J.P. Radio Subotica
Program na hrvatskom jeziku

FM 104,4 MHz

 

 

Ponedjeljak, 16. svibnja 2016.
Vijesti
Logo
[sr][hu][hr]
    

Triplex regija

Poslušajte naš Večernji dnevnik od 16. svibnja 2016. god. :

Vijesti dana:

Međunarodni i regionalni sajam gospodarstva u Subotici od 2. do 4. lipnja

Gospodarstvenici regije okupit će se u Subotici deseti put na jubilarnom Međunarodnom i regionalnom sajmu gospodarstva, koji će biti održan od 2. do 4. lipnja u Dvorani sportova. Sajam organizira Javno komunalno poduzeće "Subotičke tržnice” u suradnji s Lokalnom samoupravom Grada Subotica i Regionalnom gospodarskom komorom Subotica.

Organizatori očekuju oko 200 izlagača iz zemlje i regije, koji će nastupiti u okviru 15 komora, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Ljuben Hristov, pomoćnih gradonačelnika zadužen za područje malog gospodarstva.

Iako je proračun za ovu godinu prepolovljen, to neće bitnije utjecati na kvalitetu sajamske manifestacije, rekla je Ilinka Vukoja, direktorica "Subotičkih tržnica". (KS/IPS) --nazad--Poljoprivredna trgovina s Hrvatskom 220 milijuna eura

Trgovinska razmjena poljoprivredno–prehrambenih proizvoda između Srbije i Hrvatske u 2015. godini iznosila je 220 milijuna eura, izjavila je ministrica poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković na sastanku s resornim ministrom Hrvatske Davorom Romićem.

Kako je priopćilo Ministarstvo poljoprivrede Srbije, Bogosavljević Bošković je ocijenila i da je neophodno dodatno potaknuti srbijanske proizvođače da više izvoze u Hrvatsku. Ona je navela i da je ostvarena značajna suradnja u procesu europskih integracija, i to u području politike kvalitete i zaštite geografskog podrijetla.

Na sastanku su iskazane jasne namjere da dvije zemlje još više prodube suradnju u području poljoprivrede, vodoprivrede, osobito kroz suradnju Uprave za agrarna plaćanja Srbije s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju Hrvatske, ali i kroz suradnju stručnih službi iz područja zaštite bilja i veterine.

Ministar poljoprivrede Hrvatske Davor Romić je rekao da će biti zadovoljan ukoliko srbijanske tvrtke budu investirale u većem obimu u Hrvatskoj, a da će ta zemlja pomoći Srbiji u svim pitanjima europskih integracija.

Njih dvoje su se suglasili i da bez razvoja znanosti i stručnih znanja nema razvoja poljoprivrede i ukazali na neophodnost čvršće suradnje u području ruralnog razvitka, jer u obje države treba spriječiti ubrzani odlazak stanovništva sa sela. (IPS) --nazad--Konstitutivna sjednica Skupštine Srbije 3. ili 4. lipnja

Odlazeća predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković zakazat će konstitutivnu sjednicu parlamenta najvjerojatnije za 3, odnosno 4. lipnja, piše današnji dnevni list "Danas". Kako list saznaje, nekoliko dana kasnije, 8. lipnja, bit će formirana i vlada.

U međuvremenu bi trebale biti obavljene i formalne konsultacije predstavnika lista koje su izborile zastupnička mjesta s predsjednikom Tomislavom Nikolićem, koji dodjeljuje mandat za formiranje vlade. (IPS) --nazad--Vjeronauk, građanski odgoj i drugi strani jezik ostaju

obavezni Vjeronauk, građanski odgoj i drugi strani jezik ostaju obavezni izborni predmeti u osnovnim školama, a nova školska godina počet će bez promjena u nastavnim planovima i programima.

Predsjednik Nacionalnog prosvjetnog savjeta (NPS) Aleksandar Lipkovski kaže za "Danas" da taj savjet dosad nije dobio nikakav prijedlog za promjenu planova i programa ni iz Ministarstva prosvjete, niti iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i odgoja, te da je "gotovo siguran" da nikakvih promjena neće biti do rujna.

Naredna sjednica Nacionalnog prosvjetnog savjeta bit će održana 7. lipnja, kada će biti dogovoreno hoće li biti i srpanjskog zasjedanja prije ljetne stanke, a Lipkovski navodi da je sada suviše kasno da se razgovara o bilo kakvim promjenama u planu i programu. (IPS) --nazad--Od danas otvoren za promet dio Bajskog puta

Od danas je za promet otvoren dio Bajskog puta, na potezu od raskrižja Trga kralja Tomislava do Trga Veselina Masleše, obavijestili su iz Javnog komunalnog poduzeća "Vodovod i kanalizacija”.

Završetkom izgradnje faze 4a1 Kolektora II u ovom dijelu grada točnije nanošenjem završnog sloja asfalta i uređenjem Bajskog puta, stekli su se uvjeti da ova važna prometnica profunkcionira. (IPS) --nazad--Autobusi na liniji 3 od danas prometuju uobičajenom trasom

Autobusi na liniji 3 od danas prometuju uobičajenom trasom kroz Bajski put. Privremena autobusna stajališta u Gajevoj ulici kao i stajališta na Somborskom putu više nisu u upotrebi na polascima linije 3, obavještavaju iz JP "Subotica–trans". (IPS) --nazad--"Otvorena vrata” u Politehničkoj školi

Promocija plana upisa za sljedeću školsku godinu u Politehničkoj školi bit će održana u utorak, u prostorijama škole, i to od 10 i od 14 sati na srpskom odnosno hrvatskom nastavnom jeziku, a od 12 sati na mađarskom jeziku. (IPS) --nazad--Predstava "Velika tvornica riječi" po drugi put u "Bunjevačkom kolu”

Predstava pod nazivom "Velika tvornica riječi", u izvođenju dječjeg dramskog odjela HKC "Bunjevačko kolo" bit će odigrana u utorak, u velikoj dvorani Kola, s početkom u 19 sati i 30 minuta.

Oni koji nisu na vrijeme rezervirali karte, nažalost će ostati bez svog mjesta, budući da su i za ovu izvedbu karte rasprodane. (IPS) --nazad--'Muzeji u Srbiji 10 dana od 10 do 10' u Gradskom muzeju Subotica

Tijekom manifestacije 'Muzeji u Srbiji 10 dana od 10 do 10', kao i u drugim muzejima koji su se priključili ovoj akciji, u Gradskom muzeju Subotica je ulazak besplatan za sve izložbe i programe, od 12. do 21. svibnja, od 10 do 22 sata. U subotu, 21. svibnja, kada se održava manifestacija "Noć muzeja", subotički muzej će biti otvoren od 17 do 1 sat poslije ponoći.

U utorak će u Gradskom muzeju u 13 sati biti održana promocija rječnika izložbe "Slikarstvo i kiparstvo jugoslavenskih autora iz umjetničke zbirke Gradskog muzeja Subotica – I. dio", sačinjenog od strane razreda ET21 Tehničke škole "Ivan Sarić” iz Subotice.

Istoga dana na istom mjestu, ali od 17 sati, bit će održana istraživačko–kreativna radionica pod nazivom "Zajedno tragom ukrasa iz prošlosti", za djecu od 5 do 7 godina i njihove roditelje, u povodu Međunarodnog dana obitelji i Međunarodnog dana muzeja, u organizaciji PU "Naša radost", Udruženja "EduProF" i Gradskog muzeja Subotica. Tema radionice je – ukrasi na zdanju Gradske kuće i Gradskog muzeja. Okupljanje je u 17 sati kod Plave fontane ispred Gradske kuće.

Prijave se primaju još danas na telefon 065–4100–294 ili na e–mail: udruzenjeeduprof@gmail.com. Sudjelovanje je besplatno.

U srijedu, u 18 sati, u Gradskom muzeju će, u povodu Međunarodnog dana muzeja, biti otvorena izložba i objavljeni rezultati likovnog natječaja dječjih radova "Moj muzej, moj grad".

U četvrtak, u 12 sati, na programu je promocija rječnika izložbe "Slikarstvo i kiparstvo jugoslavenskih autora iz umjetničke zbirke Gradskog muzeja Subotica – I. dio", sačinjen od strane 3. e razreda subotičke Gimnazije "Svetozar Marković" kao i predavanje na mađarskom jeziku, na temu enformela Doriána Gulyása, učenika 4. e razreda.(IPS) --nazad--"Noć muzeja" u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje u subotu, 21. svibnja, za "Noć muzeja", izložbu tematskih fotografija "Strossmayer – graditelja i mecena", koja će se moći pogledati od 17 do 24 sata u prostorijama Zavoda, u Ulici Laze Mamužića 22.

Izložbu će u 18 sati otvoriti: Ivica Mandić, predsjednik Organizacijskog odbora Strossmayerovi dani Đakovo i Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Đakova, uz nastup Festivalskog tamburaškog orkestra Hrvatske glazbene udruge "Festival bunjevački pisama", pod ravnanjem prof. Mire Temunović.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ove godine sudjeluje u "Noći muzeja" po šesti put, izložbom tematskih fotografija iz fundusa Muzeja Đakovštine iz Đakova, priređenih u suradnji sa Strossmayerovom galerijom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti iz Zagreba. Izložba će se moći pogledati do konca kolovoza.

Strossmayer je prije svega bio velik biskup, a to znači učitelj, pastir i svećenik svoje biskupije. Kao učitelj upućivao je i kleru i puku svoja duboko teološka i pastoralno praktična pisma i okružnice o najrazličitijim pitanjima, ne samo dogmatskim i moralnim nego i o političko–društvenim, kao npr. o državi, o političko–ekonomskom društvu, o hrvatskoj krvnoj obiteljskoj zadruzi, o ljudskoj osobi i slobodi, o kršćanskom braku i obitelji, o ropstvu i kapitalizmu, o bogatstvu i siromaštvu, o radnicima i radu, o ratu i pacifizmu.

Strossmayerovo životno geslo glasi "Sve za vjeru i za domovinu", a ono ističe dva područja njegovog djelovanja. Smatrao je da on svoje djelovanje kao svećenik i biskup ne može i ne smije svesti samo na crkvene prostore, naprotiv, da mora biti uz narod pratiti ga i pomagati mu. Zato mu je bio mecena, donator, a u nekim vidovima i njegov vođa. Čak i onda kad se povukao iz politike, na mnogim područjima zamijenio tadašnju hrvatsku vlast koja je baveći se drugim stvarima mnogo toga zanemarila.

No, Strossmayer je bio graditelj i mecena. Kad se u prošlom stoljeću govorilo o "Meceni", znalo se da je riječ o đakovačkom biskupu Strossmayeru. Doista, teško je naći koje crkveno ili kulturno–prosvjetno društvo odnosno instituciju ne samo u Hrvatskoj nego i izvan nje koje od biskupa Strossmayera nije dobilo neku potporu. Ne možemo ne spomenuti crkvene ustanove: brojne crkve, u prvom redu đakovačku katedralu, Biskupijsko sjemenište, Samostan časnih sestara u Đakovu, Kaptol sv. Jeronima u Rimu; zatim svjetovne ustanove: Jugoslavenska (Hrvatska) akademija znanosti i umjetnosti, Galerija slika, Hrvatsko sveučilište, Zemaljski arheološki muzej, srednja učilišta, prosvjeta, književna društva... Dobronamjerni su stekli uvjerenje da: "Strossmayer štogod je činio, sve je činio iz ljubavi. Iz ljubavi k Bogu i narodu postao je Strossmayer mecena”. (ZKVH) --nazad--Otvorenje postavke "Bunjevačka soba"

Svečano otvorenje postavke "Bunjevačka soba" bit će upriličeno u četvrtak, 19. svibnja, u Hrvatskom kulturnom centru "Bunjevačko kolo", s početkom u 19 sati. (IPS) --nazad--Retrospektiva Festivala "Omladina"

U sklopu promocije festivala "Omladina 2016.", večeras u 20 sati, u Klein house/social bar&art gallery, u Strossmayerovoj broj 9, bit će održana retrospektiva ovog festivala u razdoblju od 60–ih do 80–ih godina.

Od 1961., kada je održan prvi Festival, u Subotici su nastupali Kemal Monteno, Bora ?ordević, ?orde Balašević, ?orde Novković, Josipa Lisac, Prljavo kazalište, Pekinška patka, Električni orgazam, Idoli, Haustor, Film i mnogi drugi. (IPS) --nazad--Natječaj za nove kompozicije na Festivalu "Omladina 2016."

Ured za mlade Grada Subotice raspisao je natječaj za nove kompozicije koje će biti izvedene na Festivalu "Omladina 2016.". Natjecanje će se održati 28. svibnja u Subotici, u sklopu jednodnevnog glazbenog Festivala na Stadionu malih sportova.

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi neafirmirani autori, dobi od 18 do 30 godina, koji se bave autorskom glazbom s područja Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Crne Gore. Žanrovskog ograničenja nema, a kriteriji ocjenjivanja bit će autorski pečat, kvaliteta izvedbe i stilska autentičnost.

Objavljen natječaj, koji je otvoren do srijede, 18. svibnja, nalazi se na službenoj Facebook stranici Festivala – www.facebook.com/FestivalOmladinaSubotica.

Pobjednici festivala bit će nagrađeni snimanjem albuma u subotičkom "Studiju 11”, nastupom za Dan grada u Subotici koji se obilježava početkom rujna, kao i koncertima na Festivalu JÖ Poletje u slovenskoj Murskoj Soboti i Selfest festivalu u Selenči. (IPS) --nazad--Repertoar kina 'Eurocinema'

U kinu 'Eurocinema' na Otvorenom sveučilištu se do srijede, od 17 sati, prikazuje 3D projekcija američke animirane komedije, sinkronizirane na srpski jezik, "Angry Birds", od 19 bosansko–francuska drama "Smrt u Sarajevu", a od 21 sat 3D projekcija američkog akcijsko–avanturističkog filma "Kapetan Amerika: Građanski rat". (IPS) --nazad--Repertoar Art kina

U Art kinu 'Aleksandar Lifka', do srijede od 17 sati, igra američki animirani film, sinkroniziran na srpski jezik, "Angry Birds", od 19 srbijansko–grčko–američka komedija "Burek", a od 21 sat američki akcijsko–avanturistički film "Kapetan Amerika: Građanski rat". (IPS) --nazad--Horgoš u srijedu bez plina

Javno poduzeće "Srbijagas" priopćilo je da će zbog radova na Glavnoj mjerno–regulacijskoj stanici "Horgoš", u srijedu, od 11 do 16 sati, doći do kratkotrajnog poremećaja u isporuci prirodnog plina za korisnike na izlazu Široka potrošnja "Horgoš".

Očekivani završetak radova je u popodnevnim satima, nakon čega će JP "Srbijagas" otpočeti s normalnom isporukom prirodnog plina. (IPS) --nazad--Prekid u vodoopskrbi i sezonsko ispiranje vodovodne mreže Bajmaka

Javno komunalno poduzeće "Vodovod i kanalizacija" podsjeća svoje potrošače u Bajmaku da se zaključno s četvrtkom, 19. svibnjem, svakodnevno u vremenu od 8 do 14 sati, obavlja sezonsko ispiranje vodovodne mreže naselja. Prilikom ovih radova moguća je pojava zamućenja vode, kao i pad tlaka u mreži. (IPS) --nazad--Vremenska prognoza za utorak, 17. svibnja

Promjenljivo oblačno, bez oborina. Temperatura zraka od 6 do 18 stupnjeva Celzija. --nazad-- 
Prijašnje vijesti:


Radio Subotica @ 2014