J.P. Radio Subotica
Program na hrvatskom jeziku

FM 104,4 MHz

 

 

Srijeda, 18. svibnja 2016.
Vijesti
Logo
[sr][hu][hr]
    

Triplex regija

Poslušajte naš Večernji dnevnik od 18. svibnja 2016. god. :

Vijesti dana:

Počela izgradnja prvih pet objekata u sastavu Regionalnog deponija

Na prostoru budućeg Regionalnog deponija između Oroma i Bikova zahuktavaju se radovi. Naime, počela je izgradnja prvih pet objekata u sastavu deponija, a u pitanju su dvorana za separaciju, hangar za balirani otpad, laguna za procijedne vode s tijela deponija, upravna zgrada i radionica.

Poduzeće "Set" iz Šapca obavlja ove radove, a nastavljaju se i pripremni radovi za izgradnju ostalih objekata u okviru kompleksa. "Set" ukupno gradi 15 objekata u kompleksu i betoniranje, odnosno asfaltiranje 34.000 četvornih metara platoa u radnoj zoni i zoni kompostane.

Europska unija financirala je ovaj projekt, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine osiguralo je dodatnih 3,2 milijuna eura za nabavku opreme za javna komunalna poduzeća, dok bi lokalne samouprave trebale osigurati još oko 984.000 eura za izgradnju reciklažnih dvorišta.

Procjenjuje se da će na ovaj deponij godišnje stizati oko 80.000 tona raznovrsnog otpada. Izvođači radova su tvrtke "Installs engineering”, "Set” iz Šapca i tvrtka "Ibi” iz Italije. (KS/IPS) --nazad--Zaposleni u RTV pitaju zašto su smijenjeni preko noći

Zaposleni Radio–televizije Vojvodine (RTV) upozorili su danas da je opstanak tog javnog servisa doveden u pitanje i uputili prosvjed zbog smjene urednika i voditelja Informativnog programa televizije do koje je došlo bez ikakvog obrazloženja.

Kako su zaposleni objasnili, do smjene urednika je došlo čak i prije postavljanja nove v.d. glavne i odgovorne urednice Prvog programa televizije, a već u prvom tjednu rada v.d. rukovodstva.

Sedmero urednika "Dnevnika u 17h" i emisije "Razglednice" je bez ikakvog rješenja jučer kasno popodne obaviješteno telefonom da narednog dana neće uređivati te emisije. Dodaje se da je jutros promijenjen i gotovo cijeli tim Jutarnjeg programa "Dobro jutro Vojvodino", čime je "ozbiljno dovedena u pitanje kvaliteta dnevnog informativnog programa".

"Aktualni plan rada važio je još svega pet dana, pa se nameće pitanje zbog čega je smjene bilo važno tako brzo provesti, stavljajući u drugi plan obveze i odgovornost koju kao javni servis imamo prema građanima", zapitali su zaposleni u javnom pismu, koje je potpisalo 77 novinara i urednika.

Kako se navodi, do smjena je došlo u istom danu kada je Upravni odbor konstatirao ostavku glavne i odgovorne urednice Prvog programa televizije Marjane Jović, i to "sat vremena prije početka sjednice na kojoj je njena ostavka konstatirana".

Oni upozoravaju i da se najvažnije funkcije u toj medijskoj kući trenutno nalaze u v.d. statusu, nakon jučerašnjih smjena urednika, direktora programa Slobodana Arežine i ostavke Jovićeve, koji su na četverogodišnji mandat izabrani prije godinu dana, kao i nakon ostavke generalnog direktora Srđana Mihajlovića.

"Imajući u vidu nagle smjene do kojih je došlo u dnevnom programu, smatramo da su ugrožene i druge emisije RTV–a, po kojima smo postali prepoznatljivi i u regiji", upozorili su novinari i zaposleni i zatražili od v.d. rukovodstva javno objašnjenje i odgovor na pitanje je li po sredi političko upodobljavanje RTV–a. (IPS) --nazad--Dan otvorenih vrata u Tehničkoj školi "Ivan Sarić"

Tehnička škola "Ivan Sarić" održat će Dan otvorenih vrata u petak, od 10 do 14 sati. Budući učenici škole, roditelji i svi ostali zainteresirani za program nastave, tom će se prigodom moći informirati o svemu što ih zanima od kadrova škole. (KS/IPS) --nazad--Predavanje "Endokrinolog odgovara na pitanja dijabetičara"

Udruženje dijabetičara – Subotica organizira predavanje na temu "Endokrinolog odgovara na pitanja dijabetičara", koje će biti održano u četvrtak, 19. svibnja, na prizemlju Otvorenog sveučilišta, kod prvog ulaza, s početkom u 17 sati. Predavačica je endokrinologinja dr. Klara Németh Tucić.

Od 16 sati će se obavljati upis članova, te mjerenje razine šećera u krvi i krvnog tlaka. (IPS) --nazad--Proljetno očitavanje vodomjera u kućanstvima

Javno komunalno poduzeće "Vodovod i kanalizacija” podsjeća potrošače u gradu i prigradskim naseljima da je u tijeku očitavanje vodomjera u kućanstvima, koje traje do ponedjeljka 23. svibnja.

Ukoliko se netko od potrošača za vrijeme očitavanja ne bude nalazio na adresi lokacije vodomjera, može sam očitati stanje i isto prijaviti u "Vodovod”, radnim danima, osobno na šalterima br. 5 i 6, ili putem telefona na broj 0800–000–024. Ovaj broj je besplatan za potrošače, a dostupan je svakim radnim danom od 7 do 15 sati i za sve druge vrste informacija.

Evidentirano stanje s vodomjera odnosit će se na obračun utroška vode, kao i na usluge odvođenja i pročišćavanja otpadnih voda za razdoblje od 7 mjeseci odnosno od studenog 2015. do svibnja ove godine. (IPS) --nazad--Otvorenje postavke "Bunjevačka soba"

Svečano otvorenje postavke "Bunjevačka soba" bit će upriličeno sutra u Hrvatskom kulturnom centru "Bunjevačko kolo", s početkom u 19 sati. (IPS) --nazad--'Muzeji u Srbiji 10 dana od 10 do 10' u Gradskom muzeju Subotica

Tijekom manifestacije 'Muzeji u Srbiji 10 dana od 10 do 10', kao i u drugim muzejima koji su se priključili ovoj akciji, u Gradskom muzeju Subotica je ulazak besplatan za sve izložbe i programe, od 12. do 21. svibnja, od 10 do 22 sata. U subotu, 21. svibnja, kada se održava manifestacija "Noć muzeja", subotički muzej će biti otvoren od 17 do 1 sat poslije ponoći.

Danas u 18 sati, u Gradskom muzeju će, u povodu Međunarodnog dana muzeja, biti otvorena izložba i objavljeni rezultati likovnog natječaja dječjih radova "Moj muzej, moj grad".

U četvrtak, u 12 sati, na programu je promocija rječnika izložbe "Slikarstvo i kiparstvo jugoslavenskih autora iz umjetničke zbirke Gradskog muzeja Subotica – I. dio", sačinjen od strane 3. e razreda subotičke Gimnazije "Svetozar Marković" kao i predavanje na mađarskom jeziku, na temu enformela Doriána Gulyása, učenika 4. e razreda. (IPS) --nazad--Koncert sastava "Garden Quartet"

Koncert sastava "Garden Quartet", u povodu 10 godina postojanja i 260 godina od rođenja Wolfanga Amadeusa Mozarta, bit će održan u petak, 20. svibnja, u Gradskom muzeju Subotica, u prostoru izložbe "Djela bečkih baroknih majstora u Vojvodini". Na programu su djela Mozarta i Vivaldija, a koncert počinje u 19 sati. (IPS) --nazad--"Noć muzeja" u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje u subotu, 21. svibnja, za "Noć muzeja", izložbu tematskih fotografija "Strossmayer – graditelj i mecena", koja će se moći pogledati od 17 do 24 sata u prostorijama Zavoda, u Ulici Laze Mamužića 22.

Izložbu će u 18 sati otvoriti: Ivica Mandić, predsjednik Organizacijskog odbora Strossmayerovi dani Đakovo i Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Đakova, uz nastup Festivalskog tamburaškog orkestra Hrvatske glazbene udruge "Festival bunjevački pisama", pod ravnanjem prof. Mire Temunović.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ove godine sudjeluje u "Noći muzeja" po šesti put, izložbom tematskih fotografija iz fundusa Muzeja Đakovštine iz Đakova, priređenih u suradnji sa Strossmayerovom galerijom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti iz Zagreba. Izložba će se moći pogledati do konca kolovoza.

Strossmayer je prije svega bio velik biskup, a to znači učitelj, pastir i svećenik svoje biskupije. Kao učitelj upućivao je i kleru i puku svoja duboko teološka i pastoralno praktična pisma i okružnice o najrazličitijim pitanjima, ne samo dogmatskim i moralnim nego i o političko–društvenim, kao npr. o državi, o političko–ekonomskom društvu, o hrvatskoj krvnoj obiteljskoj zadruzi, o ljudskoj osobi i slobodi, o kršćanskom braku i obitelji, o ropstvu i kapitalizmu, o bogatstvu i siromaštvu, o radnicima i radu, o ratu i pacifizmu.

Strossmayerovo životno geslo glasi "Sve za vjeru i za domovinu", a ono ističe dva područja njegovog djelovanja. Smatrao je da on svoje djelovanje kao svećenik i biskup ne može i ne smije svesti samo na crkvene prostore, naprotiv, da mora biti uz narod pratiti ga i pomagati mu. Zato mu je bio mecena, donator, a u nekim vidovima i njegov vođa. Čak i onda kad se povukao iz politike, na mnogim područjima zamijenio tadašnju hrvatsku vlast koja je baveći se drugim stvarima mnogo toga zanemarila.

No, Strossmayer je bio graditelj i mecena. Kad se u prošlom stoljeću govorilo o "Meceni", znalo se da je riječ o đakovačkom biskupu Strossmayeru. Doista, teško je naći koje crkveno ili kulturno–prosvjetno društvo odnosno instituciju ne samo u Hrvatskoj nego i izvan nje koje od biskupa Strossmayera nije dobilo neku potporu. Ne možemo ne spomenuti crkvene ustanove: brojne crkve, u prvom redu đakovačku katedralu, Biskupijsko sjemenište, Samostan časnih sestara u Đakovu, Kaptol sv. Jeronima u Rimu; zatim svjetovne ustanove: Jugoslavenska (Hrvatska) akademija znanosti i umjetnosti, Galerija slika, Hrvatsko sveučilište, Zemaljski arheološki muzej, srednja učilišta, prosvjeta, književna društva... Dobronamjerni su stekli uvjerenje da: "Strossmayer štogod je činio, sve je činio iz ljubavi. Iz ljubavi k Bogu i narodu postao je Strossmayer mecena”. (ZKVH) --nazad--Izložba 'Kalupi za trukovanje i njihovi otisci'

Gradski muzej Subotica, Kemijsko–tehnološka škola iz Subotice i HKPD "Matija Gubec” iz Tavankuta priredili su izložbu pod nazivom 'Kalupi za trukovanje i njihovi otisci', koja je postavljena u Galeriji Gradske suvenirnice.

Na izložbi su prikazani predmeti ukrašeni bijelim vezom, šlingom, kao što su tradicionalni odjevni predmeti, upotrebni predmeti iz kućanstva, suvremeni odjevni predmeti, suveniri, kao i kalupi za trukovanje, odnosno alat koji se koristio za otiskivanje motiva na platno. Riječ je o alatima nastalim u Senti 20–ih godina XX. stoljeća.

Izložba se može pogledati do 23. svibnja. (IPS) --nazad--Repertoar kina 'Eurocinema'

U kinu 'Eurocinema' na Otvorenom sveučilištu se još danas od 17 sati, prikazuje 3D projekcija američke animirane komedije, sinkronizirane na srpski jezik, "Angry Birds", od 19 bosansko–francuska drama "Smrt u Sarajevu", a od 21 sat 3D projekcija američkog akcijsko–avanturističkog filma "Kapetan Amerika: Građanski rat".

Od četvrtka do srijede, od 17, i u subotu i nedjelju, od 11 i od 17 sati, u ovom će se kinu prikazivati 3D projekcija američke animirane komedije, sinkronizirane na srpski jezik "Angry Bords".

Od četvrtka do srijede, od 19, igrat će igrano–dokumentarni film "Houston, imamo problem!". Ovaj intrigantni film istražuje mit o tajnoj američkoj kupovini kontroverznog jugoslavenskog svemirskog programa početkom 60–ih godina prošlog stoljeća, vrijednog nekoliko milijardi dolara.

Od 21 sat, na repertoaru će biti 3D projekcija američkog akcijsko–znanstveno–fantastičnog filma "X–men: Apokalipsa".(IPS) --nazad--Repertoar Art kina

U Art kinu 'Aleksandar Lifka', još danas od 17 sati, igra američki animirani film, sinkroniziran na srpski jezik, "Angry Birds", od 19 srbijansko–grčko–američka komedija "Burek", a od 21 sat američki akcijsko–avanturistički film "Kapetan Amerika: Građanski rat". (IPS) --nazad--Plansko ispiranje vodovodne mreže Malog Radanovca, Novog Grada i novog naselja u Malom Bajmoku

Javno komunalno poduzeće "Vodovod i kanalizacija" obavještava svoje korisnike na teritoriju mjesnih zajednica Mali Radanovac i Novi Grad, i novog naselja u Malom Bajmoku, da će se noćas od 22 i 30 do 5 sati ujutro obavljati radovi na planskom ispiranju vodovodne mreže.

Za vrijeme trajanja radova očekuje se umanjeni tlak u vodovodnoj mreži, a moguće su i kratkotrajne pojave zamućenja vode prolaznog karaktera. (IPS) --nazad--Prekid u vodoopskrbi i sezonsko ispiranje vodovodne mreže Bajmaka

Javno komunalno poduzeće "Vodovod i kanalizacija" podsjeća svoje potrošače u Bajmaku da će se još sutra od 8 do 14 sati, obavljati sezonsko ispiranje vodovodne mreže naselja. Prilikom ovih radova moguća je pojava zamućenja vode, kao i pad tlaka u mreži. (IPS) --nazad--Vremenska prognoza za četvrtak, 19. svibnja

Promjenljivo oblačno, moguća slaba kiša. Temperatura zraka od 9 do 22 stupnja Celzija. --nazad-- 
Prijašnje vijesti:


Radio Subotica @ 2014