J.P. Radio Subotica
Program na hrvatskom jeziku

FM 104,4 MHz

 

 

Utorak, 17. svibnja 2016.
Vijesti
Logo
[sr][hu][hr]
    

Triplex regija

Poslušajte naš Večernji dnevnik od 17. svibnja 2016. god. :

Vijesti dana:

Otkrivanje spomenika Svetog Trojstva

Otkrivanje i posvećenje spomenika Svetog Trojstva ispred Gradske kuće bit će održano u nedjelju, tijekom svete mise. Spomenik je iz okolice Gradske kuće uklonjen 1964. godine i postavljen je pored subotičke katedrale svete Terezije Avilske.

Na inicijativu Mađarskog nacionalnog savjeta je u prosincu 2014. započelo njegovo rastavljanje i restauracija, koju je obavljala restauratorica i klesarka Karolina Biacsi. Radove su podržali Mađarski nacionalni savjet, Vlada Mađarske i lokalna samouprava Subotice.

Iako se očekivalo da Sveto Trojstvo bude u cjelosti obnovljeno do 15. kolovoza prošle godine, kada se navršilo 200 godina od njegovog postavljanja, javne nabavke ponavljale su se nekoliko puta, a pored ostalog spomenik je bio u dosta lošem stanju i neki dijelovi su morali biti ponovno izrađivani, što je zahtijevalo vremena. --nazad--Preminuo József Nagy, jedan od urednika programa Radio Subotice na mađarskom jeziku

Jutros je u Segedinu u 88. godini preminuo József Nagy, novinar, prevoditelj i bivši glavni urednik programa Radio Subotice na mađarskom jeziku. Rođen je 1928. godine u Srbobranu, u Subotici je završio gimnaziju, a u Novom Sadu je dipliomirao matematiku i fiziku.

U jesen 1968. godine preuzeo je osnivačke poslove organizacije programom na mađarskom jeziku u novoosnovanoj Radio Subotici. Od tada pa do umirovljenja, više od dva desetljeća, bio je glavni i odgovorni urednik programa na mađarskom jeziku. Pod njegovim rukovodstvom redakcija je dobila brojna stručna priznanja. Popodnevni Dnevnik pod njegovim uredništvom godinama je postizao prva mjesta na pokrajinskim radijskim natjecanjima višejezičnih informativnih programa. Koncepcija njegovog rada je bila brzo i autentično informiranje, efikasnost i stalno stručno usavršavanje.

József Nagy bit će pokopan Subotici, a mjesto i datum pokopa bit će naknadno objavljeni. (Radio Subotica) --nazad--Počela završna faza rasparčavanja nekadašnje Fidelinkine imovine

Danas je počela završna faza rasparčavanja i komadanja nekadašnje Fidelinkine imovine. Na takozvanom dražbenom ročištu odnosno licitaciji u Privrednom sudu prodano je nekoliko objekata koji se nalaze u Bajmaku, a pripadali su Fidelinki.

Prodan je objekt takozvane Gvožđare, po početnoj cijeni od 925 tisuća dinara. Kupac je poduzeće "EVAS", čiji je vlasnik Sima Tatalović iz Bajmaka. Isti kupac je po početnoj cijeni od 2 milijuna dinara kupio i objekt u kojem je prodavaonica namještaja.

Osim ova dva objekta koji su prodani po početnoj cijeni, uzbudljiva licitacija se razvila između Sime Tatalovića i Jánosa Kelemena iz Bačke Topole, koji su se nadmetali za Fidelinkinu zgradu trgovine. Cijena je s 2,7 milijuna dostigla konačnih 3,9 milijuna dinara, pa je poduzeće "EVAS" kupilo i taj objekt. Inače, poduzeće "EVAS" se bavi pekarskom proizvodnjom i zapošljava 84 radnika.

Danas je prodan i četvrti objekt koji je bio u vlasništvu Fidelinke, a pripadao je grupi pratećih objekata. To je objekt u kojem će Bajmačani dobiti prodavaonicu elektroinstalacijskog materijala i rasvjete, a po početnoj cijeni od milijun i 300 tisuća dinara, kupac je Siniša Galijaš.

Današnja licitacija je već četvrti pokušaj da se imovina Fidelinke proda da bi vjerovnici dobili dio svojih potraživanja. Svaki put početna cijena se smanjuje, a ovoga puta imovina je prodana praktično za trećinu procijenjene vrijednosti.

Kapitalni objekti Fidelinke u Bajmaku – dva silosa, magazini, trafo stanica i sušara nisu imali zainteresirane kupce po početnoj cijeni od preko 140 milijuna dinara.

Za deset dana predstoji nova licitacija, kada će se ponuditi Fidelinkin kompleks silosa i drugih objekata u Čantaviru, i to po početnoj cijeni od 97 milijuna dinara. (Radio Subotica) --nazad--Tvrtka "Graditelj Novi Sad" izabrana i za zamjenu sabirnih cjevovoda bunarskog polja na Vodozahvatu 1

Nakon procedure Europske banke za obnovu i razvoj, koja financira poboljšanje vodovodne infrastrukture i kanalizacijske mreže u Subotici, izabran je izvođač radova za projekt koji podrazumijeva zamjenu sabirnih cjevovoda bunarskog polja na Vodozahvatu 1. Najpovoljnija ponuda pristigla je iz tvrtke koja i trenutno izvodi radove na realizaciji vodnih sistema grada – "Graditelj Novi Sad".

Trenutno su u tijeku pripreme za potpisivanje ugovora o izvođenju ovih radova, koji će gradonačelnik Subotice s izvođačem radova potpisati 25. svibnja. (KS/IPS) --nazad--Javni poziv za predlaganje građana i organizacija za dodjelu zvanja "Počasni građanin" i priznanja "Pro urbe"

Povjerenstvo za dodjelu zvanja i priznanja objavljuje Javni poziv za sudjelovanje u predlaganju građana i organizacija na području Grada Subotice za dodjelu zvanja "Počasni građanin" i priznanja "Pro urbe".

Zvanje "Počasni građanin" dodjeljuje se za istaknuto i trajno životno djelo u području znanosti, gospodarstva, umjetnosti, obrazovanja i odgoja, kao i za rezultate postignute u javnom životu i razvitku kulturnoga stvaralaštva i to fizičkim osobama koje su svojim djelima i činjenjima pridonijele podizanju ugleda grada u tuzemstvu i inozemstvu.

Priznanje "Pro urbe" dodjeljuje se osobama za istaknuta djela koja značajno pridonose ugledu grada podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrijednosti. Ovo priznanje dodjeljuje se pravnim i fizičkim osobama, kao i drugim organizacijama i to za istaknute znanstvene, kulturne i umjetničke aktivnosti, odnosno za značajnu djelatnost u obrazovanju, na komunalnom, socijalnom, zdravstvenom, gospodarskom području kao i onima koji su svojim radom pridonijeli većem stupnju razvitka javnog reda i mira i osobama koje su svojim sportskim i drugim rezultatima pronijele slavu svojega grada.

Tekst Javnog poziva nalazi se na internetskoj stranici grada: www.subotica.rs, u odjeljku natječaji i oglasi. (IPS) --nazad--Neće biti poskupljenja cestarine ove godine

V.d. direktora "Putova Srbije" Zoran Drobnjak izjavio je da do kraja godine neće biti povećanja cijene cestarine.

Podsjetimo, početkom godine najavljeno je povećanje cijena cestarina za 10 posto, ali se s tom odlukom "Putova Srbije" nije suglasila Vlada Srbije. Naime, novi cjenik trebao je startati 1. veljače, a po njemu bi vozači za korištenje auto–puta od Beograda do Niša, umjesto 730 dinara, morali izdvojiti oko 800 dinara.

Nadzorni odbor ovog poduzeća je još u siječnju proslijedio prijedlog Vladi, ali njihove molbe, na sreću vozača, nisu uslišene.

Od 1. studenog prošle godine počeo je funkcionirati zatvoren sustav za naplatu cestarine po pređenom kilometru, na dionici Stara Pazova – Sirig. Do tada je cestarina od Beograda do Novog Sada koštala 240 dinara, a sada vozače putovanje na istoj relaciji košta 190 dinara. (IPS) --nazad--Izmjene prometa na Horgošu

Od danas od 8 sati do 31. svibnja do 16 sati na snazi je izmijenjen režim prometa na državnom putu I A reda broj 1, dionica granični prijelaz Horgoš–petlja Horgoš, zbog radova na redovnom održavanju, navodi se u priopćenju JP "Putovi Srbije".

Promet će se odvijati preusmjeravanjem s preticajne na voznu i zaustavnu prometnu traku u smjeru od Horgoša k Novom Sadu.

Radovi su osigurani odgovarajućom privremenom prometnom signalizacijom i opremom. (IPS) --nazad--Horgoš u srijedu bez plina

Javno poduzeće "Srbijagas" priopćilo da će zbog radova na Glavnoj mjerno–regulacijskoj stanici "Horgoš", u srijedu, od 11 do 16 sati, doći do kratkotrajnog poremećaja u isporuci prirodnog plina za korisnike na izlazu Široka potrošnja "Horgoš".

Očekivani završetak radova je u popodnevnim satima, nakon čega će JP "Srbijagas" otpočeti s normalnom isporukom prirodnog plina. (IPS) --nazad--Akcija "Selu u pohode" u MZ Višnjevac

Gradska organizacija Crvenog križa Subotica, u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravlje, Domom zdravlja i Ljekarnom Subotica, organizira akciju "Selu u pohode", koja će biti održana sutra u prostorijama Mjesne zajednice Višnjevac, od 8 do 11 sati.

Mještanima će se, među ostalim, mjeriti visina tlaka, razina šećera i masnoća u krvi, određivat će im se indeks tjelesne mase i postotak masnog tkiva, a dobit će i savjete od liječnika i farmaceuta. (IPS) --nazad--Predavanje "Endokrinolog odgovara na pitanja dijabetičara"

Udruženje dijabetičara – Subotica organizira predavanje na temu "Endokrinolog odgovara na pitanja dijabetičara", koje će biti održano u četvrtak, 19. svibnja, na prizemlju Otvorenog sveučilišta, kod prvog ulaza, s početkom u 17 sati. Predavačica je endokrinologinja dr. Klara Németh Tucić.

Od 16 sati će se obavljati upis članova, te mjerenje razine šećera u krvi i krvnog tlaka. (IPS) --nazad--'Muzeji u Srbiji 10 dana od 10 do 10' u Gradskom muzeju Subotica

Tijekom manifestacije 'Muzeji u Srbiji 10 dana od 10 do 10', kao i u drugim muzejima koji su se priključili ovoj akciji, u Gradskom muzeju Subotica je ulazak besplatan za sve izložbe i programe, od 12. do 21. svibnja, od 10 do 22 sata. U subotu, 21. svibnja, kada se održava manifestacija "Noć muzeja", subotički muzej će biti otvoren od 17 do 1 sat poslije ponoći.

U srijedu, u 18 sati, u Gradskom muzeju će, u povodu Međunarodnog dana muzeja, biti otvorena izložba i objavljeni rezultati likovnog natječaja dječjih radova "Moj muzej, moj grad".

U četvrtak, u 12 sati, na programu je promocija rječnika izložbe "Slikarstvo i kiparstvo jugoslavenskih autora iz umjetničke zbirke Gradskog muzeja Subotica – I. dio", sačinjen od strane 3. e razreda subotičke Gimnazije "Svetozar Marković" kao i predavanje na mađarskom jeziku, na temu enformela Doriána Gulyása, učenika 4. e razreda. (IPS) --nazad--Otvorenje postavke "Bunjevačka soba"

Svečano otvorenje postavke "Bunjevačka soba" bit će upriličeno u četvrtak, 19. svibnja, u Hrvatskom kulturnom centru "Bunjevačko kolo", s početkom u 19 sati. (IPS) --nazad--Republička smotra recitatora

48. Republička smotra recitatora, pod nazivom "Pjesniče naroda mog", bit će održana u Valjevu u utorak, 24. svibnja.

Suboticu će ove godine predstavljati čak pet recitatora koji su u svojim kategorijama na Pokrajinskoj smotri proglašeni najboljima. To su: Martina Vojnić Tunić (OŠ "Ivan Milutinović”, Subotica), Balázs Ajtai (OŠ "Jovan Jovanović Zmaj”, Subotica), Kamilla Horvát (OŠ "János Hunyadi”, Čantavir), Claudia Karan (OŠ "Matko Vuković”, Subotica) i Davorin Horvacki (Hrvatska čitaonica Subotica). (IPS) --nazad--Repertoar kina 'Eurocinema'

U kinu 'Eurocinema' na Otvorenom sveučilištu se do srijede, od 17 sati, prikazuje 3D projekcija američke animirane komedije, sinkronizirane na srpski jezik, "Angry Birds", od 19 bosansko–francuska drama "Smrt u Sarajevu", a od 21 sat 3D projekcija američkog akcijsko–avanturističkog filma "Kapetan Amerika: Građanski rat".

Od četvrtka do srijede, od 17, i u subotu i nedjelju, od 11 i od 17 sati, u ovom će se kinu prikazivati 3D projekcija američke animirane komedije, sinkronizirane na srpski jezik "Angry Bords".

Od četvrtka do srijede, od 19, igrat će igrano–dokumentarni film "Houston, imamo problem!". Ovaj intrigantni film istražuje mit o tajnoj američkoj kupovini kontroverznog jugoslavenskog svemirskog programa početkom 60–ih godina prošlog stoljeća, vrijednog nekoliko milijardi dolara.

Od 21 sat, na repertoaru će biti 3D projekcija američkog akcijsko–znanstveno–fantastičnog filma "X–men: Apokalipsa".(IPS) --nazad--Repertoar Art kina

U Art kinu 'Aleksandar Lifka', do srijede od 17 sati, igra američki animirani film, sinkroniziran na srpski jezik, "Angry Birds", od 19 srbijansko–grčko–američka komedija "Burek", a od 21 sat američki akcijsko–avanturistički film "Kapetan Amerika: Građanski rat". (IPS) --nazad--Plansko ispiranje vodovodne mreže Malog Radanovca, Novog Grada i novog naselja u Malom Bajmoku

Javno komunalno poduzeće "Vodovod i kanalizacija" obavještava svoje korisnike na teritoriju mjesnih zajednica Mali Radanovac i Novi Grad, i novog naselja u Malom Bajmoku, da će se noćas i sutra navečer od 22 i 30 do 5 sati ujutro obavljati radovi na planskom ispiranju vodovodne mreže.

Za vrijeme trajanja radova očekuje se umanjeni tlak u vodovodnoj mreži, a moguće su i kratkotrajne pojave zamućenja vode prolaznog karaktera. (IPS) --nazad--Vremenska prognoza za srijedu, 18. svibnja

Pretežno sunčano, bez oborina. Temperatura zraka od 6 do 20 stupnjeva Celzija. --nazad-- 
Prijašnje vijesti:


Radio Subotica @ 2014