište u Ulici Anđe Ranković, Ulica Zelengorska, okolica hotela "Sport", poljana oko restorana "Brvnara" i "Fontana", poljana kod meteorološke postaje i ostale manje površine u MZ Palić.

Za sve dodatne informacije građani se mogu obratiti Srđanu Nalčiću, na e–mail: srdjan@eko–dez.info ili puteme telefona na broj 063 400–354. (IPS) --nazad--Izmjene prometa na Horgošu

Do 31. svibnja do 16 sati na snazi je izmijenjen režim prometa na državnom putu I A reda broj 1, dionica granični prijelaz Horgoš–petlja Horgoš, zbog radova na redovnom održavanju, navodi se u priopćenju JP "Putovi Srbije".

Promet se odvija preusmjeravanjem s preticajne na voznu i zaustavnu prometnu traku u smjeru od Horgoša k Novom Sadu.

Radovi su osigurani odgovarajućom privremenom prometnom signalizacijom i opremom. (IPS) --nazad--Koncert sastava "Garden Quartet"

Koncert sastava "Garden Quartet", u povodu 10 godina postojanja i 260 godina od rođenja Wolfanga Amadeusa Mozarta, bit će održan danas u Gradskom muzeju Subotica, u prostoru izložbe "Djela bečkih baroknih majstora u Vojvodini". Na programu su djela Mozarta i Vivaldija, a koncert počinje u 19 sati. (IPS) --nazad--13. Noć muzeja

Ovogodišnja, trinaesta po redu, Noć muzeja bit će održana u subotu, i to na 30 lokacija u Subotici. Od 17 sati pa sve do 1 sat iza ponoći posjetitelji će imati prilike uživati u brojnim programima. "Noć muzeja" će ove godine biti održana na temu "Otvori oči u noći", a ulazak na sve programe je kao i prethodnih godina besplatan.

U "Noći muzeja" među ostalima će sudjelovati i HKC "Bunjevačko kolo". Osim postava Bunjevačka soba, u Centru će se moći pogledati i izložba članova Likovnog odjela Kola, koja će biti postavljena u svečanoj dvorani Centra. Izložena djela su nastala na Međunarodnoj likovnoj koloniji "Bunarić", koja će ove godine biti XX. po redu.

Petogodišnjica rada Hrvatske likovne udruge "CroArt" ove godine obilježava se i prigodnom izložbom u sklopu "Noći muzeja". Izložba u Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici predstavit će izbor djela nastalih na Umjetničkoj koloniji "Stipan Šabić", u razdoblju od 2011. do 2015. godine.

Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu u "Noći muzeja" priređuje izložbu fotografija i kruna od slame pod nazivom "Posljednjih 30 godina Dužijance u Tavankutu". Izložba će se moći pogledati od 18 do 24 sata, a otvorenje je u 20 sati. U programu otvorenja sudjeluju pjevačke skupine "Kraljice Bodroga" i "Bodroški bećari" iz Monoštora.

Također, u Gradskom muzeju Subotica, među ostalim će se u 20 sati moći pogledati izložba pod nazivom "Slikarstvo i kiparstvo jugoslavenskih autora iz umjetničke zbirke Gradskog muzeja Subotica", a od 19 do 21 sat u Gradskoj suvenirnici, na programu je radionica izrade bijelog veza u okviru izložbe "Kalupi za trukovanje i njihovi otisci". Radionicu izvode učenici tekstilnog smjera Kemijsko–tehnološke škole.

U galeriji "dr. Vinko Perčić" moći će se pogledati digitalni ambijent, pod nazivom "Grananje", autorice Marice Radojčić. (IPS) --nazad--"Noć muzeja" u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje u subotu, 21. svibnja, za "Noć muzeja", izložbu tematskih fotografija "Strossmayer – graditelj i mecena", koja će se moći pogledati od 17 do 24 sata u prostorijama Zavoda, u Ulici Laze Mamužića 22.

Izložbu će u 18 sati otvoriti: Ivica Mandić, predsjednik Organizacijskog odbora Strossmayerovi dani Đakovo i Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Đakova, uz nastup Festivalskog tamburaškog orkestra Hrvatske glazbene udruge "Festival bunjevački pisama", pod ravnanjem prof. Mire Temunović.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ove godine sudjeluje u "Noći muzeja" po šesti put, izložbom tematskih fotografija iz fundusa Muzeja Đakovštine iz Đakova, priređenih u suradnji sa Strossmayerovom galerijom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti iz Zagreba. Izložba će se moći pogledati do konca kolovoza.

Strossmayer je prije svega bio velik biskup, a to znači učitelj, pastir i svećenik svoje biskupije. Kao učitelj upućivao je i kleru i puku svoja duboko teološka i pastoralno praktična pisma i okružnice o najrazličitijim pitanjima, ne samo dogmatskim i moralnim nego i o političko–društvenim, kao npr. o državi, o političko–ekonomskom društvu, o hrvatskoj krvnoj obiteljskoj zadruzi, o ljudskoj osobi i slobodi, o kršćanskom braku i obitelji, o ropstvu i kapitalizmu, o bogatstvu i siromaštvu, o radnicima i radu, o ratu i pacifizmu.

Strossmayerovo životno geslo glasi "Sve za vjeru i za domovinu", a ono ističe dva područja njegovog djelovanja. Smatrao je da on svoje djelovanje kao svećenik i biskup ne može i ne smije svesti samo na crkvene prostore, naprotiv, da mora biti uz narod pratiti ga i pomagati mu. Zato mu je bio mecena, donator, a u nekim vidovima i njegov vođa. Čak i onda kad se povukao iz politike, na mnogim područjima zamijenio tadašnju hrvatsku vlast koja je baveći se drugim stvarima mnogo toga zanemarila.

No, Strossmayer je bio graditelj i mecena. Kad se u prošlom stoljeću govorilo o "Meceni", znalo se da je riječ o đakovačkom biskupu Strossmayeru. Doista, teško je naći koje crkveno ili kulturno–prosvjetno društvo odnosno instituciju ne samo u Hrvatskoj nego i izvan nje koje od biskupa Strossmayera nije dobilo neku potporu. Ne možemo ne spomenuti crkvene ustanove: brojne crkve, u prvom redu đakovačku katedralu, Biskupijsko sjemenište, Samostan časnih sestara u Đakovu, Kaptol sv. Jeronima u Rimu; zatim svjetovne ustanove: Jugoslavenska (Hrvatska) akademija znanosti i umjetnosti, Galerija slika, Hrvatsko sveučilište, Zemaljski arheološki muzej, srednja učilišta, prosvjeta, književna društva... Dobronamjerni su stekli uvjerenje da: "Strossmayer štogod je činio, sve je činio iz ljubavi. Iz ljubavi k Bogu i narodu postao je Strossmayer mecena”. (ZKVH) --nazad--Koncert orkestra harmonika AKUD–a Sveučilišta u Novom Sadu "Sonja Marinković"

Udruženje "Electe", u okviru ovogodišnje koncertne sezone organizira koncert orkestra harmonika Akademsko kulturno–umjetničkog društva Sveučilišta u Novom Sadu "Sonja Marinković", koji će biti održan u nedjelju, 22. svibnja, u Velikoj vijećnici Gradske kuće, s početkom u 20 sati.

Pod dirigentskom palicom Gorana Penića, subotička publika će imati priliku poslušati sjajna izvođenja orkestra harmonika koji je na natjecanju u Insbruku u Austriji, u konkurenciji od 210 orkestara, bio najbolji, što ga svrstava u najbolje orkestre harmonike na svijetu. Na koncertu u Subotici orkestar će izvesti djela Brahmsa, Divjakovića, Musorgskog i Markeza.

Ulaznice po cijeni od 200 dinara mogu se kupiti u Suvenirnici pod Gradskom kućom, radnim danima od 8 do 14, a subotom, od 9 do 12 sati. (IPS) --nazad--XXX. Klincijada

Trideseta po redu "Klincijada" u organizaciji PU "Naša radost" bit će održana od ponedjeljka do petka, 23. i 27. svibnja. Svečano otvorenje je u ponedjeljak, u HKC "Bunjevačko kolo", s početkom u 9 sati i 15 minuta. U ovom će se centru programi održavati zaključno sa srijedom, sva tri dana od 9 i 15.

U četvrtak, 26. svibnja, program "Klincijade" održava se u Dvorani sportova, od 16 sati.

U petak, 27. svibnja, na programu je tradicionalni VIII. po redu memorijalni koncert "Nevzeta Kadirić", koji će biti održan u Velikoj vijećnici Gradske kuće, s početkom u 17 sati. (IPS) --nazad--Republička smotra recitatora

48. Republička smotra recitatora, pod nazivom "Pjesniče naroda mog", bit će održana u Valjevu u utorak, 24. svibnja.

Suboticu će ove godine predstavljati čak pet recitatora koji su u svojim kategorijama na Pokrajinskoj smotri proglašeni najboljima. To su: Martina Vojnić Tunić (OŠ "Ivan Milutinović”, Subotica), Balázs Ajtai (OŠ "Jovan Jovanović Zmaj”, Subotica), Kamilla Horvát (OŠ "János Hunyadi”, Čantavir), Claudia Karan (OŠ "Matko Vuković”, Subotica) i Davorin Horvacki (Hrvatska čitaonica Subotica). (IPS) --nazad--Pokrajinski susret pučkih pjesnika Vojvodine "Lira naiva" u Žedniku

Pokrajinski susret hrvatskih pučkih pjesnika "Lira naiva 2016." bit će održan u subotu, 28. svibnja, u župnoj dvorani u Žedniku. Početak je u 11 sati.

Na pjesničkoj večeri za sve ljubitelje poezije i hrvatske riječi, koja počinje u 17 sati u Domu Mjesne zajednice u Žedniku, bit će predstavljena i knjiga izabranih stihova "Vapaj duše – Lira naiva 2016.".

Gost "Lire naive" bit će Željko Šeremešić, pjesnik iz Monoštora. Pjesme za zbirku izabrala je Željka Zelić, pjesnikinja iz Subotice.

Organizatori susreta su Hrvatska čitaonica i Katoličko društvo "Ivan Antunović" Subotica. (ZKVH) --nazad--Izložba 'Kalupi za trukovanje i njihovi otisci'

Gradski muzej Subotica, Kemijsko–tehnološka škola iz Subotice i HKPD "Matija Gubec” iz Tavankuta priredili su izložbu pod nazivom 'Kalupi za trukovanje i njihovi otisci', koja je postavljena u Galeriji Gradske suvenirnice.

Na izložbi su prikazani predmeti ukrašeni bijelim vezom, šlingom, kao što su tradicionalni odjevni predmeti, upotrebni predmeti iz kućanstva, suvremeni odjevni predmeti, suveniri, kao i kalupi za trukovanje, odnosno alat koji se koristio za otiskivanje motiva na platno. Riječ je o alatima nastalim u Senti 20–ih godina XX. stoljeća.

Izložba se može pogledati do ponedjeljka. (IPS) --nazad--U subotu u centru grada Street volleyball turnir

Sportsko natjecanje "Street volleyball" turnir, čiji je cilj da pridonese razvoju odbojke, stvaranju uvjeta za aktivnije sudjelovanje mladih u odbojci, kao i uključivanju mlade populacije u sportske aktivnosti u slobodno vrijeme, kroz afirmaciju sportskog i natjecateljskog duha, bit će održano sutra na centralnim trgovima oko Gradske kuće. Trinaesti po redu turnir okupit će djevojčice i dječake od 8 do 15 godina. (KS/IPS) --nazad--Repertoar kina 'Eurocinema'

U kinu 'Eurocinema' na Otvorenom sveučilištu se do srijede, od 17, i u subotu i nedjelju, od 11 i od 17 sati, prikazuje 3D projekcija američke animirane komedije, sinkronizirane na srpski jezik "Angry Bords".

Do srijede, od 19, igra igrano–dokumentarni film "Houston, imamo problem!". Ovaj intrigantni film istražuje mit o tajnoj američkoj kupovini kontroverznog jugoslavenskog svemirskog programa početkom 60–ih godina prošlog stoljeća, vrijednog nekoliko milijardi dolara.

Od 21 sat, na repertoaru je 3D projekcija američkog akcijsko–znanstveno–fantastičnog filma "X–men: Apokalipsa".(IPS) --nazad--Vremenska prognoza

U subotu – pretežno sunčano i malo toplije. Temperatura zraka od 10 do 24 stupnja Celzija.

U nedjelju – pretežno sunčano i toplije. Temperatura zraka od 12 do 26 stupnjeva Celzija.

U ponedjeljak – promjenljivo oblačno i još toplije. Temperatura zraka od 14 do 28 stupnjeva Celzija. --nazad-- 
Prijašnje vijesti:


Radio Subotica @ 2014